zpět na blog

Střešní fólie – jak zvolit správnou fólii?

Datum zveřejnění: 04.01.2018
0
6 minut

Na trhu je mnoho druhů střešních fólií. Liší se účelem a kvalitou. A protože, stejně jako jiné stavební materiály, nejsou nejlevnější, je vhodné získat dobrou představu o tom, která fólie nejlépe splní její požadavky. Přinášíme vám praktický průvodce – jak vybrat správnou střešní fólii?

Druhy střešních fólií

Střešní fólie mají především zabezpečit izolační vrstvu před vlhkem a větrem. Aby izolace splňovala svůj úkol, musí být naprosto suchá. Tyto podmínky zajišťují dva druhy fólií:

  • kontaktní membrána – zabraňuje pronikání vnějších faktorů a předchází vlhčení izolačního materiálu způsobeného deštěm nebo sněhem. Splňuje také funkci ochrany před větrem. V této kategorii rozlišujeme dva druhy fólií: difúzní fólie a parotěsné fólie;
  • parotěsné fólie – tyto fólie mají za úkol zabránit pronikání vodní páry z interiéru do tepelné izolace.

Difúzní fólie

Jedná se o nezbytný prvek střešní konstrukce, který zabraňuje pronikání vlhkosti zvenčí a zároveň umožňuje průchod vlhkosti z vnitřního prostoru objektu ven. Takto dochází k efektivnímu odvětrávání střešní konstrukce. Úroveň odvětrávání závisí na druhu použité fólie.

Nízkodifúzní fólie propouštějí ven z budovy ne více než 100 g vodní páry na m² během 24 hodin. Jsou určené k použití v neobytných podkrovích. Pamatujte, že tato vrstva se nesmí přímo dotýkat zateplovací vrstvy – je nutné mezi nimi dodržovat několikacentimetrový rozestup.

Dalším druhem jsou vysoce difúzní fólie. Tyto fólie propouštějí ven z budovy 1500-4000 g vodní páry na m² během 24 hodin. Mají vláknitou strukturu připomínající látku nebo papír, která efektivně odvádí vlhkost. Jelikož se v zateplovací vrstvě vlhkost neudržuje, je možné tento druh fólie pokládat přímo na ni. Další výhodou použití vysoce difúzních fólií je zajištění lepší termoizolace – chybějící mezera mezi fólií a zateplením zabraňuje tomu, aby bylo teplo vyfukováno vzduchem cirkulujícím mezi vrstvami. A protože taková fólie může nahradit klasické bednění a podkladové lepenky, umožňuje snížit náklady na stavbu střechy. Tento druh fólie je používán nad obytným podkrovím.

Parotěsné fólie

Další druh střešních fólií – parotěsné fólie – je používán z vnitřní strany podkroví. Tyto fólie mají za úkol chránit zateplovací vrstvy před vodní párou vznikající v interiéru domu. Parotěsná fólie je upevňována mezi zateplovací vrstvu a sádrokartonové desky. Takto je zateplení chráněno před vlhkem z obou stran – zvenčí a z interiéru domu. Oba druhy fólií se tedy vzájemně doplňují.

Jaké fólie tedy zvolit?

Vsaďte na uznávaného výrobce, kterému zákazníci důvěřují. Pouze takový výrobce zajišťuje nejvyšší kvalitu produktů.

Další fází je výběr fólie s parametry, přizpůsobenými potřebám dané střechy. V případě difúzních fólií věnujte pozornost těmto faktorům:

  • paropropustnost – pravidla výběru jsme uvedli v druhé kapitole tohoto článku;
  • gramáž fólie – hmotnost v přepočtu na metr čtvereční. Gramáž vyjadřuje životnost fólie a její odolnost vůči mechanickému poškození;
  • odolnost vůči UV záření – nejlepší fólie vydrží až 12 měsíců působení slunečního světla, aniž by to nepříznivě ovlivnilo její životnost a efektivitu;
  • rozmezí teploty – tedy rozsah teploty, ve které si fólie zachovává své vlastnosti. Dobrá fólie vydrží od -40 do 90 stupňů Celsia.
  • elasticita – určuje, do jaké teploty fólie zachovává svou elasticitu, bez smršťování a deformace. Kvalitní fólie si zachovávají tuto vlastnost až do -30 °C.

Při koupi parotěsné fólie berte zřetel na její paropropustnost – zde platí pravidlo opačně než u difúzní fólie – čím nižší hodnota, tím lépe. To znamená, že fólie do střechy propouští minimální množství vlhkosti. V závislosti na požadavcích a účelu nabízí společnost Blachotrapez střešní fólie od uznávaného výrobce střešního příslušenství 3B.

Správně zvolené střešní fólie jsou zárukou toho, že zateplovací vrstva střechy zůstane suchá a provětraná, a bude tedy efektivně plnit svůj úkol.

Komentáře