zpět na blog

Hydroizolace střechy - klíčová ochrana proti vlhkosti

Datum zveřejnění: 01.08.2023
0

Hydroizolace střechy je důležitý proces, jehož cílem je zajistit vzduchotěsnost a ochranu proti vlhkosti, dešti, sněhu a dalším povětrnostním vlivům. Jedná se o základní vrstvu, která chrání střešní konstrukci a interiér budovy před škodlivými účinky vody.

Zanedbání v této oblasti vede k zatékání, což oslabuje střešní konstrukci, zhoršuje její tepelné vlastnosti a vytváří dobré podmínky pro růst hub a plísní. Proto se vyplatí postarat se o vzduchotěsnou hydroizolaci s předstihem. Zjistěte, jak by měla být hydroizolace střechy provedena, abyste se mohli dlouho těšit z trvanlivé střešní krytiny a suchého interiéru svého domu.

Hydroizolace střechy - proč je tak důležitá?

Správná hydroizolace střechy má mnoho výhod. Především chrání střešní konstrukci před zatékáním, které může způsobit poškození tepelné izolace, dřevěného krovu a dokonce i interiéru budovy. Ochrana střechy před vlhkostí je nesmírně důležitá, protože nadměrná vlhkost může vést k růstu plísní, hub a výskytu hmyzu, což následně negativně ovlivňuje zdraví obyvatel a životnost celé konstrukce.

Kromě toho je často problémem určit místo zatékání do střechy a rychle je odstranit. Proto je důležité postarat se o hydroizolaci střechy včas, aby se těmto problémům v budoucnu předešlo.

Správná hydroizolace střechy je důležitá zejména v klimatických podmínkách s velkými výkyvy teplot. V takových podmínkách jsou střešní krytiny na podzim a v zimě vystaveny nízkým teplotám a sněhu a zároveň v létě čelí vysokým teplotám a dešťovým srážkám. Je proto nezbytné, aby hydroizolace střechy byla schopna odolat těmto extrémním povětrnostním podmínkám a poskytla střešní krytině trvalou a spolehlivou ochranu.

Stříkaná hydroizolace střechy - rychlá a trvanlivá ochrana střechy

Mezi mnoha dostupnými systémy ochrany střešního pláště je nástřiková hydroizolace střechy nejinovativnějším řešením. Vyznačuje se vysokou účinností, přesností a její provedení není časově náročné. Při stříkané hydroizolaci střechy se vytvoří bezešvá vrstva, která vytváří rovnoměrný a stejnoměrný povlak. K tomuto účelu se používá tekutá membrána, která se může skládat z jednosložkových nebo vícesložkových pryskyřic. Membrány mohou být dále vyztuženy skleněnými vlákny pro ještě větší pevnost.

Pomocí stříkané střešní hydroizolace lze dosáhnout vynikajících výsledků v krátkém čase. Použití tohoto moderního řešení také šetří peníze. Proces aplikace je rychlý a mimořádně přesný a umožňuje minimalizovat pracovní zátěž. Tekuté membrány navíc vytvářejí odolnou a plně vodotěsnou střešní krytinu, která účinně chrání střechu před vlhkostí po dlouhá léta.

Stříkaná střešní hydroizolace je uznávána jako nejodolnější forma ochrany střešního povrchu, zejména pro ploché střechy, které vyžadují nejvyšší kvalitu ochrany.

Hydroizolace plechové střechy - jak účinně zabránit pronikání vlhkosti ven

Přestože jsou plechové střešní konstrukce velmi odolné, přijde čas, kdy budou potřebovat údržbu.  Kvůli mnoha spojům a šroubům na povrchu jsou náchylné k poškození. I ta nejmenší prasklina nebo koroze může vážně ohrozit celou střešní konstrukci, která bude následně vyžadovat opravu nebo výměnu střechy.  

Střešní fólie jako spolehlivá ochranná vrstva je v tomto případě řešením, jak prodloužit životnost kovové střechy a zároveň se vyhnout nákladným opravám. Vytváří na povrchu plechové střechy jednolitou vodotěsnou vrstvu, která zpevňuje střešní krytinu a poskytuje jí dlouhodobou ochranu. 

Použitím tekutých střešních fólií lze zabránit poškození způsobenému korozí, povětrnostními vlivy nebo mechanickým zatížením. 

Tato inovativní technologie nabízí možnost obnovy a zpevnění plechových střešních konstrukcí, kterým dodává vynikající vzhled a prodlužuje životnost krytiny o mnoho let.

Hydroizolace zelených střech 

Zelené střechy jsou zvláštním typem krytiny, která získává stále větší oblibu zejména ve velkých městech. Jedná se o vysoce ekologické a estetické řešení, které je mezi investory stále oblíbenější.

Vhodná hydroizolace zelených střech hraje klíčovou roli při ochraně celé střešní konstrukce a místností umístěných pod ní před zeminou i srážkami. Proto je důležité používat kvalitní materiály, které jsou trvanlivé a odolné vůči nepříznivým vnějším podmínkám.

Hydroizolační vrstva na zelené střeše musí být pružná, aby odolávala smršťování a rozpínání, a odolná, aby poskytovala dlouhodobou ochranu. Kromě toho by měla být odolná proti pronikání kořenů stromů a dalších rostlin, které jsou na zelené střeše pěstovány.

Použití stříkané hydroizolace na zelených střechách zajišťuje nejen účinnou ochranu proti vlhkosti, ale také delší životnost celé konstrukce zelené střechy. Lze tak vytvořit zdravé a dlouhotrvající prostředí pro vegetaci na střeše a zároveň chránit interiér budovy před možnými škodlivými účinky vlhkosti. 

Existuje mnoho způsobů hydroizolace zelených střech a pokaždé je třeba přizpůsobit správnou metodu konkrétní budově a potřebám projektu.

Hydroizolace střechy - komu ji svěřit?

Je důležité si uvědomit, že hydroizolaci střechy by měli provádět odborníci, kteří mají v tomto oboru kvalifikaci a zkušenosti. Profesionální hydroizolace střechy zabrání problémům s vlhkostí a zatékáním a zajistí trvanlivost a bezpečnost vaší střechy na dlouhá léta dopředu.

Do kvalitní hydroizolace střechy se vyplatí investovat, protože účinná ochrana proti vlhkosti se promítá do pohodlí obyvatel, dlouhé životnosti střešní konstrukce a minimalizuje náklady spojené s případnými opravami a rekonstrukcemi. Kvalitně provedená hydroizolace střechy je investicí do bezpečnosti a hodnoty celé budovy.

Komentáře