zpět na blog

Střecha nad terasou - co byste měli vědět před instalací

Datum zveřejnění: 12.03.2024
0

Se správným zastřešením může být terasa skvělým místem pro trávení času venku i za nepříznivého počasí. Tento mimořádně pohodlný prostor vám umožní užívat si čerstvého vzduchu, krásného výhledu a těšit se ze zahrady po většinu roku.

Zjistěte, jak vyrobit střechu nad terasou, aby co nejlépe sloužila svému účelu, a jaký materiál je pro její zakrytí nejvhodnější. Přečtěte si klíčové informace a vytvořte si jedinečné místo pro odpočinek pod širým nebem.

Na co byste měli pamatovat, pokud plánujete zastřešení terasy?

Pokud uvažujete o zastřešení terasy jako o funkčním i dekorativním prvku vašeho domu a zahrady, je třeba při výběru nejlepšího řešení zvážit několik klíčových aspektů. 

Ať už se rozhodnete pro plochou střechu nad terasou, nebo o něco složitější pultovou střechu nad terasou, výběr střešní krytiny výrazně ovlivní celou konstrukci. Rozhodnete-li se pro těžší materiál, bude také nutné zajistit robustnější konstrukci.

Kromě výběru správného materiálu pro střechu nad terasou je vhodné zvážit i další vybavení. Stahovací střecha, systém osvětlení nebo zabudované reproduktory jsou prvky, které mohou výrazně zvýšit komfort terasy a přidat jí na půvabu.

Jak se staví střecha nad terasou?

Existuje mnoho možností, jak vytvořit střechu nad terasou, z nichž si můžete vybrat podle svých preferencí. Tato konstrukce může mít mnoho podob. Můžete zvolit markýzu, kterou lze v případě potřeby snadno srolovat, rozhodnout se pro střechu nad terasou, která bude připevněna k fasádě, nebo pro střechu, která bude osazena na speciálním rámu.

Střechu nad terasou především přizpůsobte vzhledu domu a okolí. Pokud se rozhodnete umístit střechu na speciální konstrukci, myslete na dřevo jako na materiál, který dokonale ladí s estetikou zahrady. Další alternativou může být konstrukce z oceli, která harmonicky zapadá do minimalistického charakteru stavby a zdůrazňuje její modernost.

Čím zastřeším terasu?

Výběr správné formy zastřešení terasy závisí především na vašem vkusu, preferencích a na okolí - tedy na vašem domě a zahradě. Především je třeba mít na paměti, že ne každý typ zastřešení se do daného prostoru hodí. Prozkoumejte několik osvědčených nápadů na zastřešení terasy.

  • Plechová krytina - je vynikající volbou, pokud chcete, aby střecha nad terasou harmonicky ladila se zbytkem domu, zejména pokud jste jí již použili na hlavní střechu budovy. Kromě toho se tento materiál dobře kombinuje s různými typy fasád a dodává terase estetický vzhled. Plechové krytiny účinně chrání před deštěm a sluncem. Budou proto dobrou volbou, pokud hledáte celkové zastínění a ochranu pro svou terasu. 
  • Pálená taška - stejně jako pálená, i pálené tašky budou dobře fungovat na světlých slunečných místech. Nezapomeňte, že při výběru střechy nad terasou z dlaždic se musíte ujistit, že máte robustní konstrukci, která unese veškerou váhu.
  • Polykarbonát - ideální řešení v případě, že chcete mít elegantní střechu nad terasou a zároveň zajistit značný přísun slunečního světla. V tomto případě se volí zejména polykarbonát, který bude odolný vůči povětrnostním vlivům a dalším vnějším faktorům. Střecha nad terasou z polykarbonátu nevyžaduje tak robustní konstrukci. Je třeba mít na paměti, že plochy pod průhlednou krytinou se mohou rychle zahřívat, což může být během horkých dnů nepříjemné a ztěžovat pohodlný odpočinek venku.

Kdy je vhodné zastřešit terasu?

Instalace střechy nad terasou je skvělý nápad pro ty, kteří chtějí terasu využívat po většinu roku bez ohledu na povětrnostní podmínky. Díky takovému doplňku si můžete užívat pobytu venku jak za deště, tak i za extrémně slunečných dnů. Střecha nad terasou navíc poskytuje vynikající ochranu zahradnímu nábytku a chrání jej před poškozením způsobeným extrémními povětrnostními podmínkami. Je to také jedinečná příležitost, jak dát terase osobní ráz a vytvořit si místo k odpočinku uprostřed přírody, které bude odrážet váš životní styl.

Komentáře