zpět na blog

Jak na střešní izolaci, aby přinesla do vašeho podkroví příjemné klima?

Datum zveřejnění: 29.07.2020
0
3 minuty

Střešní izolaci nepodceňujte: je to právě střecha, přes kterou v zimě dokáže uniknout až 30 % tepla a v horkých dnech přehřeje vnitřní prostory až k nevydržení. Správnou izolací ušetříte nemalé náklady na vytápění a vytvoříte si příjemné klima pro bydlení, které nebude trpět na rozmary počasí.

Vytvoření ideálního mikroklima v domě lze ovlivnit dvěma faktory: správnou termoizolací zastřešení a výběrem kvalitní střešní krytiny.

Termoizolační materiál nesmí zvlhnout

Jako izolační materiál do podkroví se nejčastěji využívá minerální, skelná nebo kamenná vata, případně desky z grafitového nebo pružného polyesteru. Vždy se ale jedná o lehké materiály, které nezatěžují střešní konstrukci.

Vata je častým řešením především pro snadnou přizpůsobivost: jednoduše ji dostanete přesně tam, kam potřebujete. Její izolační vlastnosti ale zhoršuje už 2% vlhkost. Proto je potřeba myslet i na izolaci proti vlhkosti.

Do obytného podkroví patří dvě vrstvy izolace

Při zajišťování tepelné izolace je důležité brát zřetel na to, jestli je podkroví obytné nebo neobytné. V případě obytného podkroví jsou potřeba dvě vrstvy izolace. Jedna se umístí přímo mezi krokve a druhá pod nebo nad ně. Díky tomu minimalizujete výskyt tepelných mostů, které se tvoří v nezaplněných prostorách. Do neobytného podkroví si ve většině případů vystačíte s jednou vrstvou izolace.

Na izolaci myslete už při výběru střešní krytiny

Množství uniklého tepla závisí na střešní krytině. Efektivní tepelnou izolaci nabízejí například pálené tašky, které jsou dostatečně pevné a nepropustí tolik tepla. Jsou ale také těžké, takže potřebují mohutný a silný krov.
Pro rekonstrukci starších staveb i pro ušetření nákladů na celé střešní konstrukci se lépe hodí plechová střecha. Ta má skvělé izolační vlastnosti a díky speciálním povrchovým úpravám dokáže chránit před teplem, vlhkostí i hlukem.

Kvůli své lehkosti bývá plechová střecha opředena mýty a její izolační vlastnosti zpochybňované. Pokud se ale obrátíte na odborníky, jakými je například firma Blachotrapez, zjistíte, že se nemáte čeho obávat.

 

Komentáře