zpět na blog

Bez klempířských doplňků se střecha neobejde. Víte, k čemu je závětrná lišta či úžlabí?

Datum zveřejnění: 21.04.2021
0
4 minuty

Klempířské doplňky jsou nedílnou součástí celkové střechy
Uvažujete o využití plechu jako střešní krytiny? Ať už vyberete trapézové plechy, střešní panely nebo klasičtější tašky či šindele, můžete se spolehnout na odolnost, nízkou hmotnost i dlouhou životnost plechové krytiny. Žádná střecha se ale neobejde bez klempířských doplňků, které se do ní při pokládání zakomponují.

Klempířské doplňky zajistí kompletní izolaci. Zabrání tedy vodě a vlhkosti v přístupu do dalších částí stavby. A to například kolem komína nebo v místech, kde se střecha stavby dotýká.

Proč potřebujete nadokapní pás nebo závětrnou lištu?

Existuje několik typů klempířských doplňků, které je třeba při pokládání střechy použít, a to nejen kvůli estetice, ale především pro ochranu celé stavby a prodloužení její životnosti. Doplňky se vyrábějí ve stejných barevných variantách jako samotná krytina a není tak problém je zkombinovat tak, aby nenarušily vzhled střechy.

Které doplňky by tedy neměly na vaší plechové střeše chybět? Záleží na konkrétním typu krytiny a na charakteru střechy, obecně se ale neobejdete bez většiny následujících komponentů.

  • Nadokapní pás je jedním ze základních doplňků, který odvádí vodu ze střechy do okapu nebo jinam mimo střešní konstrukci – ať už jde o déšť, tající sníh nebo vysráženou vlhkost. Tento prvek se označuje také jako horní okapové lemování.
  • Podokapní pás neboli podokapní plech chrání plochu za okapem před pronikáním vlhkosti.
  • Spodní závětrná lišta se připevňuje ještě před instalací střešní krytiny, a to od okapu k hřebeni střechy s přesahem. Lišta by měla vždy přiléhat k bočnímu prknu. Jde o oplechování instalované zpravidla na části střechy, která přesahuje celou stavbu. Lišta se tedy vlastně používá jako ukončení kraje střechy podobně jako krajové tašky v případě krytiny z pálených tašek. Dokáže střechu ochránit před silným větrem.
  • Horní závětrná lišta neboli vrchní lemování štítu má podobné vlastnosti a použití jako spodní lišta – s tím rozdílem, že se aplikuje až po pokládce krytiny.
  • Úžlabí se instaluje v místě, kde se setkávají dvě střešní roviny. Jde tedy i o jejich vnitřní průsečnici. Čím mírnější má střecha sklon, tím širší by úžlabí, které napomáhá odvedení vody ze střechy, mělo být.
  • Horní a spodní lemování zdi chrání přechod mezi zdí a spádnicí střechy a dokáže značně prodloužit životnost krytiny a celé konstrukce.
  • Sněhový zachytávač slouží k zachycení sněhu nahromaděného na střeše. Umožňuje, aby sníh rovnoměrně odtával a nezatěžoval okap či střešní okna a také aby nevznikaly sněhové laviny, které mohou ohrozit zdraví a život. Doporučuje se montáž více řad zachytávačů najednou.
  • Podkladní pás plní funkci pojistné hydroizolace a má tak zabránit průniku vody či vlhkosti.

Prvky, bez kterých se střecha neobejde


Klempířských doplňků si při zběžném pohledu na střechu možná ani nevšimnete. Přesto jde o zásadní prvky, které střechu i stavbu ochrání před vlhkostí a větrem a prodlouží tak její životnost.

Komentáře