zpět na blog

Hliníkové plechy - proč je zvolit pro svou střechu?

Datum zveřejnění: 04.10.2022
0

Stavba domu zahrnuje mnoho důležitých rozhodnutí o budoucí podobě stavby. Při projektování se stále zohledňují nejen druhy materiálů použitých k vytvoření základů a fasád, ale také řada dalších parametrů, které určují vzhled a použitelnost dané budovy. Důležitým faktorem je také výběr správného stavebního materiálu pro konstrukci střechy. Stále častěji se sází na lehké, pevné a úsporné výrobky namísto masivních ocelových modulů.

Dobrým příkladem je moderní hliníkový plech pokrývající střechu, který podle odborníků představuje vysoce ergonomický a pohodlný povrch. V tomto článku poukážeme na výhody použití hliníku v souvislosti s vytvářením střešních krytin.

Hliníkový plech - proč vytlačuje staré typy střešních krytin?

V moderní výstavbě se klade důraz nejen na použitelnost stavby, ale také na otázky spojené se snížením nákladů na práci při celkové investici. Z tohoto důvodu je o moderní hliníkové plechy stále větší zájem, což se odráží ve vysoké dostupnosti tohoto lehkého materiálu

Standardní ocelové střechy se vyznačují vysokou hmotností, která konstrukci více zatěžuje. Z toho vyplývají i technické hádanky, které se promítají do delší pracovní doby pokrývače. U hliníku tento problém prakticky neexistuje, a to díky nízké hmotnosti výrobku - s hliníkem se lépe manipuluje. Hliníková krytina je někdy čtyřikrát lehčí než její typický pevný protějšek.

Vlastnosti inovativních hliníkových plechů

Střecha je prvek, který je neustále vystaven nepříznivým povětrnostním podmínkám. Atmosférické vlivy ovlivňují korozi ocelových materiálů a vlhkost také může pronikat do konstrukce. Použitím hliníkového plechu z nerezavějící oceli je proto možné dosáhnout uspokojivých parametrů trvanlivosti. Takto vytvořená střecha má dlouhou životnost a dokáže účinně chránit budovu před účinky vlhkosti při zachování vysoké pevnosti materiálu.

Odhaduje se, že hliníková střešní krytina může za předpokladu odborné montáže vydržet až několik desítek let. Tento materiál je také méně náchylný k hnízdění hmyzu, který se mnohem méně snaží zakládat své kolonie v blízkosti hliníkových plechů. Další důležitou vlastností je správná termoregulace. V nejteplejších dnech plech účinně odráží sluneční paprsky, zatímco v zimě snižuje riziko nadměrných tepelných ztrát budovy. To vede k optimálním tepelným podmínkám.

Hliníkové panely - proč si je pořídit?

Hliníkové střešní panely se vyrábějí v různých typech a konfiguracích a výběr správného výrobku může být pro budoucího uživatele skutečným problémem. Společnost Blachotrapez přišla se zajímavým řešením a nabízí inovativní řadu hliníkových modulů se speciální povrchovou úpravou STUCCO. Díky použití speciálních výrobních postupů se podařilo vytvořit ultralehký plech s nízkou hustotou 2,7 g/cm3. Díky tomu se s ním snadno manipuluje a nezpůsobuje stavebníkům potíže, což se o těžších náhradách říci nedá. Má dobré vlastnosti tlumení dešťového zvuku, čímž zlepšuje pohodlí domova.

Hliník STUCCO se používá mimo jiné u střešních panelů se stojatým zámkem3 a střešních tašek Estima. Důležité je, že se jedná o technologii vyrobenou z ekologicky šetrného, plně obnovitelného a recyklovatelného materiálu. Hliníkové slitiny jsou odolné proti tahu a v evropských klimatických podmínkách mají podobné vlastnosti tepelné roztažnosti jako ocel. Díky antioxidační vrstvě je odolný proti korozi. Jedná se o moderní a cenově výhodný produkt, který navíc dodává budovám exkluzivní vzhled.
 

Komentáře