zpět na blog

Jak plechová střecha zvyšuje cenu domu? Aspektů je více, než vás napadne

Datum zveřejnění: 02.02.2021
0
4 minuty

Jak plechová střecha zvyšuje cenu domu? Aspektů je více, než vás napadne 

 

Plechová krytina Germania Simetric

I když momentálně neuvažujete nad prodejem domu, ve kterém bydlíte nebo do kterého se v blízké době po dokončení stavebních prací budete stěhovat, není na škodu popřemýšlet nad aspekty, které by mohly prodejní hodnotu budovy zvýšit o několik procent. Patří mezi ně i typ střešní krytiny, která je na dané nemovitosti použita. 


Je-li střecha vašeho domu pokryta střešními plechy a jsou-li v dobré kondici, může cena objektu v očích kupujících povyskočit. Podívejte se, proč tomu tak je. 

Plechová střecha jako výhodná investice

Při sestavování prodejní ceny nemovitosti se samozřejmě hledí – co se týká střechy – především na její stav a odhadovanou dobu, po kterou bude moct bez problému dále sloužit novým majitelům. Pokud se jedná o střechu pokrytou poměrně novými plechy, na které se vztahuje výrobcem garantovaná záruka, už tento samotný fakt značně zvyšuje hodnotu domu. Na plechové střechy výrobci běžně poskytují několik desetiletí trvající záruku, která pomůže zvýšit částku, kterou byste při potenciálním prodeji mohli obdržet. 

Důvody zvyšující cenu objektu s plechovou střechou

Kromě výrobcem deklarované dlouhé životnosti mají na peněžní hodnotu související se střechou vašeho domu vliv i jiné vlastnosti, které plechové střechy mají.


První se týká odolnosti ocelového materiálu, který je zpravidla ošetřený umělohmotnými nátěry. Například oproti takovým dřevěným nebo asfaltovým šindelům plechová střecha nabízí značně vyšší odolnost proti nepříznivým vlivům počasí a okolního prostředí, které mohou způsobit výrazné poškození těchto materiálů. U střešních krytin vyrobených z plechu nehrozí takové riziko netěsností jako u variant, které se skládají z většího množství kusů, které je třeba instalovat na srovnatelně velkou plochu střechy. 

Střešní krytina Blachotrapez

Plechovou střechu majitelé domu ocení i v průběhu letních tropických dní, kdy i díky speciálním nátěrům plechové části střechy odráží sluneční paprsky a nedochází k takovému přehřívání podkroví jako u jiných druhů krytin, které tepelnou energii více absorbují a tím pádem ohřívají střešní konstrukci, která poté teplo přenáší do interiéru. 


U ekologicky založených jedinců hodnotu nemovitosti zvyšuje i fakt, že plechová střecha je snadno recyklovatelná a když doslouží, nevzniká kvůli ní zbytečně velké množství odpadu. 
Kvalitní plechová střecha bude vypadat reprezentativně i po mnoha letech. Díky hladkým povrchům na ní neulpívají nečistoty, netvoří se lišejníky a mechy. To je dalším plusem pro hodnotu nemovitosti. 

Plechová střecha se vyplatí i v průběhu užívání

Vybrat si opravdu odolnou střešní krytinu není vhodné pouze z důvodu zvýšení hodnoty vaší nemovitosti: některé pojišťovny při výpočtech finančních částek pojištění pohlíží na krytinu, která je na dané nemovitosti použita. Díky správně zvolenému materiálu střešního pláště tak můžete ušetřit i touto formou. 


Chcete-li využívat vlastní elektrickou energii a zároveň navýšit hodnotu nemovitosti, může vás potěšit i fakt, že na plechovou střechu lze poměrně jednoduše instalovat solární panely. A nemusíte se obávat, že jednou bude složité krytinu pod nimi vyměnit. Dříve totiž určitě dojde na výměnu solárních panelů než střešních plechů, které vydrží mnohem déle. 
 

Komentáře