zpět na blog

Ploché střechy - zjistěte více o tomto trendu moderní architektury

Datum zveřejnění: 01.08.2023
0

Ploché střechy jsou ve stavebnictví stále oblíbenější volbou, a to jak u komerčních budov, tak u rodinných domů, kde zdůrazňují moderní styl budovy. Díky své estetice a praktičnosti nabízejí ploché střechy mnoho výhod. Přečtěte si, jaký materiál nejlépe pokryje vaši plochou střechu, jak ji dokončit a jaké výhody přináší plochá střecha při stavbě vašeho vysněného domu.

Konstrukce ploché střechy

Ploché střechy mají specifickou konstrukci, která se liší od tradičních šikmých střech. Stejně jako u jiných typů střech však i u plochých střešních plášťů platí, že pro zajištění dostatečné podpory celého tělesa budovy je stejně důležitá pevná spodní konstrukce.

Důležitým prvkem ploché střechy, který ovlivňuje její funkčnost, je její dostatečná tepelná izolace, která zabrání tepelným ztrátám z budovy a ochrání ji před nadměrnými přehříváním v letním období. V roli tepelné izolace ploché střechy se výborně osvědčuje pěnový polystyren. Jedná se o oblíbený materiál, který díky své nízké hmotnosti a pevnostním vlastnostem umožňuje vytvořit extrémně lehkou plochou střechu.

Při stavbě konstrukce ploché střechy je třeba dbát také na řádnou hydroizolaci, která je dnes díky použití moderních materiálů velmi účinná. Střešní fólie, ochranné fólie a hydroizolační materiály pro ploché střechy poskytují stavebníkům vynikající ochranu proti vodě a vlhkosti po mnoho let.

Při stavbě domu s plochou střechou lze snadno použít vnitřní odvodňovací systém. Je stejně účinný jako tradiční okapy. Díky absenci viditelných svodů nebo žlabů však plochá střecha vypadá moderněji a upraveněji.
Je třeba mít na paměti, že pro funkčnost a dlouhou životnost ploché střechy je nezbytná pravidelná údržba a kontrola.

Výhody plochých střech 

Ploché střechy mají řadu výhod, které přispívají k rostoucí oblibě tohoto typu střech. Co mohou nabídnout investorům?

  • Využití prostoru - plochá střecha umožňuje efektivně využít celý dostupný prostor na střeše. Můžete tak vytvořit další prostor, který bude sloužit jako terasa, zahrada nebo prostor pro odpočinek a relaxaci. To je ideální pro ty, kteří si chtějí užívat venku, aniž by měli samostatnou zahradu. Plochá střecha znamená také větší komfort uvnitř budovy. Jednoduchá konstrukce střechy umožňuje lepší využití prostoru. 
  • Využití solární energie - ploché střechy jsou ideální pro instalaci fotovoltaických nebo solárních panelů. To umožňuje využívat sluneční energii k výrobě elektřiny nebo ohřevu vody. Taková instalace ploché střechy je pro vás finančně výhodná, protože snižuje vaše účty za energie.
  • Estetika - plochá střecha na budově je pro stavebníka zárukou moderního vzhledu. Může být ozdobou domu, zejména pokud je správně navržena a dokončena. Plochá střecha může celkové stavbě dodat eleganci a vizuální přitažlivost.
  • Přístupnost a snadná montáž - ploché střechy se používaly již před lety, a proto jsou ve stavebnictví dobře známým řešením. Díky tomu je snadné najít odborníky na montáž a materiály potřebné pro stavbu.
  • Náklady - plochá střecha je nákladově efektivní způsob zastřešení domu. Lehká plochá střecha nevyžaduje složitou konstrukci a speciálně vyztužené vazníky, což se projevuje v nižších nákladech na projekt a stavbu.

Jakou zvolit krytinu pro plochou střechu?

Střešní krytina je základním konstrukčním prvkem každé budovy. Správná volba materiálu pro plochou střechu má zásadní význam pro zajištění trvanlivosti, ochrany před povětrnostními vlivy a estetický vzhled budovy. Nejběžnější krytinou používanou pro ploché střechy jsou různé druhy folií. Stále častěji se však objevují alternativy v podobě plochých nebo trapézových plechů, které jsou oblíbenou alternativou k těmto typickým materiálům. 

Jak ploché střešní krytiny, tak instalace trapézových plechů na plochou střechu nabízí oproti tradiční folii mnoho výhod. Především jsou trvanlivější a odolnější vůči povětrnostním vlivům, jako je déšť, sníh a UV záření. Poskytují také lepší ochranu proti vlhkosti, což je důležité zejména u plochých střech, které jsou náchylnější k zadržování vody.

Fólie se vyznačují rovným povrchem, což dodává střeše estetický a moderní vzhled. Je k dispozici v různých barvách, což umožňuje přizpůsobit krytinu individuálním preferencím a stylu budovy. Trapézový plech naproti tomu dodává střešní krytině tuhost a pevnost díky své charakteristické vlnité struktuře. 

Ošetření plochých střech

Žádná střecha nezakryje chyby, které se staly při její instalaci. Ty budou mít v budoucnu za následek zatékání. To povede k navlhnutí střešní konstrukce a následnému snížení životnosti celé střechy.

Předpokladem vzduchotěsnosti střechy je proto správné ošetření ploché střechy.  Zvláštní pozornost je třeba věnovat ochraně takových prvků, jako jsou střešní úžlabí, komínové průduchy nebo místa, kde se sklon střechy setkává se zdí.  

Pro tzv. oplechování střechy se nejčastěji používají plechové tabule. Vyplatí se vsadit na vysokou kvalitu prvků pro oplechování plochých střech, které jsou k dispozici u společnosti Blachotrapez. Bez ohledu na typ střešní krytiny je možné najít vhodné oplechování, které zajistí nejen estetickou úpravu, ale také dokonalou těsnost a ochranu před povětrnostními vlivy po mnoho let.

Komentáře