zpět na blog

Hranaté okapy - stylové řešení pro odvod dešťové vody

Datum zveřejnění: 03.07.2023
0

Okapy hrají na střeše budovy důležitou roli, a to jak z funkčního, tak i z estetického hlediska. Kromě barvy nebo materiálu, z něhož jsou vyrobeny, je dominantním prvkem jejich tvar. Když přemýšlíme o systémech pro odvod dešťové vody ze střechy, často si jako první vybavíme tradiční půlkruhové okapy.

Dnes jsou však mezi majiteli moderních domů stále oblíbenější hranaté okapy, které jsou dokonalým doplňkem moderního domu. Zjistěte, v jakých budovách se bude nejlépe hodit a na co si dát pozor před výběrem hranatého okapu.

Okapový systém - co byste měli vědět, než si vyberete okapy pro svůj dům?

Při výběru okapového systému je třeba mít na paměti několik faktorů. Prvním krokem je stanovení tzv. účinné plochy střechy. K tomuto účelu mnoho výrobců okapových systémů poskytuje speciální kalkulačky, které výpočet usnadňují. 

Pro správný výběr okapů pro váš dům potřebujete znát takové rozměry, jako je délka střechy, její sklon a vzdálenost od nároží k hřebeni. U menších střech může být průměr okapových svodů, které si pro svůj dům vyberete, menší. Naopak větší střechy budou potřebovat svody o relativně větším průměru. 

Pokud chcete dosáhnout moderního efektu spojením střechy a fasády, můžete se rozhodnout pro hranatý okap s krycí lištou. Toto řešení dodá vašemu domu moderní a estetický vzhled. 

Hranaté okapy - jaké jsou jejich vlastnosti?

Hranaté okapy byly vyvinuty v reakci na potřeby současné, moderní architektury. Jejich jedinečný design dokonale ladí s minimalistickým stylem budov. Hranatý tvar okapů dodává střeše jedinečný charakter a originalitu. 

Kromě vizuální přitažlivosti nabízejí hranaté okapy mnoho praktických výhod. Jejich neobvyklý tvar přispívá ke zvýšení průtočné kapacity, což je obzvláště důležitá vlastnost dobrého okapového systému. Tím se snižuje riziko zaplavení střechy a fasády. To následně zlepšuje životnost budovy a eliminuje potenciální problémy s vlhkostí.

Hranaté okapy se také snadno udržují. Hranatý tvar okapů usnadňuje čištění a odstraňování případných nečistot nebo listí, což přispívá k udržení správné funkce odvodňovacího systému.

hranatý okapový systém

Hranaté okapy - jaký materiál okapů zvolit?

Nejběžnější okapové systémy se dělí na dvě kategorie: ocelové a plastové. Plastové okapy vykazují velmi dobrou kvalitu a dlouholetou životnost. Vyznačují se vysokou odolností proti nárazu a poškrábání. Plast nekoroduje a nevyžaduje žádnou údržbu. Plastový hranatý okap je také levnější než ocelový okapový systém. Díky tomu, že jsou PVC okapy extrémně hladké, voda v nich rychleji odtéká a bere s sebou nečistoty, což vede k méně častému čištění.

Ocelové okapy se naproti tomu vyznačují nejvyšší mechanickou pevností ze všech systémů. Kromě toho vykazují vysokou odolnost vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám. Na rozdíl od plastových okapů nereagují tak rychle na změny teplot. Je však třeba poznamenat, že jsou těžší než PVC systém. Mějte také na paměti, že hranaté ocelové okapové systémy budou obvykle také dražší než jejich plastové protějšky.

Hranaté okapy ideální pro moderní budovy

Hranaté okapy jsou velmi oblíbené pro moderní konstrukce domů. Pokud plánujete stavbu domu s moderním, jednoduchým designem, budou hranaté okapy opticky vypadat lépe než okapy tradiční. Pomocí okapnice můžete navíc ukázat modernistický charakter budovy.

Hranaté okapy nejenže poskytují nepropustný a odolný odvodňovací systém, ale samy o sobě působí jako ozdoba moderního designu budovy. Moderní domy kladou velký důraz na jednoduchost a minimalismus. 

Pokud hledáte pro svůj dům hranatý okapový systém, vyplatí se podívat se na PVC hranaté okapy KROP. Tento systém se skládá z minimálního počtu komponent, což zajišťuje snadnou a efektivní montáž. Hranaté okapy KROP dokonale ladí s konstrukcí taškové střechy a vytvářejí harmonický celek.

Komentáře