zpět na blog

Střecha z modulové střešní krytiny nebo z jednotlivých plechů – jak se rozhodnout?

Datum zveřejnění: 09.02.2018
5
5 minut

Plechové střešní krytiny jsou v současné době jedním z typů střech, které si investoři nejčastěji vybírají. Jsou nejen odolné a jejich montáž je poměrně jednoduchá, ale mají i efektní design. Nicméně pojem plechová střešní krytina je velmi široký a zahrnuje jak krytiny prodávané v jednotlivých kusech plechů, tak i panely. Jaké jsou mezi těmito produkty rozdíly? Jaký účel má jejich rozdělení? A co určuje, který návrh zvolit pro zastřešení?

Popis modulových krytin a krytin v jednotlivých kusech plechů

Začněme popisem obou produktů od začátku – a tedy druhem materiálů použitých k jejich výrobě. Jádrem plechové střešní krytiny je ocelový plech, který je z obou stran zabezpečený vrstvami ochranných povrchových úprav. Dekorativní povrchová úprava z polyesteru nebo jiné umělé hmoty je nanášená pouze na horní stranu materiálu. V tomto ohledu se krytiny v jednotlivých kusech plechů a panelech navzájem neliší. Stejně je to s druhem povrchové úpravy – povrch plechu může být hladký nebo s fakturou, polomatný nebo matný. Oba produkty na střeše dokonale imitují tradiční pálené tašky. Jaký je tedy rozdíl?
Krytina v jednotlivých kusech plechů je řezaná na míru objednanou zákazníkem. Plechy můžou mít délku i několika metrů, ale pokud jde o šířku, většinou se pohybuje mezi 1-1,2 m. Panely mají pravidelné rozměry: délka 1-4 m a šířka kolem 35 cm.

Vlastnosti modulových krytin a krytin v jednotlivých kusech plechů

Forma, ve které kupujeme plechovou střešní krytinu, má dopad nejen na to, jak bude krytina položena na konstrukci, ale také na náklady na práci a vlastnosti hotové střechy.

Plechová střešní krytina vypadá dokonale na novostavbách se zajímavě rozvinutou konstrukcí střešních ploch a na starších stavbách se značně jednodušší konstrukcí. Střecha z plechové střešní krytiny je především lehká a levnější než tradiční pálené tašky, proto je důležité před volbou konkrétního modelu v jednotlivých kusech plechů nebo v modulech promyslet několik podstatných detailů.

Plechy dlouhé několik metrů mají velmi jednoduchou montáž, avšak pouze v případě, že střecha nemá mnoho lomů. V opačném případě je nutné plechy na staveništi přistřihovat, což znamená ztráty na materiálu a delší čas prací. Naopak na jednoduchých střechách se dvěma srázy, bez mnoha arkýřů, práce probíhají rychle a jsou relativně levné.

Plechová střešní krytina v panelech se víc hodí na střechy s komplikovanějším tvarem a větším množstvím lomů. Jelikož mají panely malé rozměry, přizpůsobení tvaru a rozměrům plochy je jednodušší a většinou vyžaduje pouze minimum úprav. To samozřejmě neznamená, že se pro tuto krytinu nemůžete rozhodnout také v případě jednoduché střechy se dvěma srázy. Pokud se poohlížíte po krytině, která spojuje moderní design, jednoduchost a zapadne do předpokladů moderní architektury, Blachotrapez nabízí plochou, jednomodulovou střešní krytinu v panelech, pod názvem Tysenia, která bude pro vás to pravé.

Malé rozměry plechových střešních krytin v panelech také usnadňují přepravu –jednotlivé panely lze naskládat rovně na sebe. Bohužel v případě plechů v jednotlivých kusech je přeprava náročnější a vyžaduje větší opatrnost – velké plechy se snadno ohýbají a jejich přenášení z místa na místo vyžaduje několik lidí.

K největším výhodám střešních krytin v panelech patří ve srovnání s plechy v jednotlivých kusech větší odolnost vůči napětí ve střešní ploše.

Které z těchto řešení je tedy vhodnější?

Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Každý typ plechových střešních krytin byl vytvořen pro jiný druh konstrukce střechy:

  • krytina v jednotlivých kusech plechů – hodí se na střechy s větší plochou a nekomplikovanou konstrukcí. Jedná se o ideální řešení pro střechy s jedním nebo dvěma srázy, ploché střechy a také pro valbové střechy s velkou plochou a polovalbové střechy.
  • krytina v panelech – pro střechy s mnoha srázy, s komplikovanější konstrukcí, s mnoha arkýři a vikýři a pro mansardové střechy.

Volba druhu plechové střešní krytiny proto závisí na individuálních potřebách každého zákazníka a na typu a ploše střechy pokrývající jeho dům.

Komentáře