zpět na blog

Sníh na střeše - na co je třeba pamatovat?

Datum zveřejnění: 01.12.2022
0

Pohled na zasněženou střechu vytváří pohádkovou atmosféru, zejména v horách. S ohledem na bezpečnost osob procházejících pod budovou a pevnost nosné konstrukce by však měl být průběžně odstraňován, protože toto zdánlivě lehké chmýří se na střeše udržuje a den ode dne přibývá na váze. Mějte na paměti, že se jedná o úkon, který vyžaduje zvláštní péči, a proto je vhodné, aby jej provedl kvalifikovaný tým.

Kolik váží sníh na střeše?

Hmotnost sněhu na střeše se den ode dne zvyšuje. Pokud je na střeše vrstva silná 15 cm, představuje to dodatečné zatížení 50 kg na metr čtvereční střechy. Pokud tuto záležitost zanedbáte a necháte sníh na střeše dlouho ležet, může se časem proměnit ve vrstvu ledu, která může místy vážit až více než 200 kg. Pro nosnou konstrukci budovy to může být velký problém. V zájmu bezpečnosti je proto nutné zajistit jeho postupné odstraňování.  Na to dbejte zejména v případě ploché střechy. Tehdy je tlak sněhu největší.

Ochrana střechy před sněhem

Pokud plánujete stavět dům v oblasti, kde jsou silné sněhové srážky v zimě běžným jevem, vyplatí se předem promyslet speciální řešení, jak minimalizovat problémy se sněhem na střeše. Instalaci těchto ochranných opatření nic nebrání ani u domů, které byly postaveny před nějakou dobou a tento prvek střešní krytiny byl vynechán. 

Ochranná opatření na střechách, jako jsou sněhové zábrany, mají zabránit náhlému sesuvu silné sněhové peřiny. To se stává nebezpečným, zejména když začne tání. Husté, klouzající masy sněhu mohou způsobit poškození okapů nebo jiných součástí střechy. Jsou velmi nebezpečné pro chodce a mohou také poškodit vegetaci v těsném okolí budovy. Je však třeba mít na paměti, že tento typ ochrany funguje pouze při určitém množství sněhu. Díky nim nebude odklízení sněhu najednou zbytečné, ale pouze se zabrání škodám, které by mohl způsobit sjíždějící sníh. Pokud je ho však příliš mnoho, nemusí být sněhozábrany na střeše dostačující. 

Dalším řešením může být instalace sněhových rozrážečů. Jejich úkolem je rozbít sníh na menší částice a minimalizovat tak riziko poškození střešních prvků.  Mezi ně patří sněhové zachytávače, tzv. obloučky, které se velmi často instalují na střechy z tašek a trapézových plechů. Fungují dobře na jakémkoli střešním svahu delším než 3 metry. Zajišťují bezpečnost a ochranu střechy v případě silného a náhlého sněžení i při tání. 

Odstraňování sněhu ze střechy - nejlépe pravidelně

Čerstvě nasněžený sníh se odstraňuje mnohem snadněji, takže pravidelným prováděním této činnosti si výrazně usnadníte práci. Pokud nemůžete sehnat odklízeče sněhu, pořiďte si správné vybavení, se kterým bude odklízení sněhu hračka. Používejte lopatu nebo speciální lopaty na sníh. Pokud je sníh čerstvý, budete potřebovat smeták se širokým kartáčem s tuhými štětinami. Před zahájením prací nezapomeňte zabezpečit prostor tak, aby se v té době nikdo nenacházel v blízkosti střechy. Musíte také určit místo, kam budete sníh shazovat. 

Nebojte se, pokud nemůžete odstranit všechen sníh - když ho stejně odstraníte jen částečně, výrazně snížíte jeho hmotnost a tlak na střechu. Mějte na paměti, že odklízení sněhu ze zledovatělé a zasněžené strmé střechy je velmi nebezpečné, proto dbejte zvýšené opatrnosti a v ideálním případě požádejte o pomoc další osobu. 

Pokud se nechcete na jaře starat o střechu a o škody, které na ní mohl způsobit sníh v zimě, zbavujte se ho průběžně a pořiďte si na střešní svah sněhovou ochranu. Je to investice, kterou během zimních dnů jistě oceníte.

Komentáře