zpět na blog

Mech na střeše - jak s ním bojovat?

Datum zveřejnění: 05.05.2023
0

Mech na střeše je problém, se kterým se často potýkají majitelé rodinných domů i jiných budov. Pokud není vaším záměrem vytvořit zelenou, ekologickou střechu porostlou rostlinami, mech na střeše rozhodně není žádoucí. Navíc může vést k poškození střechy a přinášet zdravotní rizika pro obyvatele domu. Přečtěte si, jak účinně bojovat proti mechu na střeše a jaké mohou být jeho příčiny

Mech na střeše - odkud pochází?

Mech na střeše se obvykle objevuje v místech, kde je vlhko a tma. Nejčastěji se objevuje na bitumenových střešních krytinách, hliněných a cementových taškách, ale může se objevit i na oblíbených plechových krytinách. Lze jej očekávat zejména v místech, kde je stín a nedostatečný přístup slunce. Kromě toho může mech na střeše vzniknout i v důsledku škodlivin v ovzduší, které se usazují na povrchu krytiny a vytvářejí ideální podmínky pro růst mechu.

Účinky mechu na střeše - je mech na střeše škodlivý?

Na první pohled nemusí mech na střeše vypadat hrozivě. Je však třeba mít na paměti, že jeho přítomnost může vést k poškození střešní krytiny, zejména v případě plechových střech. Mech se může dostat pod plech a zadržovat vodu, což vede ke korozi a rezivění. Kromě toho může mech na střeše způsobit erozi střešní krytiny, což časem vede k nutnosti střechu vyměnit, a to je nákladná záležitost.

Poškození střechy však není jediným problémem spojeným s mechem na střeše. Je příčinou zvýšené vlhkosti střechy. To jsou vhodné podmínky pro růst hub a plísní. Tyto podmínky nejsou bezpečné, zejména pro alergiky nebo osoby s onemocněním dýchacích cest.

Jak odstranit mech ze střechy? Čištění střešní tašky od mechu

Pokud máte střechu se strmým sklonem, může být odstranění mechu ze střechy problematické. Není to však nemožné. Existují různé metody, které vám pomohou zbavit se mechu. Vyberte si tu, která odpovídá stupni růstu mechu a typu střešní krytiny.

Nízkotlaké čištění střechy

Tato metoda bude dobře fungovat, pokud se mech na střeše teprve začíná projevovat, ale není ještě tak rozvinutý, aby tlaková voda nebyla účinná. Nepříliš vysoký proud vody si poradí s čerstvým mechem, který se tímto způsobem snadno odstraní. Jedná se o bezpečné řešení pro střešní krytinu vašeho domu. Musíte se však připravit na to, že jakmile se jednou mech na střeše objeví, bude se pravděpodobně vracet, takže tuto operaci budete muset pravidelně opakovat.

Chemikálie, které vám pomohou odstranit mech ze střechy

Dalším způsobem, jak odstranit mech ze střechy, je použití chemických látek. Existují různé přípravky, které lze použít k potlačení mechu na střeše. V závislosti na typu přípravku se aplikuje postřikem na střechu nebo namočením speciální houby a ručním nanesením na povrch střechy - což vyžaduje trochu více úsilí.

Je však třeba mít na paměti, že ne všechny přípravky jsou bezpečné pro zdraví a životní prostředí a některé jsou natolik silné, že mohou střechu poškodit. Proto je dobré se před ošetřením střechy přípravkem proti mechu poradit s odborníkem, který vám pomůže vybrat správný přípravek pro váš typ střechy a stupeň růstu mechu.

Profesionální služby čištění střech

Nejúčinnějším způsobem, jak se zbavit mechu ze střechy, je využít služeb specializovaných firem, které se zabývají čištěním střešních ploch. Díky profesionálnímu vybavení a zkušenostem, které v této oblasti mají, se můžete spolehnout na rychlé výsledky v krátkém čase. Musíte však počítat s tím, že služby specializované firmy jsou nejdražší metodou odstranění mechu ze střechy. Pokud se však potýkáte s rozsáhlým problémem porostů na vaší střešní krytině, může to být jediné účinné řešení.

Jak zabránit výskytu mechu na střeše?

Chcete-li mechu na střeše zabránit, je dobré střechu pravidelně udržovat v čistotě a odstraňovat listí a větve, které mohou vést k zadržování vody a podporovat růst mechu.

Kromě toho je třeba nainstalovat speciální odvodňovací systémy, které pomohou udržet střechu suchou. Pokud si všimnete, že se na vaší střeše začíná objevovat mech - nečekejte příliš dlouho. Preventivní cyklické ošetření, které vám pomůže se ho zbavit a zaručí vám dlouhou životnost vaší střechy.

Komentáře