zpět na blog

Střešní podhled - co to je, kolik stojí, jaký zvolit typ

Datum zveřejnění: 28.03.2022
0

Střešní podhled je dokonalým zakončením každé střechy. Jeho konstrukce je velmi jednoduchá, instalace levná a samotný vizuální efekt by měl celou stavbu dokonale korunovat. Nejde však jen o módní a estetické řešení, dodávající budově individuální charakter.

Je to také vynikající způsob ochrany citlivých povrchů, které mohou trpět nadměrnou vlhkostí a mechanickým poškozením způsobeným například silným větrem, občasným krupobitím nebo deštěm.

Co je to střešní podhled?

Střešní podhled se aplikuje na surové vnitřní prvky střešní konstrukce. Ty nepůsobí příliš esteticky a zároveň jsou velmi náchylné k působení výše uvedených faktorů, proto je třeba je řádně chránit. Střešní podhledy navíc chrání dům před vnějšími vlivy.

Nezakryté střechy často osidlují různé druhy živočichů – hnízda si zde buduje hmyz, např. sršni a také ptáci. To je z hlediska dlouhodobé údržby nepříznivý jev. Střešní podhledy plní především estetické hodnoty, ale také ochrání před usazením hmyzu.

Střešní podhled z PVC nebo ze dřeva? – typy

V současné době je na trhu několik různých typů těchto konstrukcí, které rozlišujeme podle materiálu použitého při jejich montáži. Oblíbené dřevo je stále častěji nahrazováno PVC. Mimo to, že plast nabízí poměrně dobré estetické vlastnosti, má bezesporu mnoho dalších výhod – například absenci výrazného zatížení střešní konstrukce. Abychom tuto problematiku probrali co nejdůkladněji, uvádíme parametry, výhody a nevýhody každého z těchto řešení.

Dřevěný podhled

Je jednou z nejoblíbenějších variant, ale je pomalu na ústupu moderním trendům. Dřevěné podhledy jsou využívány již mnoho let. Z pohledu osoby, která aranžuje exteriér budovy, je to bezpochyby nejlepší řešení. Klasické dřevo se hodí v každém případě – bez ohledu na funkci budovy. Je to rovněž přírodní materiál, který je ceněn pro své vynikající tepelně izolační vlastnosti. Právě ty v době PVC a plechů činí velmi důležitý rozdíl.

Výhodami dřeva jsou tedy jedinečná estetika a šetrnost k životnímu prostředí. Mezi nevýhody tohoto řešení nicméně patří především nutnost udržovat jej v odpovídajícím stavu. Čas od času je třeba provést impregnaci nebo lakování. Dřevo je náchylné k působení vlhkosti a další atmosférických podmínek. Je také poměrně drahé – ačkoli samozřejmě záleží na tom, jaký druh použijeme. Dřevěný podhled je tedy klasickým a jedinečným řešením, vysoce ceněným těmi, kdo se zabývají designem vnějšku budov.

Podhled z PVC

PVC se stává alternativou ke dřevu a dalším materiálům. Používá se v mnoha odvětvích – od stavebnictví až po potravinářský průmysl. Materiálem je polyvinylchlorid a jedná se samozřejmě o syntetický polymer. Jeho výhodou je určitě vysoká mechanická a chemická odolnost, možnost svařování a lepení a odolnost k působení teplot (různých, v závislosti na druhu). Kromě toho jej lze stylizovat do různých textur a barev.

Tento materiál nepodléhá povětrnostním podmínkám – déšť, kroupy, vichřice. Co víc, podhled z PVC lze libovolně vizuálně upravit – pokud očekáváme zajímavý efekt, jistě najdeme vhodnou texturu a barvu.

Podhled z PVC se snadno montuje. Osoby, které mají zkušenosti s prací ve výškách, jej mohou snadno instalovat samy. Pokud však nejsme v těchto úkonech zběhlí, vždy se vyplatí využít pomoci odborníka.

Podhled z PVC je také náchylný na vysoké teploty, naštěstí jim prakticky není vystaven – koneckonců je umístěn na stinném místě. Hlavními výhodami tohoto řešení jsou trvanlivost, odolnost vůči destruktivním účinkům času a snadná instalace. Ne vždy se nám podaří najít vhodný prostor pro montáž tohoto typu střešního podhledu. Moderní domy však po PVC sahají plnými hrstmi, jelikož je k dispozici za velmi atraktivní cenu, a hlavně zajišťuje vynikající estetický dojem.

Plechový podhled

Plechový podhled má velmi zajímavé vlastnosti. Především je mimořádně odolný vůči všem vnějším vlivům. Je také relativně levný. Je vyroben z velmi lehkého plechu, který pro konstrukci domu nepředstavuje významnou zátěž.

Kovové podhledy jsou vynikajícím řešením, když se chceme chránit před nepříznivými klimatickými podmínkami.

Plech je v současné tržní realitě zajímavou volbou – k dispozici je mnoho barevných variant a vzorů, které budou rozhodně dokonalým doplňkem moderní kompozice. Na plech by měli vsadit ti, kteří nechtějí věnovat příliš času stavu podhledu a spoléhají se na nenahraditelnou trvanlivost a relativně nízkou cenu.

Jak nainstalovat střešní podhled?

Střešní podhled lze instalovat mnoha různými způsoby. Ve většině případů to však vyžaduje soustředění a správné nářadí - kladivo a žebřík se budou určitě hodit, stejně jako trocha vytrvalosti.

Na samém začátku prací byste se měli zaměřit na vyměření plochy, která má být pokryta střešním podhledem. Přesné měření vám umožní zakoupit komponenty, které dokonale zapadnou do prostoru naší střechy. To přináší obrovské výhody z hlediska času a peněz – neriskujeme, že námi zakoupená řešení se ukáží vhodná pouze k reklamaci. Po předběžném rozměření je vhodné zaměřit se na návrh větracích otvorů. To je o něco obtížnější úkol – v tomto případě se vyplatí využít znalostí odborníka, který bude schopen poskytnout optimální řešení. Větrací otvory musí umožňovat větrání a zároveň poskytovat ochranu například proti hmyzu, ptákům a vlhkosti.

Pokud uvažujeme o připojení dalších prvků ke konstrukci, např. osvětlení, musíme celou věc navrhnout jako celek ještě před zahájením vlastní instalace. Proto se vyplatí pečlivě promyslet naši představu o vzhledu podhledu střechy a provést všechny potřebné práce dříve, než začneme s úpravou desek ke konstrukci. Vyhneme se tak zbytečným výdajům. V této fázi je také vhodné zvážit, zda jsou naše materiály patřičně upravené - tj. zda je dřevo impregnované, zda je plech pozinkovaný atd. V případě PVC panelů si s ničím nemusíme dělat starosti – jsou připraveny k použití ihned po opuštění výrobního závodu.

Když už se dostaneme k samotné instalaci, máme několik různých možností, jak ji provést. Jednu z nich zde popíšeme, lze to však provést i jinými metodami. Začneme montáží čelní desky, která bude nejdůležitějším prvkem z hlediska zachování stability celé konstrukce. Ke střešní konstrukci ji přibijeme hřebíky odolnými proti vnějším podmínkám. Dále pokračujeme montáží latí a lišt, které budou držet prvky našeho podhledu. Při přibíjení dalších částí konstrukce nezapomeňte nepřibíjet je až do úplného konce – konstrukce by měla mít mírnou vůli k pohybu v řádu nejvýše několika milimetrů. Nezapomeňte, že materiály "pracují" v závislosti na klimatických podmínkách. Nakonec přistoupíme k závěrečným úpravám, například hydroizolaci.

Kolik stojí střešní podhled?

Hlavním určujícím faktorem je materiál. Nejdražší střešní podhledy jsou zpravidla vyrobeny ze dřeva. Standardní podhled ze dřeva může stát hodně, zejména proto, že je třeba pamatovat na řádnou impregnaci a lakování – prostředky k tomu potřebné nestojí málo. V případě PVC hraje důležitou roli design – hlavně jím výrobci obhajují cenové rozdíly. Materiál je koneckonců stejný, liší se pouze velikostí a tloušťkou.

Další proměnnou je instalace. Můžeme to udělat sami – zejména při použití PVC. Těžší střešní podhled pak může instalovat profesionální renovační tým, jehož odbornou pomoc bude třeba náležitě zaplatit.

Posledním a možná nejdůležitějším aspektem vyčíslení montáže střešního podhledu je samozřejmě rozsah prací – velikost prostoru, počet prvků, a další proměnné související s touto problematikou. Nakonec i při rozhodování mezi plechem a dřevem hraje velkou roli vzhled střešního podhledu - ty "prémiové" vypadají klasičtěji a jedinečněji.

Na co se zaměřit při výběru střešního podhledu?

Jakékoli stavební práce by měly odpovídat našim potřebám. Je proto nezbytné, abychom při výběru střešního podhledu vycházeli z naší individuální představy. Nejprve však zvolíme typ. Na výběr máme plech, dřevo nebo PVC, které je relativně levné a lze jej připodobnit jakémukoli materiálu, včetně dřeva. Teprve poté se zaměříme na estetické hledisko – vybíráme návrh, který nejlépe odpovídá našemu vkusu. Po výběru základních parametrů stojí za to si prohlédnout recenze a zkontrolovat informace poskytnuté výrobcem. V případě, že nás něco zaujme, stojí za to prozkoumat téma na internetu nebo kontaktovat prodejnu. Určitě je také nutné zkontrolovat, zda je daný střešní podhled dostatečně lehký pro použití na naší střeše. To je další nesmírně důležitý aspekt – jinak instalace nebude možná, neboť by mohla poškodit povrch celé střechy.
 

Komentáře