zpět na blog

Sklon střechy - co potřebujete vědět?

Datum zveřejnění: 31.12.2023
0

Jedním z rozhodnutí, které budete muset učinit při navrhování svého nového domu, je úhel střechy. To, jak strmou střechu zvolíte, ovlivní mimo jiné typ střešní krytiny, způsob jejího upevnění, možnost instalace střešních oken a v neposlední řadě i vizuální efekt. Úhel střechy ovlivní také možnosti designu podkroví a to, kolik prostoru budete mít ve svém domě k dispozici. Proto se nevyplatí jej podcenit a ponechat toto rozhodnutí pouze na projektantovi.

Zjistěte, co je třeba zohlednit při výběru sklonu střechy a jak správně vypočítat sklon střechy, abyste se mohli těšit z funkční střechy přizpůsobené vašim představám.

Jaký je sklon střechy?

Úhel sklonu střechy je sklon mezi hřebenem a vodorovnou rovinou. Stojí za zmínku, že výrobci střešních krytin tento parametr obvykle udávají ve stupních. I v případě plochých střech existuje určitý sklon, i když může být malý, omezený na několik procent. Takový minimální sklon je rozhodující pro účinný odvod srážek. I několik stupňů úhlu sklonu stačí k tomu, aby voda volně odtékala z povrchu střechy.

Sklon střechy - jaký by měl být?

Při plánování stavby vašeho vysněného domu přirozeně vyvstává otázka: jaký sklon střechy byste měli pro svůj projekt zvolit? Odpověď na tuto otázku není jednoznačná a sklon střechy bude záviset na několika faktorech.

Například u rodinných domů se často používá úhel sklonu střechy 30 stupňů. Jedná se o sklon, který dobře funguje v mírných klimatických podmínkách a umožňuje stavbu domu v tradičním i moderním stylu. Kromě toho nabízí širokou škálu možností povrchových úprav a dobře se hodí k mnoha designům.

Pokud však v oblasti, kde má být dům postaven, hodně prší nebo sněží, je vhodné zvážit strmější střechu se sklonem kolem 60 stupňů.

Co byste měli zvážit při výběru sklonu střechy pro svůj dům?

Než se rozhodnete pro návrh domu s určitým sklonem střechy, je vhodné analyzovat různé aspekty spojené s takovým sklonem. Především byste měli zvážit místní klimatické podmínky, estetické preference, funkčnost a také možné potřeby budoucích obyvatel. Vyplatí se také konzultace s odborníky, jako jsou architekti nebo stavební inženýři, za účelem získání odborného posudku a výběru vhodného sklonu střechy, přizpůsobeného individuálním požadavkům a místním podmínkám. Důkladná analýza před rozhodnutím zabrání zbytečným problémům a zajistí optimální podmínky pro budoucí bydlení.

Sklon střechy a výběr střešní krytiny

Při výběru střešní krytiny je třeba vzít v úvahu pravidlo, že čím strmější je sklon střechy, tím méně přísné normy musí střešní krytina splňovat. 

Jednou z univerzálních voleb pro pokrytí střech s téměř jakýmkoli sklonem je taška. Minimální úhel střechy, který lze tímto materiálem pokrýt, je přibližně 10 stupňů. Horní hranice sklonu střechy pro taškovou krytinu je až 90 stupňů.

Pokud sníte o minimalistickém a moderním domě se střechou s nízkým sklonem, je výbornou volbou plochá plechová krytina, kterou lze použít i při stavbě domu s plochou střechou o sklonu pouhé 3 stupně. Trapézový plech bude dobře fungovat i na střechách s minimálním sklonem 5 stupňů. Stále častěji se také používá k zakrytí části fasády, kde skvěle doplňuje celkový design. 

V případě střechy se sklonem 20 stupňů se vyplatí poohlédnout se po asfaltových šindelích, které jsou pro tento sklon ideální.

Jak vypočítat sklon střechy?

Pokud chcete rychle a přesně vypočítat sklon střechy, můžete na internetu snadno najít tesařskou kalkulačku, která vám tento úkol značně usnadní. Před zahájením výpočtu je však nutné mít k dispozici základní parametr vyjádřený v centimetrech.

Sklon [%] = 100 * tg α [0], tj. vynásobení tečny úhlu číslem 100. V tomto případě je třeba počítat se sklonem střechy.

Jinými slovy, sklon v procentech získáte vynásobením tečny úhlu číslem 100.

K převodu procent na stupně použijte následující vzorec:
Sklon [0] = arctg (sklon [%] / 100 ) * 180 / π.

Jak změřít spád střechy?

Chcete-li přesně určit úhel sklonu střechy, postupujte podle následujících kroků:

  1. Označte body na štítové stěně: Na štítové stěně vyznačte dva body, které budou koncovými body vodorovného úseku o délce jednoho metru.
  2. Změřte vzdálenost: Pomocí metru nebo svinovacího metru změřte vzdálenost od obou konců úsečky ke sklonu střechy. Rozdíl mezi oběma hodnotami bude představovat výšku střechy v délce jednoho metru.
  3. Vypočítejte stupeň sklonu: Na základě rozdílu získaných hodnot můžete vypočítat sklon střechy. K převodu výšky na úhel sklonu můžete použít dostupné online kalkulačky nebo matematický vzorec.

Nezapomeňte, že přesnost měření a výpočtu ovlivňuje přesnost určení úhlu sklonu střechy, proto se doporučuje používat co nejpřesnější měřicí nástroje.

Spád střechy - co potřebujete vědět?

Když přemýšlíte o návrhu domu, můžete se rozhodnout pro plochou nebo šikmou střechu. Pokud jde o plochou střechu, je třeba mít na paměti několik důležitých věcí:

  • Minimální sklon jednoplášťové střechy je 3 stupně. Menší sklon je praktický, zejména pokud plánujete zařídit využitelné podkroví.
  • Sklon ploché střechy můžete upravit podle svých představ. Zvětšení sklonu však může zkomplikovat návrh a ovlivnit náklady na realizaci. Kromě toho je strmější střecha více vidět, což může ovlivnit estetický dojem.
  • Pro výpočet sklonu ploché střechy můžete použít výškové měření na štítové stěně podle stejných pravidel jako u ostatních typů střech.

Lze po postavení domu změnit úhel střechy?

Úhel střechy nemusí zůstat pevným prvkem. Při rekonstrukci domu je možné tento parametr změnit, ale je důležité zvážit rozsah takových úprav. Drobná změna střechy o několik stupňů nemusí být nesmírně komplikovaná, ale pro větší změny sklonu bude nutné postavit novou konstrukci krovu.

Je třeba zvážit i případné změny zatížení štítových stěn, základů a stropu. Proto budou v tomto případě nezbytné přesné výpočty architekta. Změna sklonu střechy je příliš závažným zásahem do tělesa budovy, než aby bylo možné tyto aspekty ignorovat.

Je třeba si uvědomit, že zásadní změny úhlu střechy vyžadují stavební povolení, což podtrhuje závažnost celého procesu a nutnost dodržet legislativu. Proto si ještě ve fázi návrhu důkladně promyslete, jaký úhel střechy bude mít váš vysněný dům.

Komentáře