zpět na blog

Komplexní průvodce světem plechových střešních krytin: Jaké typy existují?

Datum zveřejnění: 05.05.2021
0
4 minuty

Střecha z plechových tašek

Vybíráte střešní krytinu? Ať už rekonstruujete starší stavbu nebo hodláte stavět zcela nový dům, uvažujte o plechové střeše. Jaké jsou její výhody a z čeho můžete vybírat?

Když se řekne střecha, možná si hned vybavíte tu z pálených tašek. Přemýšlejte ale i o jiných řešeních. Každá střešní krytina má svá specifika a možná právě pro vás bude ideální ta plechová.

Plechová střecha je lehká

Mezi výhody plechové střešní krytiny patří nízká hmotnost a její rychlá a snadná pokládka. Právě hmotnost a míra zatížení krovu bývá zásadní při rekonstrukci starších budov. Pro ty by těžší krytina nemusela být vhodná. Důležitá je také dlouhá životnost.

Nyní je ještě třeba se rozhodnout pro konkrétní typ plechové střechy. Základní dělení se řídí velikostí a podobou jednotlivých částí. Na výběr tedy máte z krytiny skládané nebo z krytiny se stojatým zámkem.

Modulová plechová krytina

Pod skládanou krytinou si můžete představit třeba klasické střešní tašky. Jde totiž o tvarované střešní šablony menší velikosti, které se na krov postupně skládají. Nakonec tak vytvoří celistvou vrstvu. Jednou z možností je tedy plechový šindel Jánošík.

Střecha z plechových šindelů

Ta se často využívá pro střechy obytných domů, ale i veřejných budov nebo kostelů. Vybírat můžete z různých tvarů a velikostí tašek, přičemž jejich rozměry lze v některých případech dokonce upravit na míru. Samozřejmostí je široká paleta barev. Kromě tašek můžete mít i plechové šindele.

Plechem můžete obložit i fasádu

Falcovanou krytinu pak netvoří jednotlivé tašky, ale jde o souvislé pásy či tabule, které bez přerušení pokrývají střechu od hřebene k okapu. Jednotlivé plechy jsou pak spojeny pomocí dvojité stojaté drážky neboli falcu. Jde o spolehlivý a trvanlivý spoj. 

Čím nahradit falcovanou krytinu? Oblíbenou variantou jsou trapézové plechy, kterými lze pokrýt nejen střechu, ale i fasádu budovy. Můžete volit mezi několika tloušťkami plechu, jehož rozměry jsou pak upraveny na míru. Další možností jsou střešní a fasádní panely s vertikální hranou, které se hodí i pro nízký sklon střechy.

Střechy z plechu sluší i historickým budovám

Plechová střešní krytina nabízí mnoho možností využití. Je jen na vás, který typ a barvu vyberete. Ať už jde o moderní stavbu nebo historický dům, plechová střecha se mu snadno přizpůsobí.
 

Komentáře