zpět na blog

Podzim – období pro kontrolu a údržbu střechy

Datum zveřejnění: 08.11.2017
0
6 minut

Podzim je nejlepší doba pro přípravu domu na příchod zimy. Při plánování údržby domu a drobných oprav nezapomeňte ani na zastřešení. Přinášíme vám několik tipů, jak se připravit na zimní měsíce.

Vsaďte na vhodnou údržbu

Na podzim a v zimě je střecha vystavována drsným povětrnostním podmínkám: poryvům větru, dešti nebo těžkému sněhu, který často slehne na střechách. Vzhledem k těmto okolnostem je vhodné krytinu důkladně zkontrolovat a zabezpečit. Doporučujeme si na takovou kontrolu najmout pokrývačskou firmu, která zhotovovala zastřešení. Řemeslníci ohodnotí aktuální stav, odhadnou možná rizika a účinně je odstraní. Klíčovým aspektem při volbě krytiny je její kvalita, závisí na ní životnost střechy. Pamatujte však. že vhodný materiál není vše, pokud není dodržovaná pravidelná údržba a kontroly střechy. I přesto, že plechová střešní krytina není příliš náročný materiál na údržbu, je důležité pamatovat na pravidelné prohlídky těsnosti a kvality pokrytí. Stav střechy je jedním z hlavních ukazatelů, na základě kterých lze zhodnotit celkový stav budovy. To je velmi důležitý faktor při oceňování budov – zanedbaná a poškozená střecha může znatelně snížit hodnotu nemovitosti – upozorňuje Marcin Dyda, expert společnosti Blachotrapez, výrobce plechových střešních krytin.

Odstraňte malé závady

Pokud budou při kontrole střešní plochy objeveny nějaké závady, je nutné je co nejdříve odstranit. Pokud jsou vady malé, stačí tato místa vyčistit a natřít nátěrovou barvou v barvě krytiny. Nepodceňujte však ani malé závady. O tom, že mohou mít závažné následky, se můžete přesvědčit v nejméně vhodné době, např. uprostřed zimy. Pokud dojde k netěsnostem v zastřešení, následky zanedbání mohou být velmi závažné – vlhkost v podkroví, protékání vody a poškození fasády. Proto je velmi důležitá kontrola klempířských doplňků, při kterých často dochází k zatékání. Zkontrolujte, zda nejsou uvolněné nebo silikon, kterým jsou utěsněné, nepopraskal a nerozdrolil se – radí expert.

Dbejte také na to, aby byla střecha čistá, je vhodné před zimou důkladně očistit a omýt celou krytinu. Pokud je to možné, doporučuje se použít tlakové čisticí zařízení, které rychle a jednoduše vyčistí veškeré nečistoty.

Zkontrolujte kritické body na střeše

Při komplexní údržbě střechy nezapomeňte ani na její konstrukci. Je více než vhodné do údržby zahrnout i místa střechy, která jsou nejvíce vystavená ničivým účinkům vnějších faktorů: zadržování sněhu a usazování nečistot. Mezi tyto kritické body patří místa průchodu přes střechu, jako např. úžlabí, a místa spojení s vertikálními prvky: komíny, vikýři a úbočím. Je důležité neopomíjet tato místa, protože v nich často dochází ke vzniku štěrbin a zatékání – popisuje Marcin Dyda.

Zprůchodněte okapové svody

Na podzim je nejvíce dešťových srážek. Proto je důležité, aby byla voda správně odváděná ze střechy. K tomu jsou nutné čisté a průchozí okapy a okapní roury. Nezapomeňte z okapního systému odstranit vše, co jej může ucpat, např. suché listí a větve. Pokud nebude zajištěna čistota těchto prvků, voda nebude moct volně procházet okapovým systémem a bude stékat po stěnách domu. Následkem toho může dojít ke zvýšené vlhkosti, vzniku plísně a snížení termoizolačních vlastností domu. K čištění okapů použijte tlakové čisticí zařízení – to je nejrychlejší a nejsnadnější způsob, jak odstranit nečistoty. Nepoužívejte tvrdá, kovová nářadí, protože mohou poškodit okapy.

Pravidelná údržba střechy zajistí jistotu a pohodlí vaší domácnosti a zároveň pozitivně ovlivní vaši kapsu. Je jednodušší a levnější odstranit drobné vady na střeše nebo samotné konstrukci, než investovat do drahých a dlouhodobých oprav. Správně zabezpečená střecha znamená taky nižší náklady na vytápění, což má značný význam během podzimu a zimy.

Komentáře