zpět na blog

Pokrývač a jeho chyby - jak se vyhnout problémům se střechou

Datum zveřejnění: 06.02.2023
1

Každý, kdo alespoň jednou prováděl rekonstrukci, ví, že není vždy dobré plně důvěřovat odborníkům. Proto když stojíte před vidinou stavby svého vysněného domu, je dobré vědět, co se může pokazit. Zvláštní pozornost je třeba věnovat povrchové úpravě střechy, která by měla chránit interiér vašeho domu za všech podmínek.

Riziko chyby je přímo úměrné složitosti konstrukce střechy. Pokud tedy sníte o střeše s více sklony nebo byste chtěli mít ve v ploše střešní okno, je to o důvod víc, proč zvolit osvědčené profesionály. 

Pokrývač - co dělá?

Střecha je obzvláště důležitou součástí domu. Je důležité, aby byla proveden přesně a solidně. Je především na pokrývači, který střešní krytinu montuje, aby nám zajistil klidný spánek bez obav z nepříznivého počasí. 

Pevnou střechu nezaručují pouze materiály, které jste zvolili k jejímu pokrytí. Důležitou roli bude hrát kvalifikovaný odborník, který nejen nainstaluje vámi zvolenou krytinu, například tašky nebo šindele, ale také střechu zaizoluje, odvětrá, opraví nebo udržuje. Rozsah činností pokrývače je opravdu široký, proto se vyplatí najít dobrého odborníka. 

Dobry pokrývač

Pokrývačské práce a chyby při pokrývání střech 

Závady a nedostatky pokrývačů je někdy obtížné odhalit - tím spíše, pokud netušíte, na co se zaměřit, když odborník právě dokončuje vaši střechu.

Úkol je o to těžší, že mnoho chyb ve střešní krytině se projeví až po několika letech, proto je dobré již ve fázi stavby vědět, co je třeba zkontrolovat. Některé nesrovnalosti lze zachytit hned, což vám v budoucnu rozhodně ušetří problémy. 

Nejčastější chyby při pokrývání střech

  • Nedostatečné větrání - tento problém se vám poměrně rychle vrátí. Vodní pára, která se tvoří uvnitř budovy, se shromažďuje v izolaci, odkud není řádně odvětrávána, takže izolace přestává plnit svou funkci. V důsledku toho dojde k oslabení střešních vazníků.
  • Křivá konstrukce - aby se tomu zabránilo, bylo by nutné provést velmi přesná měření na samém začátku. Stavebník by měl nejprve vybrat tašky, aby mohl pokrývač následně provést dimenzování střechy, protože každá taška má jinou rozteč latí, kterou doporučuje výrobce. Těchto chyb si všimnete pouhým okem. Při nesprávném měření střechy se mohou tašky začít překrývat a tlačit ven. Některé se vám budou zdát příliš krátké, jiné příliš dlouhé. Krytina by měla být položena přesně a pečlivě. Tím se zajistí vzduchotěsnost střechy a zabrání se pronikání vlhkosti do budovy.
  • Nesprávně položená krytina - pokud si všimnete, že vyčnívá ve spojích plechů, měla by se vám v hlavě rozsvítit červená kontrolka. Špatně připevněná střešní krytina v místech, jako je komín, střešní okno nebo střešní úžlabí, způsobuje zatékání do střechy. Pokud jste si pro svou střechu vybrali taškovou krytinu, věnujte pozornost také nástrojům, které pokrývač používá k jejímu řezání.  Obyčejná kotoučová pila namísto nůžek může poškodit povlak plechu, což v budoucnu povede ke korozi.
  • Poškozená střešní fólie - její funkcí je izolovat střechu a chránit ji před vlhkostí. Je nepřípustné pokládat fólii, která leží delší dobu bez krytiny, vystavená slunci nebo nepříznivým povětrnostním podmínkám. Často dochází k poškození fólie také nepozorností pokrývače v důsledku používání ostrých nástrojů. Je třeba dbát na to, aby všechny netěsnosti byly odstraněny před položením finální krytiny. Zde přicházejí na pomoc specializované střešní pásky, díky nimž není nutné strhávat celou fólii.
  • Nedbale zakrytá úžlabí, okapy a hřebeny - jedná se o poměrně citlivá místa, kterým je třeba věnovat zvláštní pozornost. Na první pohled je někdy vidět, že linie okapu a hřebene nejsou rovnoběžné. Pokud se k tomu přidá nedbale provedené oplechování okapu, voda, která má vtékat do okapů, při silném lijáku stéká po fasádě budovy. To je jen malý krůček k vlhké fasádě a nevzhledným vlhkým skvrnám. 
  • Nepravidelnosti v instalaci žlabů - žlaby, které jsou určeny k odvádění vody ze střešní plochy, by měly být instalovány s ohledem na výškové rozdíly, aby voda odtékala a nestála v žlabech. Je to sice detail, ale nesmírně důležitý, který se ověří při prvním větším dešti, kdy se voda místo odtoku zdrží v okapech. 

Pokrývač - vyplatí se hledat dobrého odborníka

Dobrý pokrývač by měl mít především zkušenosti a správné vybavení. Často po krátkém rozhovoru nebo po shlédnutí příkladů projektů budete schopni posoudit, zda se ve svém oboru vyzná a zda bude schopen udělat příslovečnou tečku tím, že vaši střechu profesionálně dokončí.

Odborník vám také dokáže poradit nejlepší řešení, a to již ve fázi návrhu, které může zlepšit kvalitu vaší střechy. Pro takové práce je vhodné vybrat si osvědčené odborníky, kterým stavbu střechy svěříte, a pak se nebát je zkontrolovat. Koneckonců každý má někdy špatný den, ale nemusí to vždy vést k problémům, které se vám mohou za chvíli přihodit kvůli protékající střeše.
 

Komentáře