zpět na blog

Volba plechové střešní krytiny – inovativní ochranná povrchová úprava

Datum zveřejnění: 09.02.2018
1
5 minut

Volba plechové střešní krytiny je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí každého majitele domu. Střecha je prvek střešní konstrukce, který musí být odolný vůči nepříznivým, měnícím se povětrnostním podmínkám, krupobití, váze slehlého sněhu v zimě a horkému slunci v létě. Aby střecha vydržela mnoho desetiletí ve špičkovém stavu, musí být zhotovená z nejkvalitnějších materiálů. O jaké materiály se jedná? Zjistěte, jak správně zvolit plechovou střešní krytinu.

Jaké podmínky by měla splňovat dobrá plechová střešní krytina?

Výměna střešní krytiny není levnou investicí. Proto se mnoho investorů nechá zlákat na koupi nejlevnějších materiálů. A to je velká chyba, protože to má za následek sníženou životnost materiálů, horší protikorozní vlastnosti a velmi nízkou životnost. Proto je nutné již po několika letech měnit celé zastřešení – prvotní úspory jsou tedy jen iluzí.
Při výběru plechové střešní krytiny je třeba nejprve věnovat pozornost její kvalitě – zda je lehká a zároveň odolná, zda je dobře chráněna proti korozi, jakou má předpokládanou životnost nebo zda zajišťuje těsnost a efektní vzhled. Důležité je i věnovat pozornost druhu a tloušťce povrchové úpravy. Pokud budou splněny všechny požadavky na kvalitu, střecha bude sloužit mnoho desetiletí – a to je opravdová úspora.

Zde uvádíme vlastnosti, které by měl splňovat dobrý plech

Druh plechu

Existuje několik druhů střešních krytin vyrobených z plechu. Mezi sebou se liší nejen vzhledem, ale také svými vlastnostmi a samozřejmě i cenou. Zde je uvádíme:

  • plochý plech – elegantní, klasické řešení, které se hodí pro použití na stavbách v moderním i tradičním stylu. Plochý plech může být vyroben z mědi, oceli, hliníku nebo slitiny zinku a titanu.
  • trapézové plechy – jejich název je odvozen od rovnoběžných prolisů s průřezem ve tvaru lichoběžníku (trapézu), probíhajících rovnoběžně podél plechů. Na trhu jsou dostupné trapézové plechy s ochranně-dekoračním povrchem nebo jsou pouze potažené pozinkem nebo aluzinkem. Jejich velkou výhodou je vysoká životnost a snadná montáž. Jsou také velmi odolné vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám a mechanickému poškození.
  • plechová střešní krytina – připomíná tradiční střešní tašky, vyrobená je však z ocelového plechu nebo méně často i z hliníku. Plechové střešní krytiny jsou potahovány ochrannou vrstvou ze zinku nebo aluzinku a to z obou stran, a dekorativním povrchem v různých barvách a odstínech. Povrch může být hladký nebo fakturovaný, matný nebo polomatný. Plechové střešní krytiny jsou dostupné ve formě jednotlivých plechů nebo panelů.

Nejdůležitější je povrchová úprava

I přesto, že se jednotlivé druhy plechových střešních krytin mezi sebou liší, vlastností, která nejsilněji ovlivňuje kvalitu každé z nich, je druh povrchové úpravy. Povrchová úprava nejvyšší kvality má nejen dekorativní účel, ale především:

  • chrání plech,
  • prodlužuje životnost střechy,
  • zajišťuje nejlepší protikorozní ochranu,
  • chrání barvu plechu před vyblednutím.

Jakou povrchovou úpravu zvolit? Doporučujeme nejnovější povrchovou úpravu patentovanou jedním z předních producentů oceli na světovém trhu, ThyssenKrupp – povrchovou úpravu Pladur® Wrinkle Mat Plus. Blachotrapez je jediná společnost v Polsku distribuující toto inovativní řešení a používá jej v bohaté nabídce střešních panelů, trapézových a plechových střešních krytin. Povrchová úprava obsahuje nejvyšší obsah zinku a magnezia na trhu, tyto prvky zajišťují efektivní protikorozní ochranu produktů, jejich nejvyšší odolnost a životnost. Za zmínku stojí rovněž tloušťka – zatímco tradičně používané povrchové úpravy dosahují tloušťky 25-30 mikronů, Pladur® Wrinkle Mat Plus má až 50 mikronů.

Důkazem nejvyšší kvality nátěru Pladur® Wrinkle Mat Plus by měla být záruka poskytovaná výrobci používajícími tuto technologii. Pokud zvolíte plech potažený touto povrchovou úpravou, získáte 50letou záruku – střecha si zachová po dobu nejméně půl století nejlepší funkčnost a estetické vlastnosti.

Povrchová úprava Pladur® Wrinkle Mat Plus je dostupná ve třech barvách v úpravě mat – hnědé, grafitové a černé.

Obecně vzato bez ohledu na to, jaký druh plechové střešní krytiny zvolíte – nezapomeňte na velmi důležitý faktor, kterým je ochranná povrchová úprava.

Komentáře