zpět na blog

Tvary střech - na co se zaměřit při výběru střešní krytiny pro váš dům

Datum zveřejnění: 10.11.2022
0
3 min

Tvar střechy je jedním z hlavních prvků, na které se při výběru designu domu díváme. Náklady na celou stavbu do značné míry určuje střecha a typ střešní krytiny. Volba určitého tvaru střechy určuje vzhled celé stavby a má velký vliv na množství využitelného prostoru, pokud se rozhodnete postavit dům s podkrovím.

Existují však oblasti, kde nelze postavit dům se střechou, jakou jste si vysnili. Pokyny pro střechy jsou určeny územním plánem v dané oblasti - proto je nejlepší se o nich nejprve informovat a poté ve spolupráci s architektem navrhnout svůj vysněný dům s dokonalou střechou.

Tvar střechy a územní plán

Když si představujete svůj vysněný dům, často přemýšlíte, zda bude mít šikmou nebo plochou střechu, sedlovou střechu nebo třeba složitější střechu s vikýři. Rozmýšlíte se, jestli by byla lepší tašková krytina, nebo jen plechová, případně došková, která je v módě v přírodních úpravách střech? Přemýšlíte, zda si na terase vytvoříte zelené útočiště, nebo dáte přednost využitelnému podkroví pod šikmou střechou pro svou útulnou ložnici?  Tyto nekonečné možnosti jsou jen zdánlivé. Ve skutečnosti je vzhled vaší střechy určen tolika faktory, že vaše představy často musí zůstat jen ve vaší hlavě a do návrhu je třeba zahrnout i něco jiného. 

Než se tedy obrátíte na architekta nebo si koupíte hotový návrh svého vysněného domu, seznamte se nejprve s územním plánem oblasti, do které pozemek patří. Může se stát, že úhel střechy, barva střešních tašek nebo vysněné vikýře jsou zcela zakázány a typy střech, o kterých můžete uvažovat, jsou omezené. Vyplatí se to zkontrolovat, abyste se později vyhnuli zklamání. Plán terénních úprav se vytváří na základě historických nebo krajinářských hledisek a musí zohledňovat také bezpečnost obyvatel. 

Proč je tvar střechy tak důležitý?

Střecha je prvek, který završuje celou strukturu bloku a dává mu konečný tvar a proporce. Právě na něm závisí, zda váš dům bude vypadat moderně, nebo se bude hodit k tradičnímu stavebnímu stylu. Vzhled však není to jediné, co by mělo rozhodovat o vašem výběru. Jaké faktory byste měli zvážit, než se rozhodnete pro konkrétní tvar střechy?

  • povětrnostní podmínky - právě kvůli nim najdete v horách domy se strmými horskými střechami, které jsou navrženy tak, aby chránily před sněhem ležícím na střeše. Stejná architektura u moře bude vypadat jednoduše komicky. Tvar svahu do značné míry ovlivňuje odolnost budovy proti větru, dešti nebo sněhu.
  • plánování uspořádání místností - pokud sníte o útulném podkroví, ujistěte se, že vám tvar střechy umožňuje jeho vytvoření. Velké množství šikmých ploch v prodloužené střeše může být problematické při pozdějším uspořádání místností.
  • výběr střešní krytiny, která je vhodná k vaší budově - je třeba zvolit střechu, která odpovídá konstrukci domu, nikoli naopak. Některé typy střešních krytin jsou těžší, proto se ujistěte, že je na to nosná konstrukce vašeho domu připravena.  

Nevybírejte tvar střechy jen kvůli jejímu vzhledu. Nezapomeňte, že váš domov by měl být především funkční a pohodlný pro život vás a vaší rodiny. Neřiďte se módními výstřelky, vybírejte střechu s rozmyslem a nechte pokrývání střechy na profesionálech.

Střecha na dlouhá léta 

Při výběru střechy pro váš dům nezapomeňte, že po zahájení stavby již nebudete mít možnost ji změnit, proto je dobré si předem promyslet všechna pro a proti a učinit co nejlépe informované rozhodnutí. Při stavbě svého vysněného domu se také nesnažte za každou cenu o originalitu a chtějte se odlišit od svých sousedů. 

Při své snaze o individualitu nezapomínejte na své okolí a na to, jak se přizpůsobit regionálním tradicím, pokud ve vaší oblasti nějaké existují. Nikdo vás samozřejmě nemůže nutit, abyste si postavili dům s identickou střechou, jaká hraničí s vaším pozemkem, ale tím, že se budete řídit stylem okolí, pomůžete vytvořit soudržný a příjemný celek.

Komentáře