zpět na blog

Krytina se stojatým zámkem – je stále oblíbená?

Datum zveřejnění: 04.01.2018
0
4 minuty

Plechová střešní krytina se stojatým zámkem má ve stavebnictví mnohaletou tradici – již mnoho století zvýrazňuje prestiž budov s touto krytinou. Proto byla používána na sakrálních budovách a veřejných stavbách. Jak je tomu dnes, udržela si svoji oblíbenost? Jaké jsou výhody krytiny se stojatým zámkem?

Tradiční elegance

Tato krytina se stojatým zámkem se vyznačuje velmi elegantním designem. Spojuje v sobě tradiční střídmost a moderní vkus – takto vzniká minimalistické řešení, jež si nadále zachovává svoji estetiku. V současnosti je tato krytina používaná v mnoha architektonických projektech, nejen pro veřejné stavby, ale i pro obytné budovy.

Jak vlastně krytina se stojatým zámkem vypadá?

Jedná se o plochou krytinu. Na rozdíl od klasické střešní krytiny nemá charakteristická prolisování, která připomínají pálené tašky. Namísto toho má vertikální stojaté zámky – proto se takto jmenuje.
Kdysi byly střechy pokrývány plochými pozinkovanými plechy. Pro těsnost krytí mezi jednotlivými kusy byly hrany sousedících plechů nakládány a ohýbány na hranu jednoho plechu – takto vznikal stojatý zámek.

V současnosti je nejoblíbenější metodou pokrývání střechy z role, avšak dostupné jsou také plechy ve formě panelů s tloušťkou 0,5, 0,6 nebo 0,7 mm. Tyto panely jsou esteticky zajímavé pozinkované plechy potažené dodatečným ochranným povrchem. Zajímavým řešením jsou střešní panely se stojatým zámkem Blachotrapez, které jsou vyrobené ze vstupního materiálu zaručujícího mnohaleté používání. Jako příklad můžeme uvést povrchovou úpravu ThyssenKrupp IceCrystal, která ochrání jádro a řezané hrany před působením koroze.

Výhody

Plechová střešní krytina se stojatým zámkem se vyznačuje řadou výhod, díky kterým je tento druh krytiny stále velmi populární. Mezi výhody bezpochyby patří cenová dostupnost produktu. Je velmi konkurenceschopná ve srovnání s plechovými střešními krytinami nebo pálenými taškami. Pokud hledáte materiál, který v sobě spojuje estetiku, praktičnost a nízkou cenu, toto řešení bude přesně pro vás.
Velkou výhodou krytin spojovaných stojatým zámkem je těsnost krytí. Kromě toho se hodí i pro použití na střechách s malým srázem, na kterých není možné použít tašky nebo šindel. Krytina se stojatým zámkem je skvělá pro použití na střechách se sklonem pouhých 5°.

Skládání krytin se stojatým zámkem není náročnější než skládání plechových střešních krytin. Nemusíte se také obávat těsnosti a protikorozní ochrany míst, kde jsou jednotlivé plechy spojené.
Poslední, avšak neméně důležitou výhodou, je jedinečný vzhled hotové střechy. Elegantní, moderní, velmi úhledná – tato slova přesně vystihují střechy s touto technologií.

Estetické provedení, ideální vlastnosti a cenová dostupnost jsou příčinou, proč je plechová střešní krytina se stojatým zámkem velmi populární pro použití na obytných budovách a komerčních stavbách.

Komentáře