zpět na blog

Proč je plechová střecha ekologická a jak dovede efektivně ušetřit náklady?

Datum zveřejnění: 29.01.2021
0
4 minuty

Proč je plechová střecha ekologická a jak dovede efektivně ušetřit náklady?

Plechová střešní krytina Germania Simetric

Střešní krytina vyrobená z plechu není pouze cenově dostupným a z hlediska montáže jednoduchým řešením. Svou roli hraje také v oblasti udržitelnosti a ekologické přívětivosti ke svému okolí. Stále více lidí se při výběru vlastního bydlení ohlíží právě na příznivost použitých materiálů pro životní prostředí. Jak moc a čím tedy plechová střešní krytina (ne)zatěžuje přírodu?


Pomineme-li dřevěné šindele, došky a jiné střešní krytiny přírodního původu, vyvstává otázka, který z běžně používaných materiálů jako pokrytí střechy je tím nejekologičtějším? Pokud se zaměříme na snadnost recyklace a znovupoužití, je to právě plechová střecha, která může být po konci své životnosti 100% recyklována a získaný materiál opět použit.

Celkově nízká zátěž pro přírodu

Zpracování kovu až do podoby střešních plechů, které vám přijedou řemeslníci nainstalovat na střechu vaší nemovitosti, je samozřejmě energeticky náročné. Vezmeme-li však v potaz, že takto pokrytá střecha bude za ideálních podmínek svému majiteli sloužit více než sto let a poté bude moct být ekologicky recyklována, není její dopad na životní prostředí tak velký jako třeba u asfaltových šindelů, u kterých je problém převážně s nízkou životností, i když i ony se dají poté recyklovat. 

Dovede šetřit energie i vaši peněženku

Plechová střešní krytina nepřímo ovlivňuje i další situace související se snižováním zátěže pro životní prostředí. Jedná se například o úspory za energie vynaložené na ochlazování vzduchu klimatizací během horkých letních dní. V porovnání s ostatními typy krytin totiž střešní plechy s vhodnou povrchovou úpravou dovedou odrážet sluneční paprsky, které by jinak způsobovaly nadměrné zahřívání střešní konstrukce a tím pádem i interiéru podkroví. 

Plechová střešní krytina od Blachotrapez

Při složení energetického mixu České republiky je jasné, že ušetřená energie za spuštěnou klimatizaci povede k menší produkci skleníkových plynů do atmosféry. Jiná situace by byla, pokud byste využívali energii z vlastních zdrojů, například ze solárních panelů, menší větrné elektrárny nebo domácí bioplynky. I tak ale jistě oceníte, když vám doma nebude muset nonstop běžet klimatizace. 

Ekologii produktu ovlivňuje i odolnost a tvárnost materiálu

Chování nepříznivé pro životní prostředí dnes souvisí i s nadměrnou produkcí odpadu. To lze vztáhnout i na střešní krytiny. Pokud zvolíte pro svoji stavbu plechovou střechu, můžete si být jisti, že odpadu při její instalaci vznikne minimum. S výrobci se ve většině případů lze snadno domluvit na výrobě střešních plechů na míru podle rozměrů střechy, na kterou by měly být umístěny. V kombinaci s odolností tohoto materiálu, který něco vydrží, se jedná z hlediska ekologie o ideální řešení. 


Plechová střešní krytina tak dovede nejen zabezpečit objekt před nepříznivými vlivy počasí, ale dokáže také o něco málo snížit dopad, který na planetu Zemi mají rychloobrátková řešení. 
 

Komentáře