zpět na blog

Střešní podbití - co to je a proč by mělo být instalováno při stavbě střechy?

Datum zveřejnění: 03.11.2023
0

Střecha je bezpochyby klíčovým prvkem každé budovy a její význam je mnohostranný. Preciznost a přesnost jejího provedení zajistí suchý, teplý a bezpečný interiér na dlouhá léta. Proto je pro investory prioritou, aby byla provedena v nejvyšším standardu. Aby bylo dosaženo požadovaného cíle, je třeba věnovat pozornost každému detailu a části. Jedním z nich je podbití, které je důležitou součástí střešní konstrukce, ale není povinné.

Přečtěte si, jaká je jeho další úloha a na co si dát při jeho instalaci pozor.

Co je střešní podbití?

Střešní podbití je také známé jako střešní podhled. Jedná se o část střechy, která je viditelná zespodu u střešního okapu. Střešní podbití je bezpochyby skvělým řešením, ale není to střešní lemování, díky kterému bude celá stavba působit nedokončeně. O tom, zda bude instalováno a z jakého materiálu bude vyrobeno, rozhodne stavitel. Proč tedy dodatečně investovat do podbití, když to není nutné?

Funkce střešního podbití

Instalace střešního podbití je často určena ke zlepšení estetických vlastností střechy. Podbití dodává střeše, která je vidět zpod okapu, elegantnější vzhled. Proto je dobré podbití sladit s celkovou koncepcí fasády budovy a jejím stylem. Představuje také vynikající řešení, jak zakrýt případné vady, které jsou důsledkem nepřesné úpravy krokví.

Montáž podbití je dobrou příležitostí k osazení působivého osvětlení, protože prostor pod ním je ideální pro skrytí různých klempířských prvků.

Podbití má také důležitou ochrannou funkci pro konstrukční prvky střechy. Chrání ji před negativními vlivy atmosférických faktorů, jako jsou srážky, nadměrné sluneční záření, vlhkost a silný vítr. 

Kromě toho podbití omezuje přístup vzduchu do oblasti, kde se okap stýká se stěnou, což poskytuje fasádě další ochranu před nečistotami a skvrnami, které se mohou časem objevit. Za zmínku stojí také to, že chrání vnitřní část střechy před hmyzem, ptáky a kunami, které mohou potenciálně způsobit značné škody na střeše.

Střešní podbití PVC

Střešní podbití – jaké zvolit?

Na trhu lze nalézt různé typy střešního podbití. Každé z těchto řešení má své výhody a nevýhody. Ve skutečnosti vše závisí na preferencích investora. Při rozhodování o konkrétním podbití je vhodné zohlednit typ střešní krytiny nebo fasády, aby všechny prvky tvořily soudržný a promyšlený celek. 

Dřevěné podbití

Často voleným materiálem pro střešní podbití je dřevo. Je však třeba mít na paměti, že se jedná o přírodní materiál, což znamená, že je nutná cyklická údržba. Po dokončení montáže je nezbytné pravidelně kontrolovat stav podbití, protože dřevo je náchylné k vlhkosti a odtud je krátká cesta k růstu plísní. Pro prodloužení životnosti dřevěného podbití se vyplatí každých několik let obnovit ochrannou vrstvu.

Střešní podbití z PVC

Střešní podbití z PVC je ekonomické řešení, které vyniká jednoduchou montáží. Toto odolné a časově stálé podbití oceňuje mnoho stavebníků pro jeho flexibilitu a dostupnost v různých barvách. V KROP si zákazníci mohou vybrat z nejmódnějších designů na trhu a šesti barev.

Tato široká barevná paleta umožňuje stavebníkům plynule sladit podokapní prostor se zbytkem fasády a vytvořit tak estetické zakončení střechy, které dokonale ladí s okenními rámy, dveřmi, okapy a střešní krytinou. 

Podbití z PVC má obvykle podobu tenkých panelů o tloušťce jednoho milimetru, které jsou k dispozici jak v plném, tak v perforovaném provedení pro větrání. Pokud hledáte odolné podbití z PVC, které je odolné vůči povětrnostním vlivům, KROP nabízí inovativní řešení, které splní očekávání i těch nejnáročnějších stavebníků. Snadno se instalují a jsou vyrobeny z moderního materiálu, podbití je detailem, který změní vaši střechu.

Plechové podbití střechy

Třetím často používaným materiálem pro střešní podbití je oblíbený plech, který má mnoho výhod. Je mimořádně trvanlivý, odolný vůči povětrnostním vlivům a mechanickému poškození. 

Plechové podbití se nedeformuje ani při extrémních teplotách, takže na jeho umístění příliš nezáleží. Výběrem pozinkovaného modelu se navíc vyhnete problémům s korozí. V opačném případě je dobré, aby bylo plechové podbití opatřeno ochranným nátěrem, který zabrání případnému poškození. Pokud byla střecha budovy pokryta oblíbeným trapézovým plechem, lze stejný materiál s použít i na úpravu okapu pod ním.

Střešní podbití na krokvích - jak ho nainstalovat?

Směr montáže panelů, které tvoří střešní podbití na krokvích, je libovolný. Pokud však okap nepřesahuje šířku 30 cm, doporučuje se montovat podélně.  V případě podbití montovaného na krokve je nejvhodnější položit jej rovnoběžně se hranou střechy a poté jej upevnit na přidané latě, které se pokládají kolmo ke krokvím.

Než přistoupíte k samotné montáži, je nezbytné provést přesné měření. Již ve fázi návrhu je vodné zohlednit konstrukci větracích otvorů, aby bylo zajištěno volné proudění vzduchu. Tyto otázky je dobré konzultovat se zkušenými odborníky, protože správné umístění podbití střechy je důležité pro celkový stav budovy.

Komentáře