zpět na blog

Střešní světlíky – zdroj přirozeného světla ve vašem domě

Datum zveřejnění: 18.12.2023
1

Střešní světlíky jsou inovativním architektonickým řešením, které nejenže dodává budově estetický vzhled, ale také přivádí do interiéru přirozené světlo, což oceníte na podzim a v zimě. Střešní světelné prostupy získávají na oblibě u rodinných domů i průmyslových hal a to díky svým četným výhodám. Zjistěte, jaké jsou výhody a funkce střešních světlíků a jaký střešní světlík se bude nejlépe hodit do vašeho domu.

Co je světlík na domě? 

Světlíky jsou inovativní okna, která jsou umístěna na střeše budovy. Jejich účelem je přivádět do interiéru přirozené světlo. Jejich konstrukce je velmi jednoduchá a skládá se z průhledného krytu, obvykle vyrobeného ze skla nebo speciálního plastu, a rámu, který se montuje přímo na střechu. Toto minimalistické řešení umožňuje plně využít dostupné sluneční světlo a zároveň eliminuje potřebu umělého osvětlení během dne. 

Střešní světlíky a jejich výhody

Střešní světlíky jsou vynikající alternativou všude tam, kde není možné instalovat střešní okno. Zvláště dobře fungují na plochých střechách a ve vysokých místnostech. 

Hlavní výhodou použití střešních oken je možnost přímého osvětlení interiéru přirozeným světlem. To umožňuje snížit používání umělého osvětlení během dne, což následně snižuje spotřebu energie a náklady spojené s účty za elektřinu.

Využití přirozeného světla má navíc v porovnání s umělým osvětlením pozitivní vliv na lidské zdraví. Kromě praktické funkce dodávají světlíky interiéru také šarm a eleganci a zdůrazňují moderní charakter budovy a jejích architektonických detailů.

Střešní světlíky - typy 

Střešní světlíky se obvykle rozlišují podle funkce, kterou plní, podle konstrukce, pro kterou jsou určeny, a podle tvaru. Můžete si také vybrat mezi pevnými nebo výklopnými střešními světlíky, které navíc umožňují přístup na střechu.

Na trhu jsou dostupné nejoblíbenější modely střešních světlíků, mezi něž patří např:

  • Pásové rovné světlíky - instalují se na výrobní haly nebo zemědělské objekty. Tyto velké světlíky se mohou rozprostírat po celé délce střechy a poskytují velké množství přirozeného světla do interiéru.
  • Pásové kopulovité světlíky - vyznačují se vypouklejším tvarem, který umožňuje lepší větrání uvnitř budovy.
  • Zakřivené nebo kopulovité střešní světlíky - používají se v moderních budovách s různým využitím. Tyto světlíky vykazují vynikající izolační vlastnosti a zároveň poskytují široký proud denního světla do místnosti nad nimi.
  • Střešní světlíky pro plochou střechou - používají se tam, kde je potřeba více přirozeného světla a podmínky nejsou příznivé pro složitější instalace. Vyznačují se příznivou cenou, snadnou montáží a dobrou tepelnou odolností. Doporučují se zejména pro instalaci na plochých střechách, kde zajišťují rovnoměrné rozptýlení denního světla v místnosti. Díky nízkoprofilovému provedení ploché světlík na střeše nejen dobře vypadá, ale také nenarušuje její konstrukci.

Šikmá střecha se střešním světlíkem? Je to možné!

Do této konstrukce si můžete dovolit zakomponovat i střešní světlík. Instalace střešního světlíku bude záviset především na tom, jakou plochu chcete osvětlit. Pokud je vzdálenost mezi stropem a povrchem střechy příliš velká, pak stojí za to zvážit instalaci světlíku pro vysoko položené střechy. 

Jedná se o řešení typicky určené pro šikmé střechy. Využívá pružný tubus vyložený materiálem, který odráží světlo. Pružnost tubusu umožňuje obejít překážky, jako je konstrukce krovu. Světlíky pro šikmé střechy jsou často vybaveny integrovanou těsnicí přírubou, která umožňuje jejich rychlejší instalaci. 

Trapézové světlíky - prosvětlení obytných budov

Pokud jste se rozhodli pokrýt svou střechu oblíbenou trapézovou krytinou, můžete využít trapézové světlíky, které nabízí společnost Blachotrapez, jsou dokonalým doplňkem moderního a minimalistického designu. Hodí se zejména k dokončení střech, verand, pergol nebo zimních zahrad.

Díky svým vysokým technickým a estetickým parametrům jsou trapézové světlíky velmi oblíbené a jsou dokonalým doplňkem designu rodinných domů a přístaveb. Jsou vyrobeny z polykarbonátu a zachovávají si vysokou průhlednost i po mnoha letech. Díky jejich odolnosti vůči mechanickému poškození a výkyvům teplot jim nehrozí poškození například padajícími větvemi nebo kroupami.

Střešní světlíky v domě - vpusťte do interiéru více světla 

Střešní světlíky pomáhají přirozeně prosvětlit vybrané místnosti. Jsou praktičtější než střešní okna nebo umělé zdroje světla, protože umožňují osvětlit mnohem větší plochu intenzivním slunečním světlem. Tubusové světlíky mají schopnost přenášet paprsek světla na vzdálenost až 12 metrů. To znamená, že pomocí světlíků můžete efektivně osvětlit jak horní patra, tak přízemí.

Před výběrem střešního světlíku pro váš dům nezapomeňte vzít v úvahu podmínky umístění budovy. Toto kritérium ovlivní množství světla, které může střešním světlíkem volně pronikat. Při jeho instalaci věnujte zvláštní pozornost těsnosti střechy, protože nevhodně instalovaný střešní světlík může mít za následek tepelné ztráty a riziko zatékání vody do budovy.

Komentáře