zpět na blog

Kotvení pozednice - co potřebujete vědět?

Datum zveřejnění: 08.04.2024
0

Pozednice je nezbytnou součástí střešní konstrukce, která hraje významnou roli při zajišťování trvanlivosti celé střechy a její odolnosti proti poškození. Je to jeden z nejdůležitějších prvků krovu. Přečtěte si, na co byste měli dávat pozor při kotvení pozednice, abyste se mohli těšit ze stabilní střechy po mnoho let.

Co je pozednice a jaká je její funkce?

Pozednice je také známé jako stropní vaznice. Jedná se o čtvercový trám, který je obvykle vyroben ze dřeva o délce strany 10 až 15 cm.  Někdy se můžete setkat také se zděnou latí z betonu, ale vzhledem k její hmotnosti - jedná se o vzácné a nepříliš praktické řešení. Obvykle se instaluje na železobetonový vazný trám nebo kolenové stěny, i když existuje i možnost kotvení pozednice bez vazného trámu. 

Účelem doplnění zdiva je ztužit střešní konstrukci a stabilizovat ji při zatížení. Správné ukotvení [zdiva] umožňuje rovnoměrný přenos zatížení ze střešního krovu na stěny. Tím je zajištěno, že celá budova je dostatečně vyztužena.

Kotvy pro instalaci do pozednice 

Ve většině případů se pozednice připevňuje ke spojovacímu nosníku pomocí kotev. Správné ukotvení je zárukou pevnosti celé střechy, zejména v souvislosti se silnými poryvy větru a jinými nepříznivými povětrnostními podmínkami. Lišty pro zdivo by měly být upevněny na patách nebo kolenních stěnách z vnější strany. Ukotvením pozednice však proces nekončí. V dalším kroku by měla být mezera mezi trámem a střechou řádně izolována. Tím se zamezí vzniku tzv. tepelných mostů, tj. míst, kterými může unikat teplo.

Jaké kotvy pro pozednici? 

Výběr kotev se správnými technickými parametry zajistí stabilitu a bezpečnost celé stavební konstrukce. Kotvy musí mít správné technické parametry, jako je průměr a délka závitu. To umožní jejich pevné upevnění k podkladu. 

Nejčastěji volenými kotvami pro pozednici jsou kotvy ve tvaru písmene L a ve tvaru písmene U. Kotvy typu L se často používají k připojení krovu ke koruně budovy a k ukotvení dalších konstrukčních prvků k betonovému podkladu. Kotvy typu U jsou naopak oblíbenou volbou také díky modernímu způsobu tvarování závitu, který nabízí bezpečnost použití a pevné upevnění.

Kolik kotev pro pozednici?

Zdivo pozednice je spojeno s vyrovnaným základem (nosník kolenní stěny nebo stropním trámem) ocelovými kotvami o minimálním průměru 14 mm. Jejich rozteč je obvykle 2 m a v blízkosti rohů 1 m. Vzdálenost mezi kotvami by měla být určena roztečí mezi krokvemi. Předpokládá se, že jejich rozteč je dvojnásobkem vzdálenosti mezi krokvemi. Přesná vzdálenost mezi kotvami však závisí na konstrukci a statickém schématu střechy přijatém projektantem. 

Proto by informace o způsobu upevnění kotev ke [zdivu] a o tom, jaká vzdálenost mezi nimi má být přijata, měly být zahrnuty do návrhu budovy. Kromě toho musí dokument obsahovat také informace o šroubech - jejich počet, průměr, délku a typ a jakost oceli, z níž by měly být vyrobeny.

Důležitým prvkem při spojování pozednice s vazným trámem jsou také podložky. Musí rovnoměrně rozložit tlak šroubu na dřevo na co největší plochu. Z tohoto důvodu by měly být použity speciální dřevěné podložky dostatečné šířky.

Správné kotvení pozednice - proč je důležité? 

Výběr správných stavebních kotev má zásadní význam pro stabilitu a bezpečnost stavební konstrukce. Kotvení pozednice do vazného trámu není jen otázkou technického provedení, ale také kvality materiálu a solidnosti provedení.

Pokud jste si pro střešní krytinu vybrali oblíbenou plechovou taškovou krytinu, bude správné ukotvení pozednice obzvláště důležité, protože zajistí krytině stabilitu a ochranu před silným větrem a dalšími nepříznivými povětrnostními podmínkami. 

Vyplatí se proto dbát na to, aby kotvy byly pečlivě sladěny s konstrukcí a správně instalovány podle návrhu, aby byla zajištěna nejen stabilita a bezpečnost, ale také estetický vzhled střechy po dlouhá léta.

Komentáře