zpět na blog

Podokapní pás – k čemu se používá?

Datum zveřejnění: 31.12.2023
0

Podokapní pás je základním oplechováním střechy. Navzdory své malé velikosti je jedním z nejviditelnějších prvků. Proto je jeho pečlivé provedení tak důležité. Instalace podokapového pásu, dotváří vizuální podobu střešního sklonu, ale také zajišťuje správnou funkci příčky. Zjistěte, proč se stále vyplatí mít ho na střeše.

Podokapní pás - co to je?

Podokapní pás je střešní lemovací prvek umístěný ve spodní části střechy podél okapu. Jedná se o ocelový plech, který se umisťuje pod okap, aby zdobil a zároveň chránil okapovou hranu

Plechový podokapní pás se vyznačuje mimořádnou odolností proti poškození a povětrnostním vlivům. Kromě toho má jeho estetický vzhled také dekorativní funkci, účinně a esteticky maskuje okapovou hranu a zlepšuje vizuální vzhled střechy. Rozměry a vzhled podokapního pásu závisí především na tvaru a specifikách střechy

Úloha podokapní lišty

Podokapní lišta je jedním z nejdůležitějších střešních lemování. Instaluje se ve spodní části střešní plochy - podél okapu. Při stavbě domu by neměl být opomenut, protože má několik důležitých funkcí a má velký význam pro trvanlivost celé střechy.

Jaké úkoly má podokapní pás?

  • Efektivní odvodnění: účinně odvádí stékající vodu z povrchu střechy pryč od fasády, čímž chrání stěny a plášť budovy před zaplavením a poškozením vodou.
  • Ochrana před deštěm: chrání střešní vrstvy před pronikáním vlhkosti a dešťové vody. Minimalizuje tak riziko vzniku plísní, hniloby a poškození konstrukce vlhkostí.
  • Estetická úprava střechy: dodává střeše elegantní vzhled a maskuje okapovou hranu.
  • Udržuje správné vyztužení okapové hrany střechy: zajišťuje stabilitu okapové hrany, což přispívá k trvanlivosti celé střešní konstrukce.

Instalace podokapního pásu - vyplatí se to?

Kromě ochrany střechy přispívá podokapní pás k soudržnosti celé budovy. Je viditelný pouhým okem, a proto se vyplatí věnovat pečlivé instalaci podokapního pásu zvláštní pozornost. Přestože se nejedná o povinný stavební prvek, zůstává detailem, který může zlepšit vzhled domu, zejména pokud vám záleží na estetice stavby.

Pokud má váš dům okap s fólií, instalace okapového pásu, není nutná, ale může a opravdu stojí za zvážení. Je však důležité, abyste bez ohledu na to, co zvolíte, ponechali pod okrajem fasádní desky mezeru pro vložení podokapních pásů. Jsou to jednoduché detaily, které mohou ovlivnit funkčnost a vzhled střechy.

Jak nainstalovat podokapní pás?

Aby výrobek plnil svou primární funkci, je nutné podokapní pás správně nainstalovat. Tento proces spočívá v přiložení pásu na přední desku, která je prvním prvkem, který je třeba připevnit ke střeše. K upevnění se používají hřebíky s plochou hlavou a díky přesnému řezání a ohýbání plechu je instalace snadná i pro ty, kteří nejsou stavebními profesionály.

Je důležité si uvědomit, že přesné uložení prvků zaručuje vzduchotěsnost, chrání dům po mnoho let a zabraňuje zbytečným nákladům spojeným s případnou renovací.

Plechový podokapní pás - kde koupit?

Aby podokapní pás harmonicky zapadl do celkového designu, je vhodné sladit jeho barvu se střešní krytinou, fasádou a okapovým systémem. Společnost Blachotrapez nabízí podokapní pás z vysoce kvalitního ocelového plechu. K dispozici jsou různá barevná provedení, což každému investorovi výrazně usnadňuje přizpůsobení výrobku individuálním preferencím.

Plechový podokapní pás se vyznačuje velmi vysokou odolností proti mechanickému poškození a negativnímu působení atmosférických vlivů. Jeho estetika převyšuje standardy a zároveň plní důležitou dokončovací funkci. Účinně maskuje okapovou lištu, čímž zlepšuje vizuální stránku střechy - proto se vyplatí postarat se o něj již ve fázi návrhu vašeho vysněného domu.

Komentáře