zpět na blog

Okapové systémy - jak si vybrat ten správný pro svou střechu?

Datum zveřejnění: 27.10.2022
1

Výběr střešní krytiny by se nikdy neměl omezovat pouze na její vzhled a výběr střešní krytiny. Bez správného okapového systému selže i ta nejlépe položená střecha. Pouze dobře zvolené žlaby se všemi svými součástmi zajistí účinný odtok vody při srážkách a ochrání stěny budovy před promáčením. Zjistěte, co je třeba zohlednit při výběru správného okapového systému a jak najít okapový systém, který bude technicky i vzhledově ladit se střechou.

K čemu slouží okapový systém?

Žlaby a svody jsou instalovány tak, aby zachycovaly vodu stékající ze střechy a odváděly ji od stěn budovy. Musí toho hodně vydržet, protože kromě dešťové vody jsou v létě vystaveny vysokým teplotám, v zimě nízkým teplotám, silným poryvům větru nebo převislým rampouchům a sněhu, které jsou pro okapový systém další a nemalou zátěží. Materiál, z něhož jsou žlaby vyrobeny, by měl být také odolný proti korozi, promáčknutí a změně barvy. Kromě toho by měly vypadat esteticky a ladit s fasádou a střechou. 

To je pro okapový systém velká výzva. Pokud je správně položená a dobře zvolená, nebudete mít další problémy s vlhkými zdmi nebo podmáčenými základy po mnoho let.

Okapové systémy - z čeho si můžete vybrat?

Nejčastěji se můžete setkat s ocelovými nebo plastovými okapy. Jako vždy bude mít každé řešení své zastánce a neexistuje zlatá střední cesta pro všechny stavitele. Jaký je rozdíl mezi těmito dvěma aplikacemi?

  • PVC okapové systémy jsou odolné proti poškození a slunečnímu záření. Na velmi slunných místech však mohou po čase začít měnit barvu. Hodně také záleží na kvalitě plastu použitého při jejich výrobě. Nepodléhají korozi, takže nepotřebují dodatečnou ochranu a nevyžadují velkou údržbu. Jejich výhodou je také to, že jsou jednoduše lehké, což usnadňuje jejich instalaci. 

    Extrémně hladký povrch PVC žlabů usnadňuje stékání vody a na jejich povrchu se tolik neusazují nečistoty. Cena plastových žlabů není vysoká, což často hovoří v jejich prospěch.
     
  • Kovové okapové systémy jsou odolnější vůči změnám teplot a vykazují menší náchylnost k mechanickému poškození než plastový systém. Pokud se rozhodnete pro levnější ocelové žlaby, mohou vyžadovat dodatečnou ochranu, protože po určité době může dojít ke korozi. 

    Výběrem kvalitních kovových okapů, které jsou několikrát opatřeny nátěrem, si můžete ušetřit další údržbu. Pokud chcete okapy, které se i přes dlouholeté používání nezačnou drolit nebo měnit barvu, mohou být kovové okapové systémy dobrou volbou

Kovové okapové systémy KROP

Jak vybrat správné okapy?

Pokud jste již vybrali ten správný typ okapového systému pro svůj dům, je třeba zodpovědět ještě několik otázek:

  1.  Jak mohu sladit barvu okapů se střechou? Existuje tak široká škála barev okapů, že je můžete snadno sladit se svou střešní krytinou. Nejlepšího efektu dosáhnete, když sladíte barvu okapů se střechou a fasádou. Mezi oblíbené barvy patří hnědá, grafitová a černá.  
  2. Jak vypočítám velikost okapového systému? Komponenty okapového systému se vybírají podle velikosti a tvaru střechy. Důležitý je také úhel sklonu střechy. Před nákupem okapového systému byste měli znát efektivní plochu střechy, která vyžaduje odvodnění. Právě tato hodnota ovlivňuje šířku žlabů a průměr svodových trubek. 
  3. Záleží na typu střechy? Samozřejmě, že ano! Typ střešní krytiny, její velikost, složitost a sklon částečně určují, jaký okapový systém je třeba pro vaši budovu zvolit.
  4. Jaký tvar okapů zvolit? Nejběžnější jsou půlkulaté žlaby. Hodí se na každou střechu a mají vysoký výkon. Pokud chcete efektivní vzhled a žlaby, které se hodí k modernistickému nebo minimalistickému tvaru budovy, sáhněte po hranatých žlabech, které jsou mezi stavebníky stále oblíbenější.

Důležitá role okapového systému ve střešní konstrukci

Většinou věnujeme větší pozornost výběru střechy a okapy považujeme za nezbytný doplněk. Vyplatí se jim však věnovat trochu více pozornosti, protože pokud jsou správně zvolené, umožní vám klidný spánek bez obav ze špatného odtoku dešťové vody. Zároveň zůstanou poutavým doplňkem budovy.

Kompletní okapový systém se skládá z mnoha vzájemně propojených částí. Kolena, spojky, žlaby, odbočky a rohy jsou součásti okapového systému, které se běžně označují jednoduše jako okap. Vždy je nejlepší koupit a nainstalovat kompletní okapový systém od spolehlivého výrobce. Pak si můžete být jisti, že celek bude vypadat nejen esteticky, ale jednotlivé prvky budou do sebe zapadat a v případě potřeby je budete moci bez problémů vyměnit. Vyplatí se na to pamatovat a vybírat nabídky renomovaných firem, které se již léta specializují na výrobu okapových systémů špičkové kvality.

Komentáře