zpět na blog

Valbová střecha - elegantní řešení pro rodinné domy

Datum zveřejnění: 12.02.2024
0

Rozhodnutí o typu střechy má zásadní význam pro funkčnost budovy a ovlivňuje celkové náklady na stavbu domu. Mezi různými řešeními, která jsou na trhu k dispozici, stojí za zvážení valbová střecha, která je variantou valbové střechy. Její elegantní vzhled je zvýrazněn zejména v případě jednopodlažních domů, i když využití této konstrukce může být mnohem širší. 

I přes řadu výhod, které hovoří ve prospěch stanové střechy, je však třeba zvážit také řadu důležitých faktorů, které mohou ovlivnit konečnou volbu této střešní konstrukce při stavbě vašeho vysněného domu.

Valbová střecha a její charakteristické rysy

Valbová střecha je zvláštní variantou střechy, která se skládá ze čtyř sklonů. Dva delší mají tvar lichoběžníku, zatímco dva kratší jsou trojúhelníkové. Všechny svahy se spojují ve vrcholu, který je vyznačen hřebenem probíhajícím rovnoběžně s delšími hranami. V praxi může mít střecha také podobu stanu, kde každý ze čtyř svahů má tvar trojúhelníku a stýká se v jednom bodě.

Valbová střecha se vyznačuje tím, že sklon jejích rovin je obvykle udržován na nižší úrovni než u tradiční sedlové střechy. Osciluje mezi 20 a 30 stupni, což umožňuje přizpůsobit konstrukci individuálním představám investora.

Schéma střešního pláště - tj. uzavřený střešní plášť

Valbové střešní schéma se vyznačuje výrazným vzhledem, který připomíná uzavřenou obálku. Jeho jedinečný účinek je dán umístěním hřebene centrálně na střeše a rozšířením čtyř střešních svahů v různých směrech.

Ačkoli zdánlivě jednoduchý tvar střechy naznačuje snadný výpočet plochy, v praxi to může být o něco složitější. Mnoho stavebníků si klade otázku, jak změřit valbovou střechu. Tento postup vyžaduje zohlednění spojů rovin pod úhlem, což zase vyžaduje použití trigonometrie. 

Naštěstí mít návrh obvodu střechy obvykle znamená mít přístup k přesným výpočtům plochy. Tyto informace mohou poskytnout pevný základ pro nákup potřebných stavebních materiálů a dalších komponentů nutných k vybudování střechy.

Střešní konstrukce 

Klíčovým konstrukčním prvkem obvodové konstrukce střechy je pevný střešní vazník. Pro střešní rozpětí do 12 metrů se doporučuje zejména vazník s krokvemi pro svou univerzálnost, pevnost a nosnost.

U této konstrukce tvoří dvě krokve, které jsou k sobě správně nakloněny, dva trojúhelníkové svahy. Aby byla zajištěna stabilita krovu, jsou tyto krokve spojeny kleštinami. Díky tomuto postupu je valbová střecha pevná i při velkém zatížení.

V situacích, kdy má střecha delší rozpětí, se doporučuje použít složitější konstrukci krovu z vaznic a krokví. V takových případech se objevují další podpěry v podobě sloupů a stěn, které zpevňují střešní konstrukci, což umožňuje dosáhnout rozpětí až 16 metrů. Je však třeba mít na paměti, že tato konstrukce střechy může představovat problém při plánování půdního prostoru kvůli přítomnosti dodatečných podpěr.

Valbová střecha

Jakou krytinu použít pro valbovou střechu?

Výběr správné krytiny pro valbovou střechu je rozhodující jak pro estetiku, tak pro náklady spojené se stavbou domu. Charakteristický tvar ostrých hran a uspořádání rovin tohoto typu střechy vyžaduje přesné sladění materiálů s konkrétními rozměry. To může potenciálně generovat větší plýtvání střešními materiály.

Taškové plechové krytiny získávají na oblibě díky své trvanlivosti, lehkosti a schopnosti přesně přizpůsobit nestandardní tvary střech. 

Kromě toho se taškové plechové krytiny vyznačují trvanlivostí, odolností vůči povětrnostním vlivům a snadnou údržbou. Díky tomu jsou nejen estetickým, ale i praktickým řešením pro stanovou střechu.

Za zmínku stojí i to, že volba těchto materiálů může přispět ke snížení nákladů spojených s provozem střechy v dlouhodobém horizontu. Jejich odolnost vůči povětrnostním vlivům, jako je déšť, sníh a UV záření znamená, že vyžadují méně časté opravy a údržbu.

Jak vytvořit střešní plášť?

Plánování a konstrukce valbové střechy vyžadují zvláštní pozornost a přesnost, proto stojí za to pochopit postup tvorby tohoto typu konstrukce krok za krokem, který je nejlepší přenechat odborníkům. Realizaci stanové střechy lze rozdělit do 3 fází: 

  1. Pečlivé plánování střešní konstrukce - stojí za to věnovat zvláštní pozornost vlastnostem budovy, výběru správného sklonu střechy, rozložení krokví a způsobu spojení daných částí. Prioritou by také mělo být přizpůsobení konstrukce obvodové střechy typu krytiny, např. oblíbenému plechu, s ohledem na klimatické podmínky regionu.
  2. Montáž střešní konstrukce - v případě stanové střechy je třeba věnovat zvláštní pozornost charakteristickému tvaru obvodového pláště a přesně přizpůsobit nosníky, krokve a další konstrukční prvky specifikům tohoto typu střechy. Montáž by měla být provedena v souladu s předem schváleným projektem, s ohledem na stavební normy a zajištění statiky. 
  3. Střešní krytina - závěrečnou fází procesu je instalace krytiny na střechu. Zde je rozhodující přesné a pečlivé umístění střešní krytiny, jehož cílem je zajistit vzduchotěsnost a trvanlivost. Oblíbené materiály, jako jsou tašky nebo plechové šindele, jsou díky své lehkosti a pevnosti ideální pro pokrytí stanových střech. Kromě toho je důležité zajistit účinný odvod dešťové vody pomocí vhodných okapových systémů. 

Mějte na paměti, že stavba valbové střechy je úkol, který vyžaduje odhodlání a odborné znalosti. Proto je vhodné poradit se se zkušeným architektem nebo stavitelem, abyste se vyhnuli možným problémům a mohli se těšit z trvanlivé a funkční valbové střechy.

Valbová střecha - vyplatí se ho zvolit pro váš dům?

Při rozhodování o volbě valbové střechy je důležité zohlednit charakter domu a funkce, které má plnit. Tento typ konstrukce je nejvhodnější pro jednopodlažní domy, zejména pokud se neplánuje využití podkroví jako užitného prostoru. Díky tomu není problémem nízký úhel sklonu, který by mohl být u tradičního podkroví omezením. Další výhodou je, že nevyžaduje střešní okna nebo vikýře, což může být důležité při plánování budovy.

Konečné rozhodnutí o volbě valbové střechy by mělo být dobře zváženo a konzultováno s odborníkem s ohledem na individuální potřeby a plány domu. Valbová střecha může být nejen funkčním, ale i estetickým architektonickým prvkem, který dodá celé stavbě charakter.

Komentáře