zpět na blog

Skryté okapy - budou na vašem novém domě fungovat?

Datum zveřejnění: 24.03.2023
0

Skrytý okap je inovativní řešení, které je mezi stavebníky stále oblíbenější. Pokud chcete spojit funkčnost okapu s estetikou fasády budovy, bude to ideální řešení.

Protože je zcela neviditelný, snadno zapadne i do toho nejoriginálnějšího designu domu. Zjistěte, co instalace skrytého okapu obnáší a co byste měli vědět, než učiníte důležité rozhodnutí o okapu u svého nového domu.

Skryté okapy - v čem se liší?

Skryté okapy jsou známé také jako neviditelné nadřímsové okapy. V moderní výstavbě, kde se stále častěji staví budovy s jednoduchým tělesem, má skrytý okap zvláštní uplatnění. Charakteristickým prvkem takové stavby je střecha bez okapu, která plynule splývá s fasádou. V takovém případě by instalace typického okapu vyčnívajícího za okraj střešního pláště mohla narušit celý koncept.

Systém skrytých okapů je proto alternativním způsobem odvádění dešťové vody ze střechy, který eliminuje nutnost instalace klasických svodů na fasádě budovy, viditelných zvenčí. Aby byla zachována minimalistická linie budovy, jsou svislé svody instalovány uvnitř fasády. Skryté svody jsou vyrobeny z PVC. Tento materiál je vysoce odolný vůči chemickým reakcím a teplotním změnám.

Skryté okapy - jak fungují?

V mnoha případech jsou skryté žlaby integrovány do střešní konstrukce a skládají se z malé prohlubně, ve které se shromažďuje dešťová voda stékající z okapu. Tato voda pak odtéká do svodu, který je umístěn uvnitř stěny budovy. Součástí tohoto systému jsou skryté žlaby zavěšené na speciálně navržených hácích na okraji střechy. Jsou zakryty speciální krytinou, která barevně ladí se střešní krytinou. Okapové žlaby jsou naopak umístěny v zateplení fasády, takže zůstávají neviditelné.

skryte okapy

Výhody skrytého okapového systému

Je zřejmé, že okapy skryté ve fasádě mají mnoho výhod. Stavebníci je oceňují především pro jejich estetiku, trvanlivost a odolnost vůči mechanickému poškození. Z hlediska jejich použití jsou velmi univerzální. Budou vypadat dobře nejen u moderních budov, ale budou se dobře vyjímat i u tradičních staveb. Skvěle ladí s oblíbenou sedlovou střechou. Nevyžadují specifickou střešní krytinu. Skryté žlaby můžete snadno začlenit do designu domu s oblíbenou pálenou nebo plechovou krytinou. 

Kromě vysoké estetiky jsou také vysoce funkčním řešením. Skryté okapy mají speciální systém, který umožňuje efektivní odtok dešťové vody a zároveň minimalizuje riziko ucpání.

K výhodám skrytých žlabů patří také snadná instalace. Nezapomeňte však najít správného odborníka. Jen tak budete mít záruku těsnosti skrytého systému. Spolehliví výrobci okapových systémů skrytých ve fasádě často školí realizační firmy, abyste se z tohoto moderního řešení mohli těšit dlouhou dobu. 

Nevyžadují také tolik údržby jako tradiční okapy. Protože jsou skryté, jsou mnohem méně náchylné k poškození, což jim zajišťuje delší životnost.

Skryté okapy a jejich nevýhody

Pro některé stavebníky je nevýhodou použití moderního okapového systému jeho cena. Je dražší než tradiční žlaby. Je však třeba mít na paměti, že instalace skrytého systému pozitivně ovlivňuje estetiku budovy, což se může promítnout do její tržní hodnoty. Za zmínku také stojí, že pro tento typ okapů se musíte rozhodnout již ve fázi projektu, protože skrytý okap bude umístěn v izolační vrstvě budovy. Abyste se vyhnuli problémům spojeným s nesprávnou instalací okapového systému, vyplatí se najmout si na tento úkol profesionály, kteří se v souladu s doporučeními výrobce postarají o montáž a přesné nastavení všech prvků systému tak, aby celek zůstal těsný.

Skryté žlaby - kam se hodí?

Instalace skrytého systému je řešením pro milovníky minimalismu a vyznavače moderních trendů v architektuře, ale nejen pro ně. Systém bude dobře ladit i s návrhy domů s tradičním charakterem. Pokud je pro vás tedy estetika stavby velmi důležitá a jste právě ve fázi návrhu svého vysněného domu, stojí za to zvážit toto stále oblíbenější řešení, kterým je okapový systém skrytý ve fasádě. Instalace skrytých okapů se často promítne do komfortu, trvanlivosti stavby a jejího celkového vzhledu a zvýší tržní hodnotu projektu.

Komentáře