zpět na blog

Střecha - 5 nejčastějších problémů, které můžete snadno odstranit ve fázi výstavby

Datum zveřejnění: 05.05.2023
0

Stavba domu, i toho nejvysněnějšího, může stát spoustou energie. Neplánované situace nejsou ničím neobvyklým. Některým z nich však lze předejít již ve fázi výstavby. Zejména pokud jde o střechu, která je nesmírně důležitou součástí domu. Chyby v jejím provedení mohou v budoucnu ovlivnit celou stavbu. Přečtěte si 5 nejčastějších problémů se střechou a zjistěte, jak jim lze předcházet.

Problémy se střešními krytinami a jak se vyhnout nejčastějším chybám?

Někteří stavebníci si po nalezení dodavatele myslí, že od této chvíle půjde vše hladce. Koneckonců to nejhorší mají za sebou. Každý ví, jak je v dnešní době těžké najít spolehlivou a prověřenou stavební firmu s volnými termíny.

Pokud však chcete mít jistotu, že vše bude provedeno podle projektu, a hlavně podle vašich představ, je třeba stavbu sledovat a věnovat pozornost pracím, které na ní probíhají. Vaše znalosti o tom, co se může pokazit, vám umožní zachytit chyby již ve fázi výstavby, které by mohly výrazně snížit komfort bydlení ve vašem vysněném domě. Na co si musíte dát pozor?

Netěsná střecha - nejčastější problém stavebníků

Protékající střecha může být noční můrou. Protékání může mít mnoho příčin, například poškozené tašky, praskliny ve střešních taškách, poškozenou střešní fólii, špatně položenou krytinu atd. 

Zatímco některé problémy se střechou mohou vzniknout při užívání domu a jsou způsobeny nepříznivými povětrnostními podmínkami, některé se objevují již ve fázi výstavby a pokládky střechy. Potom jsou způsobeny především chybami při pokrývání střechy.

Proto je nezbytné věnovat střeše pozornost i poté, co na ni byla položena střešní fólie. Jejím účelem je chránit před vlhkostí. Zůstane-li na střeše příliš dlouho bez krytiny, bude vystavena slunečním paprskům nebo nepříznivým povětrnostním podmínkám, které ji mohou poškodit. 

V následujících letech po dokončení je nutné střechu pravidelně kontrolovat, aby se zjistila a opravila poškození, která by mohla vést k zatékání.

Příliš málo větracích otvorů - problém s prouděním vzduchu

Nedostatečné větrání střechy je závažným problémem, který může mít za následek vznik vlhkosti a plísní uvnitř budovy. Tyto škodlivé jevy nejen negativně ovlivňují stav střechy, ale představují také zdravotní riziko pro obyvatele.

K zajištění proudění vzduchu v prostoru pod střechou slouží větrací komínky. Jejich použitím se zabrání tomu, aby se v budově hromadila vlhkost. Předpokládá se, že na 40-60 m² střešního prostoru by měl připadat jeden větrací komínek.

Nepodceňujte nedostatečné větrání střechy, protože v extrémních případech to může vést až k úplnému zničení střechy, což generuje vysoké náklady na opravu nebo výměnu. Proto se vyplatí pamatovat na pravidelnou údržbu a péči o správné větrání střechy, abyste se vyhnuli nepříjemným následkům.

Nedostatečná izolace - počátek problémů v podkroví

Správná izolace a větrání střechy jsou nezbytné, pokud plánujete využívat prostor pod střechou. Nedostatečná izolace může vést k různým problémům se střechou, jako je zvýšená spotřeba energie, nadměrná vlhkost a tvorba plísní. Abyste se těmto komplikacím vyhnuli, je důležité zajistit, aby byla střecha řádně izolována.

Tím se nejen zabrání problémům s vlhkostí, ale ovlivní se i tepelná pohoda obyvatel. Nadměrné tepelné ztráty v zimě se následně projeví na účtech za vytápění. V létě si naopak budete stěžovat na příliš vysoké teploty uvnitř domu. Kromě toho se střešní krytina rychleji opotřebovává, což vyžaduje častější opravy a výměny. 

Co můžete udělat, abyste předešli problémům vyplývajícím z nedostatečné izolace?

  • Vyberte si kvalitní izolační materiály, které účinně ochrání vaši střechu před tepelnými ztrátami a nadměrným zahříváním. Podle svých potřeb se můžete rozhodnout pro tepelnou izolaci, akustickou izolaci nebo hydroizolaci.
  • Věnujte pozornost způsobu instalace izolace. Měla by být po celé ploše střechy, včetně spojů a okrajů. Je také důležité, aby byla izolace dobře utěsněna. Nesmí být žádná místa, kudy by mohl vnikat vzduch.
  • Ujistěte se, že přívody vzduchu jsou instalovány ve spodní části střechy a odvody vzduchu v horní části. To umožní volnou cirkulaci vzduchu pod střechou, čímž se zabrání vzniku vlhkosti a plísní.
  • Nezapomeňte pravidelně kontrolovat stav střešní izolace a větrání a podle potřeby provádět průběžnou údržbu a opravy. 

Nesprávná instalace okapového systému a problém s odvodněním

Okapy jsou důležitou součástí střechy. I když pokrývač položí střešní krytinu dokonale, bez správné instalace okapů nebude střecha plnit svou funkci. 

Odborná montáž okapů je stejně důležitá jako samotná přítomnost okapů. Nesprávně namontované žlaby mohou vést k:

  • Zatékání dešťové vody a poškození stavebních prvků. Voda, která uniká z okapů, může způsobit poškození fasády budovy, například její deformaci, oprýskání a korozi.
  • Zaplavení střechy. Pokud jsou žlaby ucpané nebo netěsní, může voda zaplavit střechu a způsobit škody a vést ke vzniku plísní a hniloby.
  • Problémy s odvodněním. Nesprávně instalované okapy mohou způsobit ucpání vodou, které vede k hromadění vody na střeše a kolem základů budovy.
  • Zaplavení suterénu. Voda, která není řádně odváděna z okapů, se může hromadit kolem základů budovy a zvyšovat riziko zaplavení suterénu.

Abyste tomuto problému se střechou předešli, je třeba zajistit správné upevnění a pravidelné čištění okapů, aby nedocházelo k jejich ucpávání. Nejlepší volbou jsou žlaby vyrobené z trvanlivých a korozivzdorných materiálů, jako je hliník nebo pozinkovaný ocelový plech. 

Střešní vazník s nedostatečnou kvalitou dřeva - problém se střešní konstrukcí

Krov je základní konstrukcí střechy, na níž je založen zbytek střešní krytiny. Použití nekvalitního dřeva může vést k oslabení, a nakonec k poruše konstrukce.

Nekvalitní dřevo může být náchylné k praskání při zatížení nebo změnách teploty a vlhkosti. V případě špatně zkonstruovaných krovů mohou praskliny vést k zatékání vody a poškození střechy. Bude mít také větší tendenci absorbovat vlhkost, což může vést k jeho hnilobě, deformaci a vzniku hub a plísní.

Nekvalitní dřevo může mít větší sklon k degradaci, je-li vystaveno změnám teploty a vlhkosti, což může vést k deformaci a poškození konstrukce.

Všechny tyto problémy se střechou mohou vést k vážným důsledkům z hlediska bezpečnosti a trvanlivosti budovy. Budou také vyžadovat nákladné opravy. 

Rozhodli jste se pro tradiční dřevěné krovy? Ujistěte se, že na dřevě, které má být pro tento účel použito, nejsou žádné známky dřevomorky nebo hniloby. Vybírejte takové součásti krovu, které již budou řádně ošetřeny proti škůdcům a požáru. 

Problémy se střechou - řešte je již ve fázi výstavby

Období výstavby je důležitou fází. Právě tehdy máte možnost předejít problémům, které mohou nastat v následujících letech po nastěhování do nového domu. Správné sledování průběhu stavby a pozornost věnovaná kvalitě materiálů a pracím prováděným pokrývači vám pomohou vyhnout se nejčastějším problémům se střechou. Díky nim bude váš vysněný domov rozhodně pohodlnější k bydlení.
 

Komentáře