zpět na blog

Šikmá střecha - praktické řešení pro váš dům

Datum zveřejnění: 08.04.2024
0

Při stavbě domu je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí výběr střechy. Šikmá střecha je v dnešní době běžnou formou zakončení rodinných domů. Je vhodná pro jednoduché, nekomplikované objemy s obdélníkovým obrysem a umožňuje kombinovat tradiční vzhled s moderními a praktickými řešeními. Zjistěte, čím se tento typ střechy vyznačuje a zda je vhodný pro váš dům.

Šikmá střecha - jaké jsou její vlastnosti?

Šikmá střecha je známá již po staletí, a přestože kdysi byla spojována s venkovskými domy, dnes je její použití mnohem univerzálnější a může směle jít ruku v ruce s moderností. Důvodem je její jednoduchý design, který se skvěle hodí jak do městské zástavby, tak do domů na okraji města nebo na venkově.

Charakteristickým rysem šikmé střechy jsou dva sklony. Poznáte ji také podle trojúhelníkových štítů v úrovni podkroví. Její konstrukce je natolik jednoduchá, že nevyžaduje pokročilé střešní úpravy. Díky tomu je oblíbená u investorů s omezeným rozpočtem.

kolik šikmá střecha stojí

Šikmá střecha domu - jaké má výhody?

Šikmá střecha je v mnoha ohledech výhodným řešením. Protože její konstrukce není složitá na stavbu, vyžaduje méně materiálu a je méně pracná, a tudíž ekonomičtější. Navzdory své jednoduchosti poskytuje šikmá střecha velkou ochranu proti povětrnostním vlivům a je odolná. 

Kromě toho je zejména šikmá střecha snadno přizpůsobitelná, což umožňuje různé uspořádání interiéru v podkroví a praktické využití tohoto prostoru. Možnost umístění oken na obou stranách střechy také podporuje lepší osvětlení a větrání podkrovních místností. Díky své univerzálnosti se šikmá střecha dokonale hodí k různým architektonickým stylům, od tradičních až po moderní. Jedná se o řešení, které nejen zaručuje trvanlivost a pohodlí, ale také představuje estetický prvek celé budovy.

Jak se dělá šikmá střecha? Klíčové kroky

Šikmá střecha je oblíbenou volbou pro stavbu rodinných domů. Jak se však taková střecha staví? Zde jsou základní kroky, které byste měli nechat provést zkušeným stavebním týmem: 

  1. Tvar a tvar střešních vazníků: Výběr správného tvaru a formy krovů bude mít zásadní význam pro konečný vzhled šikmé střechy. Jedním z prvních kroků v procesu výstavby je instalace latí, což jsou trámy, které se opírají o stěny domu.
  2. Volba krytiny: Šikmou střechu je možné pokrýt speciální střešní fólií, i když alternativou je použití desek s již připevněnou fólií.
  3. Instalace střešních latí: Jedná se o instalaci rámů, které podpírají střešní krytinu. Je nezbytná a může se lišit v závislosti na typu a velikosti střešní krytiny.
  4. Instalace dalšího vybavení: V závislosti na projektu by se v této fázi měl instalovat komín, střešní okna, okapy a další střešní vybavení.
  5. Instalace střešní krytiny: Výběr renomovaných výrobců střešních krytin (např. Blachotrapez), zejména v případě oblíbené taškové krytiny, může ovlivnit životnost a vzhled střechy.
  6. Tepelná izolace: Instalace vnitřního tepelně izolačního systému je zásadní pro zajištění dostatečného tepelného komfortu v domě. K tomuto účelu se nejčastěji používá minerální vlna.

Dodržením výše uvedených kroků můžete dosáhnout pevné a odolné šikmé střechy, která bude nejen estetická, ale také funkční po dlouhá léta.

Čím mám pokrýt šikmou střechu?

Zdaleka nejčastěji doporučovanou krytinou pro šikmou střechu je taška. Na rozdíl od keramických a betonových tašek je lehká. Díky tomu je ideální pro střechy s různým sklonem a zároveň nevyžaduje konstrukci speciálně vyztuženého krovu, který by unesl její hmotnost.  

Kromě toho je taška na sedlovou střechu možností, která je k dispozici v široké škále barev, vzorů a rozměrů, což usnadňuje její přizpůsobení budově a sedlové střeše, a to i z hlediska úhlu sklonu.

V závislosti na vašich preferencích a místních podmínkách však můžete zvážit i jiné možnosti šikmého zastřešení. Z alternativních krytin stojí za zmínku kombinace sedlové střechy z trapézového plechu, díky níž bude střecha odolná vůči různým druhům poškození a povětrnostním vlivům a nezatíží váš rozpočet.

Před konečným výběrem je důležité zvážit různé faktory, jako je estetika, trvanlivost, dostupnost a také váš rozpočet. Je vhodné poradit se s odborníky, abyste vybrali tu nejlepší krytinu, která splní vaše očekávání z hlediska funkčnosti a vzhledu vaší šikmé střechy.

šikmá střecha Blachotrapez

Jednopodlažní dům se šikmou střechou - kdo by měl toto řešení zvážit?

Jednopodlažní dům se šikmou střechou je architektonický návrh, který je atraktivní zejména pro:

  1. lidi, kteří hledají funkční řešení: Jednopodlažní domy se obvykle vyznačují praktickým uspořádáním místností, což z nich činí vynikající volbu pro seniory, osoby s omezenou pohyblivostí nebo pro rodiny s malými dětmi, pro které mohou být schody překážkou.
  2. Lidé, kteří oceňují tradiční řešení: Šikmá střecha je jedním z nejtradičnějších typů střechy, který se ve stavebnictví používá již po staletí. Pro ty, kteří oceňují klasický a osvědčený design, může být jednopodlažní dům se šikmou střechou ideální volbou.
  3. Investoři, kteří hledají ekonomické řešení: Konstrukce šikmé střechy je relativně jednoduchá a vyžaduje méně materiálu ve srovnání se složitějšími typy střech. Jednopodlažní dům se šikmou střechou proto může být ekonomičtější variantou pro ty, kteří chtějí na stavbě ušetřit.

Kolik stojí šikmá střecha?

Šikmá střecha je jedním z nejekonomičtějších řešení, které můžete pro svůj projekt zvolit. Náklady na její výstavbu se však mohou výrazně lišit v závislosti na faktorech, jako je použitý materiál, velikost projektu, umístění stavebního pozemku a další konstrukční prvky. 

Chcete-li zjistit, kolik šikmá střecha stojí, obraťte se na architekta nebo stavebního specialistu, aby vám zpracoval přesnou cenovou nabídku.

Komentáře