zpět na blog

Jaký typ střechy je nejlevnější?

Datum zveřejnění: 11.01.2023
0

Při navrhování domu se stavitelé nejprve zaměřují na velikost a tvar domu. S určitým rozpočtem je však třeba také racionálně rozhodnout o typu střechy, která bude dům pokrývat. Může se ukázat, že střecha vašich snů spotřebuje velkou část prostředků, které jste plánovali vynaložit na stavbu domu. Zjistěte, jakou střechu byste měli zvolit, aby byla úsporná a nepředstavovala nejdražší část vaší investice.

Náklady na konstrukci střechy v závislosti na tvaru střechy

Může mít tvar střechy vliv na to, kolik za ni zaplatíte? Rozhodně ano! Nejlevněji vyjdou ploché střechy, u nichž bude nejvýznamnějším faktorem, který ovlivní náklady, podhled. Plochá střecha potřebuje k pokrytí méně materiálu, takže je obvykle levnější variantou než šikmá střecha.

Díky nekomplikovanému postupu však stojí za zvážení, pokud hledáte nákladově efektivnější způsoby výstavby domu. Domy s plochou střechou byly donedávna spojovány pouze s bezcharakterními obytnými kostkami. Stále častěji se však setkáváme s jejich moderním designem, který vypadá velmi atraktivně. 

Velmi oblíbené jsou také jednoduché šikmé střechy, jejichž nízká složitost a snadná konstrukce znamená, že cena, kterou za ně zaplatíte, bude velmi optimální. Jejich střešní vazníky navíc nemusí být příliš silné a těžké a zvláště složité. Výroba přímo na místě bude také levnější než objednávání hotových krovů. Pokud chcete, aby byla šikmá střecha ještě úspornější, můžete zvolit provedení bez střešních oken. Tato konstrukce pak bude pro pokrývače nejméně pracná. Musíte však počítat s tím, že zvolením tohoto řešení získáte podkroví, které nemusí být příliš dobře osvětlené. To může být problematické, pokud jej chcete používat k obytným účelům. 

Je třeba si uvědomit, že čím více sklonů střechy, tím je střecha dražší. Více spojení, které je třeba odborně dokončit, znamená zvýšení nákladů, které budete muset vynaložit na stavbu vašeho domu. Pokud tedy sníte o valbové nebo vícešikmé střeše složitějšího tvaru, musíte počítat s tím, že bude jednoduše dražší, což je dáno i odbornou prací pokrývačů. 

Nejdražší variantou při stavbě domu jsou plášťové a více sklonné střechy, které mají poměrně složitou konstrukci vyžadující navíc stabilní a pevný krov. I když jim nelze upřít velkou vizuální přitažlivost, nebudou nejúspornějším řešením, když přemýšlíte, která střecha je nejlevnější. 

Jaký typ střechy je nejlevnější?

Levná střecha a výběr střešní krytiny

Střešní krytina je po konstrukci druhým nejdůležitějším prvkem, který určuje konečnou cenu střechy. 

V případě ploché střechy jsou běžným řešením asfaltové pásy. Náklady se však zvýší, pokud chcete místo základní verze použít high-tech polymerní asfaltový pás. 

Dvouplášťové a víceplášťové střechy se velmi často pokrývají oblíbenou plechovou krytinou. Vizuálně se podobá hliněné tašce, ale je mnohem levnější než ona. Její hlavní výhodou je relativně nízká hmotnost, která nevyžaduje speciálně zesílené krovy, což také vytváří dodatečné náklady na stavbu střechy. Výběr střešní krytiny odpovídající vaší představě je také poměrně snadný, protože v současné době si můžete vybrat ze široké škály dostupných barev, které ladí s fasádou, okapovým systémem a okolím budovy. Na trhu najdete různé typy, jejichž cenové rozpětí často odpovídá jejich kvalitě.

Trapézové plechy jsou nejvíce ekonomickou variantou, stavebníci je stále častěji využívají v moderní výstavbě. Plynule přechází z fasády na střechu, nevytváří hranice mezi nimi a díky své výrazné formě dodává budově charakter. 

Nejlevnější střešní krytina - kdy se vyplatí ušetřit?

Ať už si pro svůj vysněný dům vyberete jakoukoli konstrukci střechy, vyplatí se najmout si na její dokončení odborné pokrývače. To zajistí, že váš klid během krutých zim nebo přívalových dešťů nic nenaruší a že se ve svém domě budete cítit bezpečně a pohodlně. 

Nezapomeňte také, že výběr střechy nemusí vždy záviset pouze na investorovi. Již ve fázi návrhu se vyplatí společně s architektem prozkoumat územní plán oblasti, kde se pozemek nachází. Může se stát, že váš dům nebude moci mít plochou střechu a že jedinou možností bude postavit dům s šikmou střechou.

Pokud vám stavba domu už spolkla většinu rozpočtu, který jste k tomu měli určený, nesnažte se na střeše za každou cenu šetřit. To je důležitý aspekt během celé stavby a vyplatí se zaměřit na vysokou kvalitu. Pamatujte, že odborně položená střecha s dobrou izolací vám pomůže ušetřit až 30 % nákladů na vytápění budovy. Navíc je pevně umístěna tak, že budete moci po mnoho let klidně spát a nestarat se o její renovaci či výměnu.
 

Komentáře