zpět na blog

Výměna střechy - renovace nebo modernizace?

Datum zveřejnění: 03.07.2023
1

Střecha je nesmírně důležitým prvkem každého domu. Její stav, údržba a pravidelné kontroly jsou klíčem k zachování její funkčnosti a ochraně před nepříznivými povětrnostními podmínkami po mnoho let.

Někdy však nastane okamžik, kdy je výměna střechy nevyhnutelná. Pak se nabízí otázka, zda je lepší střechu renovovat nebo modernizovat. Toto rozhodnutí vyžaduje zvážení několika důležitých aspektů, jako je současný stav střechy, estetické preference stavebníka, energetická účinnost a dostupný rozpočet. Zjistěte, kdy je lepší provést rekonstrukci a kdy je třeba uvažovat o modernizaci střechy?

Rekonstrukce výměny střechy - kde začít?

Rozhodnutí o výměně střechy je nejlepší začít její odbornou prohlídko. Nejlepší je najmout si na to někoho, kdo dokáže správně posoudit její stav. Pokud je tato činnost provedena zběžně, nemusíte zjistit celkový rozsah problémů. Čemu byste měli při kontrole střechy rozhodně věnovat pozornost?

  • Zkontrolujte, zda na stěnách nebo stropě nejsou vlhké skvrny. Pokud jsou viditelné, znamená to, že musíte lokalizovat místo, kde střechou zatéká, a najít příčinu. 
  • Podívejte se na okapy. Zejména po zimě mohou být poškozené. Pokud je v nich pouze listí - stačí je vyčistit vhodným kartáčem. Pokud jsou však okapy potrhané - může být nutná pomoc odborníka.
  • Věnujte pozornost tomu, zda se vám střecha nepropadá, nebo jednoduše navštivte půdu. Zkontrolujte stav střešních krovů. Snadno zjistíte praskliny nebo prohnutí dřevěné konstrukce. 

Jedná se o prvky, které teoreticky můžete posoudit sami. Pokud si však všimnete nějakých nesrovnalostí nebo máte pochybnosti o kvalitě střešní krytiny, je lepší přenechat posouzení střechy odborníkovi. Ten bude schopen přesně určit případné problémy ve ventilačním prostoru nebo určit, zda stávající krovy unesou váhu nové krytiny, pokud je plánujete vyměnit. 

Posouzení stavu střechy odborníkem vám poskytne relevantní poznatky o tom, zda budou nutné složitější práce, nebo zda postačí výměna střešní krytiny

Ať už plánujete výměnu střešní krytiny na komerční budově nebo na domě, vždy začněte tím, že necháte střešní konstrukci prověřit odborníkem.

Výměna střechy - kdy se vyplatí zvolit novou střechu?

Jsou situace, kdy stačí střechu opravit. Pokud je však poškození rozsáhlé, je pověstné záplatování děr pouze provizorním řešením, které prodlužuje rozhodnutí o provedení opravy o několik měsíců.

Výměna střechy je dobrým nápadem tehdy, když kromě vizuální změny střešní krytiny chcete také zvýšit její funkčnost. Při výměně střešního pláště můžete snadno odstranit poškozené součásti střechy a zkontrolovat stav tepelně izolačního materiálu. 

Je také vhodná doba přidat další vrstvu izolace a vyměnit opotřebovanou za novou s lepšími parametry, zbavit se plísní nebo změnit výšku atiky či geometrii celé střechy.

Výměna střechy je nutná také v případě, že je střecha pokryta eternitem, který má negativní vliv na životní prostředí a zdraví obyvatel. Výměna asfaltové střechy je operace, kterou je rozhodně třeba svěřit odborníkům. Ve většině případů lze asfaltovou krytinu snadno nahradit taškami nebo plechem. 

Výměna střechy

Renovace střechy - kdy bude stačit oprava?

Renovace střechy zachovává původní konstrukci, zachovává charakter a styl domu. Zahrnuje opravu a obnovu stávající střešní krytiny. Často se používá v případech, kdy je střecha v dostatečně dobrém stavu, ale potřebuje drobné opravy nebo obnovu. 

Renovace střešní krytiny může zahrnovat výměnu poškozených prvků, jako jsou tašky nebo plech, opravu netěsností, odstranění zašlého nátěru nebo provedení hydroizolace. Je to rozhodně méně časově náročné a méně nákladné než kompletní výměna střechy.

Rekonstrukce může být dobrým řešením, když:

  • plech, kterým je střecha pokryta, ztratil barvu a objevily se na něm drobné rezavé skvrny, 
  • je poškozena malá část střešní krytiny (např. několik tašek),
  • je poškozeno oplechování a dochází k zatékání, 
  • žlaby jsou ohnuté, poškozené a během zimy jste pozorovali rampouchy visící ze spojů, 
  • oplechování kolem komína netěsní.

Pamatujte, že střešní krytina neselhává náhle, ale jedná se o proces, který se vyvíjí postupně. Proto je dobré střechu pravidelně kontrolovat. Včasné odhalení i drobných poškození umožňuje jejich snadnou opravu, která nemá velký dopad na váš rozpočet.

Modernizace střechy - co to je a kdy se vyplatí ji plánovat?

Modernizace střechy je moderní opatření, které zlepšuje funkčnost, energetickou účinnost a estetiku střešní krytiny. Tento proces zahrnuje použití moderních materiálů a technologií, jako jsou fotovoltaické panely, tepelná izolace nebo systémy pro odvod dešťové vody. Je výhodná zejména pro ty, kteří chtějí zvýšit energetickou účinnost svého domu, investovat do obnovitelných zdrojů energie a dát své střeše moderní vzhled.

Retrofitace, tj. modernizace střechy, nastává v případě, že se v důsledku probíhajících stavebních prací změní funkční nebo technické vlastnosti budovy. Pokud tedy odborník při pravidelné prohlídce střechy zjistí vlhkost, plíseň nebo jiné závažné poškození konstrukce krovu, bude jeho výměna již považována za modernizaci. 

Kolik stojí výměna střechy?

Správné posouzení nákladů na výměnu střechy je pro majitele domů nesmírně důležité. Je třeba si uvědomit, že cena opravy střešní krytiny se může lišit v závislosti na několika faktorech.

V první řadě je klíčovým faktorem určujícím náklady stav stávající střechy. Pokud je střecha v dobrém stavu a vyžaduje pouze drobné opravy, může být v některých případech levnější variantou renovace. Pokud však střecha vyžaduje komplexní výměnu, náklady se zvýší.

Mezi další faktory, které ovlivňují náklady na výměnu střechy, patří velikost a tvar střechy, typ zvolené střešní krytiny a případné další práce, jako je instalace nových okapů nebo zateplení podkroví. Čím jsou práce složitější, tím vyšší budou náklady pro investora. K tomu je třeba připočítat náklady na odborníky, dopravu a materiál. Všechny tyto prvky je třeba vzít v úvahu při výpočtu celkových nákladů na výměnu střechy.

Při odhadu nákladů na výměnu střechy je důležité pečlivě posoudit stav střechy, zahrnout všechny dodatečné práce a materiál a poradit se s odborníky.

Jakou krytinu mám zvolit pro svou novou střechu? 

Klíčovým faktorem při nákupu krytiny pro rekonstruovanou střechu je hmotnost a kvalita materiálu. 

Pokud si přejete příliš nezatěžovat střešní krovy, může být výbornou volbou oblíbená tašková krytina. Její velkou výhodou je nízká hmotnost. Díky tomu se skvěle hodí v případě, že plánujete renovaci střechy na starém domě. Investoři se často rozhodují pro modulární plechovou střešní krytinu, která se snadno montuje a lze ji připevnit z obou stran. Modularita kovové střešní tašky navíc umožňuje v budoucnu vyměnit jak celou střechu, tak její části. Výhodou je také snadná doprava na stavbu a následně na střechu. Důležité je vybírat plechové střešní krytiny od renomovaných výrobců, jako je například Blachotrapez, který může díky dlouholetým zkušenostem zaručit nejvyšší kvalitu svých výrobků. 

Pečlivě naplánovaná a provedená rekonstrukce nebo výměna střešní krytiny má mnoho výhod. Estetika, investiční hodnota, trvanlivost a funkčnost jsou jen některé z nich. Vyplatí se investovat čas a prostředky do řádné přípravy a provedení prací, abyste se mohli těšit z krásné a funkční střechy po mnoho let.

Komentáře