zpět na blog

Nadokapní pás - důležitý prvek oplechování střechy

Datum zveřejnění: 22.11.2023
0

Správně namontovaný a odborně nainstalovaný nadokapní pás účinně zabraňuje stékání vody pod vnitřní stranu střechy a zároveň šikovně zakrývá latě a kontralatě. Jak již název napovídá, instaluje se těsně nad okap. Aby plnil svou funkci, musí být vybrán tak, aby vyhovoval stylu budovy, a odborně nainstalován. Zjistěte, jaká je ještě její úloha a zda je její instalace okapového pásu při stavbě domu dnes nezbytná.

Co je to nadokapní pás?

Nadokapní pás, běžně označovaný také jako okapová lišta (vzhledem k jeho umístění hned vedle okapu), je zakřivený pás s charakteristickým profilem ve tvaru písmene L. Tento tvar se používá u šikmých střech; ploché střechy vyžadují poněkud odlišné řešení, kdy je lišta zahnutá v pravém úhlu.

Jedná se o nepostradatelnou součást zvláště šikmých střech, která hraje klíčovou roli při účinném odvádění dešťové vody a zajišťuje ochranu konstrukce budovy. Její přítomnost plní nejen praktický účel, ale také harmonicky zapadá do estetiky střechy a díky pečlivé povrchové úpravě jí dodává osobitý charakter.

Je nutný nadokapní pás?

Přestože se u starších staveb s instalací okapových pásů vždy nepočítalo, dnes se staly standardem, který doporučují pokrývači bez ohledu na typ střešní krytiny. Instalují se na střechy pokryté prakticky jakýmkoli typem materiálu, včetně trapézových plechů nebo oblíbených plechových tašek.

Jejím klíčovým úkolem je účinně odvádět vlhkost a minimalizovat tak riziko zatékání vody pod krytinu. Dobře zvolená a správně nainstalovaná okapová lišta usnadňuje odtok vody přímo do okapu, čímž se eliminuje riziko stékání vody po fasádě. Tím, že harmonicky propojuje prostor mezi okapem a střechou, má také pozitivní vliv na vzhled celé budovy.

Kde a jak instalovat nadokapní pás?

Nadokapní pás se instaluje těsně pod střešní krytinu, v blízkosti okapu, a vytváří tak spojení mezi střechou a okapem. Je nepostradatelnou ochranou plechových i jiných střešních krytin.  Instalace okapových pásů vyžaduje pečlivost a přesnost a je nejlepší svěřit tento úkol odborníkům. Správné zasunutí pod krytinu, řádné upevnění pomocí šroubů a zohlednění specifik střechy a krytiny jsou klíčovými kroky při montáži. Pro správnou instalaci této součásti jsou neocenitelné pokyny výrobce a odborné znalosti pokrývače.

Jaký nadokapní pás mám zvolit?

Výběr správného okapového pásu závisí na typu střechy a její krytiny. V závislosti na sklonu střechy lze rozlišovat okapové pásy pro šikmé a ploché střechy. Existuje také celá řada materiálů, například ocel s povrchovou úpravou, hliník, nerezová ocel, titanzinek nebo měď, které lze přizpůsobit individuálním estetickým a funkčním preferencím.

Nadokapní pás - rozměry

Nadokapní pás je obvykle prvek, jehož délka se pohybuje mezi 2 a 3 metry. Pokud je však nutné jej přizpůsobit konkrétním rozměrům budovy, je nutné jej podle potřeby zkrátit. Při výběru pásů se klade zvláštní důraz na šířku obou prvků, které tvoří lištu. Spodní část se obvykle pohybuje od 5 do 8 cm, zatímco část zapuštěná pod krytinu obvykle přesahuje 10 cm. 

Nadokapní pás a podokapní pás - jaký je mezi nimi rozdíl?

Podokapní pás chrání vnitřní stranu střešní konstrukce před vlhkostí, zatímco nadokapní pás poskytuje ochranu prostoru pod střešní krytinou a hraje také důležitou roli v estetice budovy, protože je jedním z nejviditelnějších prvků oplechování. Proto by stejně jako podokapní pás měl být vzhledem ke své důležité roli a vzhledu proveden obzvlášť pečlivě.

Nadokapní pás - základní prvek moderní střešní konstrukce

Nadokapní pás, který byl v minulosti často přehlížen, je dnes nedílnou součástí moderní střešní konstrukce. Jeho klíčová role při účinném odvádění vody a ochraně střešní krytiny je nezpochybnitelná. Montáž tohoto prvku vyžaduje preciznost a výběr správného okapového pásu závisí na konkrétní střeše a estetických preferencích investora. Bezpochyby se vyplatí svěřit správnou montáž okapových pásů, která ovlivňuje nejen funkčnost, ale i estetiku stavby, zkušeným pokrývačům.

Nadokapní pás korunuje celek a uzavírá spojení mezi střechou a okapy. Proto renomovaní výrobci, jako je Blachotrapez, nabízejí tento prvek v různých barvách, díky čemuž může ladit s odstínem střešní krytiny, okapů a svodů i s architektonickým stylem, v němž je budova navržena.

Komentáře