zpět na blog

Při renovaci plechové střešní krytiny je potřeba dodržet správný postup

Datum zveřejnění: 19.01.2021
1
4 minuty

Při renovaci plechové střešní krytiny je potřeba dodržet správný postup

Jak na natírání plechové střechy

Některé typy plechových střech vyžadují pro zachování své funkce provedení obnovujícího nátěru. Při takové renovaci je vždy nutné ohlídat si správný postup práce, díky kterému bude zajištěna co nejvyšší životnost nové povrchové úpravy.


Objevují-li se na vaší plechové střešní krytině puchýřky barvy, místa s odloupnutou barvou či rovnou rzí, je nejvyšší čas přistoupit k obnově ochranné vrstvy kovového jádra krytiny. Níže naleznete postup, ve kterém se dozvíte, jaké kroky byste měli při nátěru střechy dodržet. 

Příprava střechy na provedení nátěru

Ještě před započetím práce s barvou bude nutné nachystat si střešní plechy pro aplikaci barvy. Prvním krokem tedy je důkladné odstranění nečistot a všech částí nátěru, které dokonale neulpívají na oceli. K tomuto účelu využijte vysokotlaký čistič, ocelový kartáč a brusný papír. Je-li nátěr v opravdu špatné kondici, použijte pro jeho odstranění kovovou špachtli s horkovzdušným hořákem. Poté celou plochu natíraného povrchu dočistěte s pomocí vibrační brusky. 


Aby se na vnějšek plechu nový nátěr dokonale chytl, nezapomeňte na oprášení a ošetření míst napadených rzí odrezovačem. Závěrem je nezbytné provést odmaštění povrchu střechy. K tomu si vezměte na pomoc technický benzín nebo aceton. 

Jak postupovat při samotné aplikaci barvy

Jakmile budete mít střechu připravenou podle výše uvedeného návodu, můžete se pustit do nátěru nebo nástřiku vybraného odstínu barvy. Ta může být buď základní a vrchní nebo obsahující obě tyto složky v jednom balení. Dejte si však pozor na to, jaké zrovna venku panují podmínky. Většina barev by měla být nanášena při teplotách, které se pohybují mezi 18 a 25 °C. Samozřejmostí je naprosto suchý povrch střešních plechů.


Jakmile dojde na výběr barvy, zajímejte se mimo jiné o její elasticitu po zaschnutí. Ta je důležitá z důvodu smršťování a rozšiřování plechu vlivem působení teplot ovzduší. Barvu neřeďte – v případě naředění byste mohli být nemile překvapeni rozdíly v odstínech jednotlivých míst natřené střechy. Aby bylo po provedení nátěru dosaženo na pohled pěkného a dlouhodobého výsledku, je třeba barvu volit i na základě materiálu krytiny, z kterého jsou vaše střešní plechy vyrobeny. 

Jak provádět nátěr na plechovou střechu

Při provádění nátěru věnujte zvláštní pozornost záhybům střešních plátů, kde má ochranná vrstva tendenci nejvíce praskat a drží se v nich voda. Pokud používáte základní a vrchní barvu zvlášť, nátěr vrchní barvou můžete provádět už do několika hodin od aplikace základní barvy. Pokud však pracujete se syntetickými barvami 2 v 1, musíte na provedení dalšího nátěru počkat minimálně dalších 24 hodin. 

Nezapomeňte na okapy a střešní příslušenství

I přesto, že plechy od Blachotrapezu nepotřebují nové nátěry až několik let, pravidelnou renovaci povrchu potřebují i další části střechy, pokud tedy nejsou vyhotoveny z  odolných materiálů – jako je například měď. Jedná se především o okapy, jejich svody a držáky a sněhové zábrany. V případě okapů se zaměřte na důkladnou obnovu nátěru především v jeho vnitřní části, kde zůstává voda, která by v případě nedostatečného nebo poškozeného nátěru brzy způsobila vznik rzi. 
 

Komentáře