zpět na blog

Zvuková izolace střechy - způsoby, jak mít tiché podkroví

Datum zveřejnění: 10.06.2023
1

Pro lidi v podkroví mohou být nepříjemné zejména zvuky přicházející zvenčí. Déšť, vítr a také hluk ze silnice jsou slyšet mnohem intenzivněji než v nižších místnostech domu. Tyto nežádoucí zvuky často způsobují únavu a podráždění a ztěžují práci i odpočinek. Proto je zvuková izolace střechy velmi důležitá již ve fázi výstavby domu a může zabránit problémům s hlukem v budoucnu a zvýšit komfort podkroví.

Zvuková izolace - kde začít?

V dnešní době má správná zvuková izolace zásadní vliv na pohodu lidí v podkroví. Často se jedná o místo, které slouží k odpočinku nebo práci, a proto je zajištění správné zvukové izolace v něm tak důležité. 

Pro zajištění tichého a klidného podkroví je dobré začít správnou zvukovou izolací samotné střechy. Přestože nedostatečná zvuková izolace nevystaví stavebníka dalším nákladům, jako je tomu v případě nedostatečné tepelné izolace, obvykle se obě tyto vlastnosti kombinují.  

Zde se dobře osvědčují materiály, které jsou lehké a zároveň pružné, jako je skelná nebo minerální vata. Jejich výhodou je, že nezatěžují konstrukci šikmé střechy a přesně vyplňují celý prostor mezi krokvemi. 

Doporučuje se, aby akustická izolace střechy měla v tomto místě tloušťku kolem 35 cm, proto se nejčastěji pokládá mezi krokve krovu a přímo pod ně. 

Je důležité, aby byla vata položena ve dvou vrstvách. Pro položení první vrstvy se vata rozřeže na kousky o 2 cm delší, než je rozteč krokví. Pokládá se těsně mezi krokve. Druhá vrstva minerální vaty se položí pod krokve (na speciální závěsy). Materiál této vrstvy by měl být položen kolmo k první vrstvě a vlna by měla těsně vyplnit prostor - pak bude plnit svou funkci.

Kromě zvukové izolace minerální vata také izoluje střechu a v létě zabraňuje přehřívání podkroví. Aby však byla účinným izolantem jak z akustického, tak z tepelného hlediska, je třeba zvolit správné parametry, tloušťku vrstvy a správnou instalaci, kterou nejlépe provedou odborníci.

Dobrá akustika v podkroví - jaké zvukově izolační materiály použít?

Nejdůležitější roli v akustice podkroví bude hrát zvuková izolace střechy. Pokud však chcete dosáhnout ještě lepšího efektu, může vás lákat použití dalších materiálů, které zvuk pohltí a zároveň sníží jeho odraz a šíření. 

Příkladem jsou akustické panely, které se vyrábějí z různých materiálů, jako je dřevo, akustická pěna nebo tkanina. Jejich funkcí je pohlcovat zvuk a omezovat jeho šíření v místnosti. Lze je úspěšně instalovat na strop i na stěny.

Důležitým prvkem pro odhlučnění podkroví jsou také vysoce zvukově izolační okna. Speciální profily a zvuk pohlcující zasklení omezí průchod vnějších zvuků a vytvoří klidnější a tišší interiér podkroví.

Pomoci mohou také prvky interiérového designu. Přidání koberců nebo předložek v podkroví může pomoci tlumit zvuk. Tyto materiály pohlcují zvuk, který se odráží od tvrdých povrchů podlah, a zlepšují tak akustiku místnosti.

Příčiny špatné ochrany proti hluku

Nedostatečná zvuková izolace střechy může být způsobena nejen vnitřní konstrukcí střešní krytiny, ale také chybami při samotné montáži střechy

Při rozhodování o plechové střeše je důležité nešetřit na upevňovacích prvcích střešního systému, abyste nemuseli poslouchat hluk při prvním silnějším dešti. Doporučuje se proto vyčlenit alespoň deset samořezných šroubů na metr čtvereční plochy střechy, které zajistí pevné a stabilní upevnění.

Velmi rychle se také projeví chyby v procesu řezání plechové střešní krytiny, stejně jako nesprávně položené plechy. V takové situaci způsobí každé vážné ochlazení nebo přehřátí střechy nepříjemný hluk. 

Proto je tak důležité najít si již od počátku fáze výstavby střechy prověřenou stavební firmu s potřebnými zkušenostmi a znalostmi správné pokládky zvukové izolace. Jen tak se vyhnete výše uvedeným chybám a zaručíte si tiché a pohodlné podkroví bez nežádoucích zvuků.

 

Komentáře