zpět na blog

Šindelová střecha je krásná, ale příliš nevydrží. Co plechová varianta?

Datum zveřejnění: 12.08.2021
0
4 minuty

Plechové šindele se budou na vašem domě vyjímat

Líbí se vám šindelové střechy, ale obáváte se krátké životnosti klasických dřevěných šindelů? Zajímavého tvaru a vzhledu této střešní krytiny se přesto nemusíte vzdát, stačí jen zvolit jiný, odolnější materiál. Co třeba plechové šindele?

Dřevěné šindele je třeba správně impregnovat. Především varianty z měkkého dřeva, například smrku, jsou náchylné na poškození vlivem povětrnostních podmínek. Odolnější budou dubové šindele, jejichž cena ale je nepříjemně vysoká.

Plastový ani asfaltový šindel není příliš odolný

Pokud se přesto nechcete vzdát své představy o krytině ve tvaru šindelů, uvažujte o jiném, trvanlivějším materiálu, který ale dokáže klasické šindele napodobit. 

Setkat se můžete se šindelem z různých materiálů. Například plastový šindel se vyrábí z recyklovaného plastu pocházejícího většinou z automobilového průmyslu. Dokáže sice díky svému dekoru věrně imitovat dřevěný šindel, nezvládá ale příliš odolávat UV záření či žáru.

Další možností je asfaltový šindel, který toho ale často nemá s tím klasickým moc společného – a to ani tvarově. Jeho hmotnost je nízká, šindel se ale rychle opotřebovává a zpočátku může dojít i k ucpávání okapů kamínky, které jsou smývány z horní vrstvy střechy.

A co třeba plechové šindele?

Oblíbenou variantou je plechová střešní krytina, mezi jejíž výhody patří odolnost, dlouhá životnost a široký výběr barev i tvarů. Obzvlášť při rekonstrukci starší stavby také uvítáte nízkou hmotnost plechové krytiny. S tou se střešní krov i celá stavba lépe vyrovnají a nedochází tak k nadměrnému zatížení konstrukce stavby či narušení statiky.

Plechové šindele můžete použít i na větší budovu, pouze se jen podívejte do ceníku

A právě plechy seženete i v podobě šindelů. Dokážou věrně napodobit vzhled dřevěné varianty, a to jak tvarem, tak dekorem. Jen s tím rozdílem, že v tomto případě odpadají nevýhody dřeva, jako je nutnost časté údržby či kratší životnost. Plechová krytina se totiž naopak vyznačuje dlouhou výdrží, která se vyrovná pálené tašce, a také minimální nutností údržby. Na rozdíl od dřevěného šindele není třeba ten plechový pravidelně impregnovat, aby odolal povětrnostním podmínkám.

Mezi výhody plechových šindelů patří i jejich snadná a rychlá pokládka a velká krycí šířka. Díky tomu bývá cena plechové střešní krytiny více než příznivá. Tato varianta se hodí jak na moderní budovy, tak i pro klasickou vesnickou zástavbu. Odolává korozi i nečistotám a odření barvy nehrozí. Plechový šindel se skládá z několika vrstev. Základem je ocelové jádro chráněné směsí zinku a hořčíku, která dokáže prodloužit životnost plechu. Následuje několik vrstev kvalitního laku.

Při výběru zvažte více nabídek

Uvažujete o řešení v podobě plechového šindele? Jeho výběru věnujte dostatek času a nechte si vypracovat cenovou nabídku od různých prodejců. Nejlepším řešením ale bývá zakoupit krytinu přímo u výrobce. Vyžádejte si ceník šindelové střešní krytiny a vyberte variantu, která svým vzhledem, kvalitou i cenou odpovídá vaší představě. 

Komentáře