zpět na blog

Hřebenová páska - důležitý prvek střešního sklonu

Datum zveřejnění: 31.08.2023
0

Nedostatečné utěsnění střechy vede k hromadění vody v prostoru pod hřebenem. Proto je tak důležité střechu vhodně chránit a instalovat potřebné střešní doplňky. Jedním z nich je hřebenová páska, která poskytne kompletní ochranu střešní krytiny a zajistí její správné odvětrání. Zjistěte, jaké jsou vlastnosti hřebenových pásů a jak vybrat správný typ pásky, aby plnila svou funkci.

K čemu se používá hřebenová páska?

Hřebenová páska je prvek, který spojuje dvě střešní roviny. Instaluje se do hřebene nebo do rohových částí střechy. Její funkcí je zabránit pronikání dešťové vody pod střešní krytinu a umožnit proudění vzduchu zpod střešní krytiny ven.

Větrání pomocí hřebenového pásu pomáhá v létě snižovat nadměrné teplo a v chladnějších měsících zabraňuje kondenzaci vodní páry. Dostatečné větrání pomáhá udržovat zdravé prostředí v podkroví a bojuje proti vzniku plísní a hniloby. 

Vlhkost z interiéru budovy se z velké části dostává pod střešní krytinu do prostoru mezi folii a střešní plášť. Odtud by měla být odváděna ven. Právě to je úkolem hřebenové pásky - měla by umožnit únik vlhkého vzduchu. Páska proto musí být vodotěsná a zároveň paropropustná.

Konstrukce hřebenového pásu

Hřebenové pásky se vzhledem ke své funkci skládají ze dvou částí. Střed pásky je obvykle vyroben ze skleněných minerálních vláken nebo polypropylenu. Jeho úkolem je chránit střechu před nepříznivými povětrnostními podmínkami, které přispívají k zatékání a hromadění nežádoucích látek v prostoru hřebene. Střed hřebenové pásky navíc slouží k odpařování vody z vnitřku střechy.  

Další součástí hřebenové pásky jsou boky. Ty slouží k jejímu přesnému spojení se střešní krytinou. Zajišťují, aby páska pevně přilnula k povrchu střechy a dosáhla tak maximální účinnosti. 

Parametry hřebenové pásky střechy

Základní dělení pásů souvisí s typy střešních krytin. Je třeba zvolit trochu jinou hřebenovou pásku pro vysokou a nízkou vlnitou tašku, jinou pro ploché tašky nebo trapézový plech. 

Důležitými parametry, kterým je třeba věnovat pozornost, jsou paropropustnost a vodotěsnost, které závisí na konstrukci hřebenové pásky a materiálech v ní použitých. 

Paropropustnost hřebenového pásu se může pohybovat od 240 do až 450 m3/h. Její vodotěsnost se naproti tomu obvykle pohybuje kolem 65 mm vodního sloupce.

Nejlepší hřebenové pásky jsou ty s hluboce zvlněnými hliníkovými pásy, které dodávají pásce větší roztažnost. U vysoce kvalitních pásek dosahuje vroubkování až 25 %. Díky tomu se hodí prakticky na jakýkoli materiál, kterým bude střecha pokryta.

Typy hřebenových vazeb pod hřebenovými taškami

Hřebenové pásky mohou být vyrobeny z různých materiálů. Existují 3 hlavní typy pásků, každý s mírně odlišnými vlastnostmi:

  • Měděná hřebenová páska - má mikropásky, které slouží k odvětrání. Její výhodou je, že je odolná vůči biologické korozi. Neusazují se na ní mechy ani lišejníky. Měděná hřebenová páska však může oxidovat, což mění její barvu.
  • Hliníková hřebenová páska - je mnohem levnější než její měděné protějšky. Hliníkové pásky lze snadno sladit s barvou střešního pláště, protože jsou potaženy polyuretanovou barvou. Jsou také odolné proti vyblednutí při vystavení slunci. 
  • Olověná hřebenová páska - odpadá nutnost jejího upevnění lepidlem. Aby olověná hřebenová páska barevně ladila se střešním pláštěm, lze ji natřít z obou stran. Mikroperforace v pásce rovněž zajišťuje správné odvětrávání střešní roviny.

Instalace hřebenové pásky

Hřebenová páska by měla být upevněna při správné teplotě. Nesmí být příliš horko ani příliš chladno, aby lepidlo správně vytvrdlo. 

Povrch pod hřebenovou páskou by měl být suchý a čistý, aby se zachovala dobrá přilnavost. Při nanášení pásky je třeba ji pečlivě přitlačit, aby se přizpůsobila tvaru tašky, trapézového plechu nebo jiného typu střešní krytiny. Instalace by měla být provedena přesně. V opačném případě se bude vlhkost hromadit v místě napojení hřebene, odkud si najde cestu do střešního pláště. 

Hřebenová páska pro taškové nebo plechové krytiny je obvykle k dostání v pětimetrových rolích, které lze podle potřeby nastříhat. Parametry závisí na výrobci, což umožňuje přizpůsobit ji konkrétnímu dokončovacímu materiálu na hřebeni.

Komentáře