zpět na blog

Řešíte oplechování komínu? Nezapomeňte ani na kvalitní komínové pásy

Datum zveřejnění: 17.12.2021
0

pokrývač provádí oplechování komínu

Střešní krytina sama o sobě nestačí. Aby byla zachována její funkčnost, je potřeba myslet i na takzvané klempířské doplňky. Jde o různé prvky vyrobené většinou z plechu, které se postarají o to, aby se do střešní konstrukce nedostala voda a vlhkost. Chybět by neměly u různých spojů, například kolem střešních oken. Zásadní je i oplechování komínu.

Každá střecha by měla být vybavena klempířskými doplňky i tam, kde se napojuje na fasádu. Neobejde se bez nich ani štít střechy. Oplechování prvků, které narušují kontinuitu střechy, jako jsou střešní okna nebo komíny, by mělo být mimořádně kvalitní a pečlivě provedené. Právě zde se totiž případné zatékání projeví nejdříve. Kromě plechů ale budete potřebovat také izolační pásy.

Lepší těsnění poskytne bitumenová páska

Oplechování tedy zabrání přístupu vlhkosti do střechy. Dokáže ale prodloužit i životnost samotného komínu. Plechy zachytí dešťovou vodu a odvedou ji na další části střechy, z nichž bezpečně steče do okapu. Samotné plechy ale nestačí, je třeba postarat se i o prostor pod nimi.

Takzvané komínové pásy se instalují pod oplechování a vytvoří bezpečnou bariéru, která zabrání přístupu vody do střešní konstrukce. Takové pásy odolají i náročným povětrnostním podmínkám a nepoškodí je ani UV záření. Jde tedy o nezbytnou hydroizolaci.
Vaši střechu ochrání například bitumenová páska, která se využívá právě pro utěsnění střech v místech, kde by mohlo dojít k zatékání. Vyrábí se z hliníkové fólie a bitumenového lepidla, na které se lze spolehnout i v případě teplotních rozdílů nebo vlhkosti.

Jaká je cena oplechování komína?

Výpočet ceny záleží především na rozměrech samotného komínu. Můžete jej změřit sami, objednat potřebný materiál a oplechování provést svépomocí. Nejjednodušší je zadat parametry do online kalkulačky výrobce. To, kolik zaplatíte, záleží i na vybraném materiálu. Ceny oplechování začínají už na stokorunách, připočítat ale musíte ještě kvalitní hydroizolaci.

Ušetříte tak za práci klempíře. Pokud si ale nejste příliš jistí svou zručností, pozvěte raději odborníka, a to jak na přesné zaměření, tak i na instalaci hydroizolačních pásek a plechových pásů po obvodu komínu.

Oplechování ochrání vaši střechu

Při pokládání střešní krytiny nezapomínejte ani na střešní příslušenství, které zabrání průniku vody do konstrukce. Například kvalitní a správně instalované oplechování komínu dokáže spolu s komínovými pásy dokonale utěsnit místa, kde komín vystupuje ze střechy.
 

Komentáře