zpět na blog

Větraná střecha - výhody větrání střechy

Datum zveřejnění: 06.02.2023
0

Podkroví domu se dříve využívalo především jako půda. Mezery a otvory ve štítech zajišťovaly dostatečné větrání dřevěné střešní konstrukce. Dnes, kdy chceme využít každý volný metr v domě, se podkroví často zastavuje a upravuje k bydlení a přirozený prostor, který dříve volně větral střechu, mizí.

Pro správné využití podkroví k užitným účelům je třeba nejprve vytvořit vzduchotěsnou izolační obálku. Pokud není střecha správně větraná, přestane jednoduše plnit svou funkci. Větrání střechy je nesmírně důležité a naštěstí si stále více stavebníků uvědomuje jeho výhody.

Co je to střešní ventilace?

Větrání střechy je nutností, ale ne v každém domě se nachází. Naštěstí se na něj stále více pamatuje při stavbě energeticky úsporných moderních domů, kde je větrání střech prostě nezbytné.

Větraná střecha je účelová konstrukce, která uvnitř obsahuje prostor sloužící k oddělení tepelné izolace od kompletní krytiny, tj. základní krytiny včetně jejího utěsnění. Vzduch by v něm měl volně proudit a zároveň vysoušet tepelnou izolaci a střešní konstrukci. Způsob větrání často závisí na tvaru a velikosti střechy.

Jaké jsou typy střešního větrání?

Rozlišujeme několik systémů střešního větrání. Ty často závisí na způsobu využití podkroví. Jedním ze způsobů jsou nevětrané střechy s větranou střešní krytinou, kde je podkroví využíváno k obytným účelům. Další možností jsou odvětrávané střechy s nevětranou krytinou. Jen zřídka se setkáme se střechami, které mají dva větrací otvory, a to střechu a její krytinu, ačkoli kdysi byly velmi časté. 

Velké budovy mohou často vyžadovat dodatečné větrání kvůli značné ploše střechy. V takovém případě se ke zvýšení proudění vzduchu zpod střešní krytiny používají větrací tašky, které jsou bezproblémovým a zároveň estetickým řešením. Fungují stejně dobře za deštivého jako za slunečného počasí.

Výhody střešního větrání

Výhody střešního větrání jsou četné. Stojí za to se na ně podívat blíže, když stojíte před vidinou stavby domu:

  • Ochrana tepelné izolace a střešní konstrukce proti vlhkosti - zvýšení životnosti a energetické účinnosti střechy a celé budovy - a vaše účty za vytápění začnou klesat.
  • Nižší letní teploty zvyšují komfort podkroví.
  • Kondenzované vodní páry a drobné netěsnosti střešní krytiny jsou neustále odváděny z pod krytiny.
  • Větrání chrání krov před hnilobou. 
  • Chrání tepelnou izolaci podkroví.
  • Nedochází k namrzání střechy ani k tvorbě velkých rampouchů v okapech, které by mohly ohrozit kolemjdoucí. Je to důsledek toho, že střešní krytina je odříznuta od tepla, které se ukládá uvnitř. 
  • Lepší tepelný komfort v létě i v zimě. U větraných střech jsou účinky přehřívání v létě a ochlazování podkroví v zimě mnohem méně intenzivní. Suchá izolace chrání interiér před chladem a teplem zároveň. Díky větrání pracují materiály použité k vytvoření konstrukce a jejího opláštění ve stabilnějších podmínkách bez výrazných teplotních výkyvů. 

Větraná střecha - proč je tak důležitá?

Vodní pára může způsobit hnilobu krovu a promáčení izolace. Během dne může jeden člověk vyprodukovat až půl kilogramu vodní páry. Zejména v zimě, kdy je rozdíl teplot uvnitř a vně domu tak velký, hledá vodní pára jakékoliv místo, kudy by mohla uniknout. Její tlak je tak velký, že se dokáže protlačit i těmi nejmenšími mezerami.

Aby šikmá střecha, která je častou volbou stavebníků, plnila správně svou funkci, měla by být chráněna proti unikající vodní páře. Proto musí mít účinný systém odvádění vody z prostoru mezi krokvemi a ze samotné konstrukce krovu ven. Díky tomu bude tepelná izolace suchá a dřevěná konstrukce zůstane v dobrém stavu po mnoho let.

Zatímco o atraktivitě střechy rozhoduje její tvar a barva krytiny, o funkčnosti rozhoduje především to, co se nachází pod ní. Pro odvod kondenzační vody je nutné zajistit volné proudění vzduchu, aby se kondenzující pára vysušila.

Zavedení větrání do střechy - kolik větracích otvorů je potřeba?

Dnes se jako podstřešní izolace používají speciální membrány. Ty propouštějí velké množství vodní páry, takže je lze položit přímo na tepelnou izolaci. Aby správně fungovaly a dostatečně propouštěly vodní páru ze střešní konstrukce, je třeba zajistit, aby voda z prostoru nad membránou měla trvalý odtok. 

Vzduch, který proudí podél povrchu membrány, nejlépe odvádí páru, která se hromadí ve střešní konstrukci. Z tohoto důvodu je mezi primárním krytem a membránou po celé délce ponechána větrací mezera.

Vzácnější volbou je použití dvou větracích mezer. Toto řešení se používalo častěji v případech, kdy se místo propustné membrány používaly pro předstřešní krytinu vzduchotěsné materiály, které nijak nepropouštěly vodní páru, např. střešní plsť. Pokud se tedy stavebník rozhodne pro tradiční typ předsazené krytiny nebo použije málo propustnou membránu, měl by zvážit dvě větrací štěrbiny pro lepší cirkulaci vzduchu. 

Jeden z nich by měl být umístěn v horní části pod základní střešní krytinou. Jeho úkolem je větrat potah, latě a kontralatě. Druhá mezera se nachází dole, těsně pod počátečním krytem. Následně odvětrává tepelnou izolaci a střešní vazník. 

Obě musí mít vtok u okapu a výtok u hřebene. Toto řešení však není bez nevýhod. Kromě toho je obtížné ji realizovat, pokud se střecha vyznačuje složitým tvarem. Takový větrací systém lze úspěšněji použít na rovných střechách s velkým sklonem. 

Větrání na střeše - pečujte o střechu nejen zvenčí.

Střecha korunuje celou stavbu, jako třešnička na dortu. Chceme, aby vypadala atraktivně a chránila obyvatele před nepříznivými povětrnostními podmínkami. Je důležité, aby byla vzduchotěsná a nepropouštěla vodu do domu.

Je však důležité si uvědomit, že stejně nebezpečná jako dešťová voda je i ta voda, která se tvoří uvnitř budovy, kterou používáte. Je třeba si uvědomit, že hydroizolace a izolace střechy nestačí, pokud chcete mít využitelné podkroví. Účinné odvodnění je nezbytné pro zachování všech funkcí střechy a mokré a vlhké vrstvy izolace tento úkol nesplní.

 

Komentáře