zpět na blog

Jak zvolit plechovou střešní krytinu? 4 klíčové aspekty, kterým je potřeba věnovat pozornost

Datum zveřejnění: 08.11.2017
0
7 minut

Plechové střešní krytiny se již mnoho let těší velké oblibě a to jak mezi investory, tak i mezi pokrývači a architekty. Nabídka na trhu je čím dál zajímavější a výběr je obrovský. Výrobci nabízejí plechové střešní krytiny v moderních barvách a tvarech. Jsou perfektní alternativou k páleným taškám. Pokud přemýšlíte o tomto typu krytiny, rádi uvedeme několik aspektů, které mohou ovlivnit jeho životnost. Mrkněte, na co si dát pozor při výběru konkrétního typu plechové střešní krytiny.

Plechové střešní krytiny jsou oblíbené především pro jejich výhodnou korelaci ceny a kvality a pro jejich univerzálnost – skvěle ladí s každým typem architektury. Při nákupu se většinou zaměřujeme na vzhled produktu a doladění produktu s architektonickým stylem stavby. Je však důležité vzít v úvahu klíčové technické parametry.

Zvolte povrchovou úpravu odolnou vůči povětrnostním podmínkám a mechanickému poškození

Aby byla střešní krytina trvanlivá a optimálně chránila dům, měla by být správně zvolená podle povětrnostních podmínek a umístění budovy. Střešní krytiny jsou vystaveny působení slunce (UV záření), teplotě, chemickým činidlům, soli z moře, a dokonce mechanickým poškozením, např. padajícím šiškám ze stromů nebo údržbovým pracím. Proto je vhodné se před nákupem ujistit, jaké ochranné vrstvy (povrchové úpravy) byly použité ve výrobním procesu krytiny. Jejich tloušťka a kvalita značně ovlivňují životnost krytiny.  Mezi nejoblíbenější povrchové úpravy patří Polyester Standard, tzv. „lesk“ – krytiny s povrchovou úpravou, oboustranně pozinkované. Pokud chcete zajistit, aby byla střecha odolnější vůči korozi, zvolte produkty s tímto inovativním řešením. Dalším povrchem zajišťujícím vysokou odolnost je Colorcoat HPS200 od společnosti TATA Steel, kde je jádro chráněno metalickou vrstvou Galvalloy (smíšenina 95 % zinku a 5 % hliníku). Tato povrchová úprava rovněž chrání řezné hrany plechů před korozí. Tloušťka organického povrchu je 200 mikronů, což zajišťuje vynikající trvanlivost barev a velmi vysokou odolnost vůči poškrábání a mechanickému poškození – vysvětluje Marcin Dyda, expert společnosti BLACHOTRAPEZ, výrobce plechových střešních krytin.

Zjistěte, v jaké ocelárně byla ocel vyrobena

Abyste si byli jisti kvalitou materiálu, který kupujete, zkontrolujte, zda si společnost, kterou jste zvolili, kupuje ocel od lídrů na trhu. V nejlepším případě se jedná o produkty z renomovaných oceláren, signované jejich jménem, které již léta pracují na své současné pozici na trhu (např. ThyssenKrupp Steel Europe nebo TATA Steel).

Ověřte záruční podmínky

Záruční doba se většinou vztahuje na období 10-15 let. Na trhu jsou však i produkty, na které se vztahuje až 40letá záruční doba. Při výstavbě domu pro mnoho pokolení jsou vhodné přesně takové produkty. Stejně důležité jsou záruční podmínky. Výrobce záruku mimo jiné poskytuje za podmínek vhodného a definovaného období skladování plechů, přepravy, manipulace, údržby. Neméně důležitá je správná montáž. Deformace a mechanická poškození můžou zapříčinit ztrátu záruky. Proto je velmi důležité pečlivě zvolit profesionály, kteří kromě pokrývačských prací nabízejí i další práce spojené s údržbou střechy (tzv. audit – konzervace, čištění apod.) Vědomosti týkající se správné montáže a pohybu po střeše jsou klíčové – vysvětluje Marcin Dyda.

Zohledněte výšku prolisu.

Plechové střešní krytiny s četným, vysokým prolisováním působí velmi plasticky a jsou pevnější než produkty s nízkou vlnou. Jednotliví výrobci nabízí produkty s jedním, dvojitým a dokonce trojitým prolisováním. Prolisování může mít různé tvary a výšku vyjádřenou v milimetrech. I přesto, že plechy mají menší šířku pokrytí, což znamená, že jsou dražší, zlepšují těsnost střechy a umožňují rychlejší odvod vody.

Efektivní šířka pokrytí

Při kontrole technických parametrů daného modelu plechové střešní krytiny věnujte pozornost celkové šířce plechu a skutečné šířce pokrytí. Tyto dva parametry se mezi sebou liší a jejich hodnota je určená několika faktory. Při výběru modelu plechové střešní krytiny se zaměřte na druhý parametr. Jedná se o celkový rozměr zkrácený o šířku naložení plechů nebo panelů na sebe pro vytvoření těsnícího a pevného spoje. Tento parametr umožňuje vypočítat skutečné množství plechové střešní krytiny potřebné pro pokrytí celé střechy.

Tvar střechy

U volby určitého modelu plechové střešní krytiny a jejího druhu jsou rozhodující také tvar a složitost střechy. Pro jednoduché konstrukce je vhodnější použít plechy řezané na míru střešní plochy. V případě složitějších střešních konstrukcí, u kterých by bylo nutné plechy víckrát řezat, je vhodnější použít modulové krytiny. Malý rozměr a možnost zkrácení šířky podložením modulu pod předchozí modul minimalizují vznik odpadu. Výrobce modulových střešních krytin Blachotrapez v této kategorii nabízí několik řešení. Za zmínku stojí novinka German Simetric, která zachycuje tradiční tvar v inovativní formě.

Komentáře