zpět na blog

Plechová střecha vydrží desítky let. Správně zvolená předčí i pálené tašky

Datum zveřejnění: 08.09.2020
2
3 minuty

Plechové střešní krytiny dnes v České republice najdeme na zhruba každé druhé novostavbě. To svědčí o jejich oblíbenosti mezi majiteli nedávno postavených budov. Jedná se však o materiál, kterému někteří lidé stále příliš nedůvěřují a zpochybňují jeho uváděnou životnost.

Možná je tomu tak z důvodu špatných zkušeností s pozinkovanými plechy, které se často používaly ve druhé polovině minulého stolení a po nějakém čase vyžadovaly provedení nátěru. Dnes jsou plechové střechy na tak vysoké technologické úrovni, že mohou směle konkurovat i klasickým páleným taškám.

Životnost udává forma povrchové úpravy

Dnes nabízené plechové střechy disponují takovou povrchovou úpravou, která se snaží co nejvíce zamezit proniknutí vody a vlhkosti k samotnému plechu.

Nejčastěji dnes narazíte na střešní plechy opatřené vrstvou polyesterů a polyuretanů, které snižují tepelnou roztažnost oceli a chrání celý povrch střechy před nepříznivými vlivy počasí. Při výběru nové střešní krytiny byste se měli zaměřit na třídu korozní agresivity, která se udává na stupnici C1-C5.

Od konce devadesátých let se u střešních krytin pomalu přešlo ke zvýšení tloušťky ocelového plechu používaného při výrobě. Dříve se plechové střešní krytiny vyráběly v tloušťkách 0,35 až 0,45 mm, nyní se už setkáváme s ocelovým jádrem o průměru 0,5 mm, které také přispívá ke zvýšené životnosti plechových střech.

Plechová střecha

Vyniká odolností vůči vnějším vlivům

Plechová střešní krytina má tu výhodu, že při správně provedené instalaci a jejím vhodném výběru vypadá i po více než 10 letech stále jako nová. To se nedá říct o pálených taškách, u kterých se po poměrně krátkém časovém období začínají objevovat viditelné vady na kráse. Nejčastěji se jedná o mechy a lišejníky, které se na tomto povrchu zejména ve vyšších nadmořských oblastech usazují.

Zvýšená odolnost nejen vůči povětrnostním vlivům je zajištěna i menším množstvím spojů mezi jednotlivými částmi krytiny. Velkoformátové plechy mají až šestkrát méně spojů. Oproti páleným taškám jsou jednotlivé plechy pevně uchyceny ke střešní konstrukci, a tím pádem u nich hrozí menší nebezpečí odlétnutí při výskytu silného větru.

Svou roli hraje i způsob instalace

Kromě výběru trapézové střechy je důležité dát si pozor na provedení její instalace. Nejlepší je svěřit tuto činnost profesionálům, protože chybným postupem instalace se může o několik let snížit životnost střechy. Je nutné dodržet všechny montážní pokyny pro daný typ střechy, ať už jde o způsob kotvení nebo dělení krytiny v nezbytných případech.
Samotná instalace plechové střechy zabere v průměru čtvrtinu času v porovnání s krytinou z pálených tašek.

Střecha mnoha generací

Střecha nejen na rodinném domě by vám měla sloužit ideálně minimálně celý život. Kvalitní výrobce se proto nebude obávat poskytnout vám na zakoupené střešní plechy záruku 50 let i více.
Rozhodování o výběru nové střešní krytiny byste neměli uspěchat. Pokud učiníte dobrou volbu, můžete usnadnit život dalším generacím, pro které může správně zvolená krytina bez problému vydržet.

 

Komentáře