zpět na blog

Pultová střecha - moderní trend ve stavebnictví

Datum zveřejnění: 25.09.2023
0

Pultová střecha je jednou z oblíbených forem střech používaných ve stavebnictví, která se vyznačuje jednoduchostí a funkčností. Pultová střecha se dříve vyskytovala především na garážích nebo hospodářských budovách a měla především praktickou funkci. V současné době je stále patrnější, že se pultová střecha stává nedílnou součástí moderních návrhů rodinných domů. Je nejen funkčním řešením, ale také umocňuje estetický vzhled stavby.

Zjistěte, proč je pultová střecha v dnešním stavebnictví stále populárnější, a také další informace o jejím nekomplikovaném, ale jedinečném složení.

Konstrukce pultové střechy - v čem se liší?

Pultová střecha, je typ střešní krytiny, který se vyznačuje jediným sklonem střechy. Jedná se o stále častější řešení zejména u rodinných domů, bungalovů nebo garáží. 

Pultová střecha dokonale ladí s moderními architektonickými návrhy a dodává budovám osobitý, inovativní vzhled. Design pultové střechy je dán úhlem sklonu.

Krove pro pultovou střechu

Pultová střecha je rozhodně univerzálním řešením, které v sobě spojuje estetiku i funkčnost. Její konstrukci lze přizpůsobit různým potřebám a podmínkám, což z ní činí atraktivní volbu.

Při konstrukci pultové střechy se v závislosti na sklonu a rozpětí střechy používá jedno z následujících řešení: 

Pouze krokve: V tomto uspořádání se nosné prvky, tj. krokve, opírají o vnější stěnu budovy a o sloupy. Velikost krokví se přizpůsobuje především předpokládanému zatížení střechy s přihlédnutím k druhu materiálu, kterým bude pokryt střešní plášť. Obvykle se u konstrukce s krokvemi pohybuje maximální rozpětí stěn budovy kolem 6 metrů.

Konstrukce s krokvemi: tato skladba přidává do konstrukce diagonální prvky, tzv. vzpěry, které zvyšují pevnost a tuhost celé konstrukce. Díky tomu lze u pultové střechy dosáhnout většího rozpětí stěn, obvykle až 7 metrů.

Konstrukce s vaznicemi a trámy: používá řadu dalších výztužných prvků, jako jsou mezilehlé vaznice, podpěrné zdivo a podpěrné sloupky. Ty umožňují dosáhnout mnohem většího rozpětí stěn, až 12 metrů. Tuto konstrukci lze použít i pro pultové střechy s větším sklonem, ale pak je maximální rozteč stěn omezena na 6 metrů.

Příhradová konstrukce: Používá se v případě velkého sklonu pultové střechy. Montáž této konstrukce je rychlejší a jednodušší, protože se používají prefabrikované prvky. Vyžaduje, aby zhotovitel přesně naplánoval a vyměřil každou část konstrukce.

Výhody a nevýhody pultové střechy

Jaké krokve pro pultovou střechu?

Při vypracování každého projektu je třeba zvolit průřezy krokví na základě statických výpočtů provedených projektantem. Pokaždé je třeba zohlednit sklon a rozpětí střechy. V případě pultové střechy budou krokve podepřeny štítovou stěnou budovy, vaznicí nebo vzpěrou (v závislosti na typu konstrukce) a zděnou stěnou. Mezilehlá vzpěra je ztužující podpěra pro krokve, které se opírají o věnec a zeď. 

Jak pokrýt pultovou střechu?

Při hledání nejvhodnějšího materiálu pro pokrytí pultové střechy si stavebníci mohou vybrat ze všech materiálů vhodných pro šikmé střechy, tj:

  • plechové střešní tašky,
  • ploché a trapézové plechy,
  • betonové a keramické tašky,
  • vláknocementové břidlice,
  • folie

Pro pultové střechy se nejčastěji volí oblíbené tašky a silnější trapézové plechy. Tyto materiály se dobře osvědčují zejména u lehkých střešních konstrukcí. Další výhodou je široký výběr profilů a barev, který umožňuje snadno přizpůsobit střešní krytinu individuálním preferencím investora a prostředí, ve kterém se stavba nachází.

Jak nainstalovat trapézový plech na pultovou střechu?

Instalace trapézového plechu na pultovou střechu je poměrně jednoduchá. Trapézové plechy jsou na trhu dostupné v různých barvách a povrchových úpravách, které vyhovují individuálním preferencím a estetice budovy. Instalace spočívá v upevnění plechů k latím pomocí šroubů s EPDM těsněním. Následně se pokládají další plechy s přesahem minimálně jedné vlny. Tento krok zajišťuje těsnost střešní krytiny a chrání budovu před nepříznivými povětrnostními vlivy. 

Je však třeba poznamenat, že instalace trapézových plechů na pultovou střechu je práce, která vyžaduje určité zkušenosti. Proto je vhodné svěřit tento úkol profesionálnímu pokrývači, který má potřebné dovednosti a nástroje k montáži. Můžete si tak být jisti, že střešní krytina bude nejen estetická, ale také funkční a odolná.

Výhody a nevýhody pultové střechy

K rostoucímu zájmu o pultové střechy přispívá řada faktorů. Mezi hlavní z nich patří:

Efektivní odvod dešťové vody

Pultová střecha se vyznačuje jediným sklonem, který umožňuje účinný odvod dešťové vody. Toto uspořádání sklonu střechy minimalizuje riziko zaplavení nebo poškození konstrukce, což je pro obyvatele důležité pro bezpečnost a pohodlí.

Estetika a modernost

Pultová střecha dokonale ladí s moderními architektonickými návrhy a dodává budovám osobitý, moderní vzhled. Její minimalistická forma a jednoduché linie jsou dnes atraktivní pro mnoho stavebníků a projektantů.

Dostupnost různých střešních krytin

Pro pokrytí tohoto typu střechy může investor vybírat z různých materiálů, včetně oblíbených tašek nebo odolného trapézového plechu. Široký výběr z mnoha profilů a barev umožňuje přizpůsobit krytinu osobním preferencím investora a charakteru okolí.

Ekonomická výhodnost

Pultová střecha je mnohem jednodušší a často i levnější než střecha sedlová nebo složitá střecha s více sklony. To znamená nižší investiční náklady při výstavbě.

Nevýhody vyplývající z konstrukce pultové střechy:

Při výběru pultové střechy je důležité si uvědomit, že existují určité problémy, které mohou vyžadovat další plánování a pozornost. Bez ohledu na mnohé výhody je třeba zvážit problémy, které mohou ovlivnit funkčnost a trvanlivost tohoto typu střechy:

  • snížená trvanlivost v případě nevhodného sklonu: pultová střecha vyžaduje vhodný sklon, aby účinně odváděla dešťovou vodu. Pokud je sklon nevhodný, může to vést k problémům se zatékáním vody a potenciálním netěsnostem.
  • nutnost odborné montáže: ačkoli montáž pultové střechy není složitá, vyžaduje přesnost a zkušenosti. Nevhodná instalace může vést k problémům s odvodněním a trvanlivostí střechy.

Vyplatí se při stavbě domu uvažovat o pultové střeše?

Určitě ano. Pultová střecha je dnes nadčasovou volbou, která spojuje jednoduchost a funkčnost s moderní estetikou. Její konstrukce a přizpůsobivost různým podmínkám z ní činí atraktivní řešení pro mnoho stavebníků. Stejně jako u každého stavebního projektu však i zde existují určitá omezení a faktory, které je vhodné zvážit již ve fázi návrhu. Proto se před výběrem pultové střechy vždy vyplatí poradit se s odborníky a promyslet všechny aspekty, aby bylo dosaženo požadovaného výsledku.

Komentáře