zpět na blog

Venkovní parapety jako ozdoba nemovitosti: Jaké z nich vybrat pro váš dům?

Datum zveřejnění: 22.03.2021
0
4 minuty

Venkovní parapety jako ozdoba nemovitosti: Jaké z nich vybrat pro váš dům?

Dům s venkovními parapety

U venkovních parapetů vede hliník

Ochrana fasády v oblasti oken je nejčastěji řešena plechovými parapety. Často využívaným materiálem pro tento stavební prvek je hliník, který bývá na povrchu opatřen ochrannou plastovou fólií, jež má za úkol zabránit jeho poškrábání při přepravě a montáži.

Mezi hliníkovými parapety rozlišujeme dva typy – tažené a ohýbané. Tažené parapety jsou tou odolnější variantou a bez problému vydrží prakticky jakoukoliv nepřízeň počasí. Ohýbané parapety jsou levnější variantou především z důvodu méně náročného způsobu výroby. Jsou vyráběny strojovým ohýbáním hliníkových plechů.

Další variantou venkovního plechového parapetu jsou ty vyrobené z pozinkovaného plechu. Tato varianta se řadí mezi nejlevnější, avšak jejich hojné využití svědčí o jejich spolehlivosti. Své místo najdou nejčastěji na stavbách, u nichž se hledí především na ekonomičnost jednotlivých prvků. U nás v Blachotrapez vám s výběrem venkovních parapetů rádi pomůžeme.

 

Venkovní parapet nezaoblený

Víte, které vnitřní parapety se budou hodit k vám domů?

Když se podíváte na nabídku typů vnitřních parapetů, zjistíte, že máte na výběr o dost více provedení než u těch venkovních.

Zpravidla se setkáte se třemi hlavními typy – s plastovými, dřevotřískovými a poly-mramorovými.

Plastové parapety se díky různým PVC fóliím vyznačují výběrem nepřeberného množství barevných provedení, které lze snadno sladit s designem konkrétní místnosti. Tyto parapety jsou uvnitř duté, avšak disponují odolným vyztužením. U dřevotřískových parapetů je na povrchu nalepena krycí vrstva, kterou si lze ve většině případů také vybrat takovou, aby pasovala k designu oken.

Na co si dát pozor před uskutečněním objednávky

Ještě než vyrazíte na nákup nových parapetů, je důležité udělat si jasno v několika důležitých věcech. Jedná se především o naměření správných rozměrů okenního prostoru. Zde je nutné rozmyslet si, jestli budete chtít parapety zasekávat do zdi nebo se spokojíte s variantou, která bude přímo přiléhat na stěnu. Z toho důvodu nesmíte případně zapomenout k naměřenému rozměru připočíst 2 cm za každou stranu u zapuštěných parapetů. Podle toho, jestli se parapety budou instalovat před nebo po dokončení fasády, je nutné zvolit i správné boční krytky.

Co se týká vnitřních parapetů – pokud nové parapety plánujete do místnosti, ve které se nachází zapuštěné radiátory ve zdi a parapety přes ně budou přesahovat, bude nutné zvolit dřevotřískové parapety, které bez problému vydrží teplo, které na ně bude zespodu sálat směrem od radiátoru. Dejte si však pozor na přílišnou vlhkost v jejich okolí, která by neměla přesáhnout 60 %.  

Ať už vybíráte vnitřní nebo vnější parapety, nejdůležitější je pro vás rozhodnutí o správném materiálu a jejich rozměrech.


 

Komentáře