zpět na blog

Modulová plechová střešní krytina nebo tašková krytina na míru? Co vybrat na střechu?

Datum zveřejnění: 23.06.2022
0

Plechová střešní krytina je mimořádně univerzální a mezi investory velmi oblíbená, je možné ji použít na zastřešení různých typů obytných nebo veřejných budov. Stejně jako modulová plechová střešní krytina tak i krytiny na míru byli přizpůsobené povrchem, na kterém nejlépe fungují. Jaký typ střešní krytiny se hodí na střechy určitého tvaru nebo složitosti střechy? Tady je několik cenných tipů.

Rozdíly mezi modulovými krytinami a taškovou krytinou na míru

Modulová plechová střešní krytina jako i krytina na míru jsou vyrobeny z vysoce kvalitních materiálů. U obou typů je jádrem střešní krytiny ocelový plech opatřený ochrannými nátěry na horní a spodní straně. Oba typy plechu mají na vrchní straně dekorativní povlak z polyesteru nebo jiného materiálu.

Jaký je rozdíl mezi těmito typy plechů? Tašková krytina na míru je výrobek řezaný na konkrétní rozměr určený zákazníkem. Vzhledem na potřebu vysoké přesnosti při měření střechy by ho měl vykonávat kvalifikovaný prodejce. Délka plechů může být několik metrů, zatím co jejich šířka je obvykle do 120 cm.

Na druhé straně modulová plechová střešní krytina má rozměry závislé od rozměrů jednoho modulu, ve kterém ji výrobce vyrábí. V závislosti na konkrétním výrobku jsou většinou široké přibližně 120 cm s délkou přibližně 35 cm při jedno modulové a přibližně 70 cm při dvou modulové variantě.

Relativně malé rozměry plechových modulů jsou výhodou i při přepravě - moduly se dají ukládat na plocho, jeden na druhý. Problematičtější je přeprava hladkého plechu. Vyžaduje větší pozornost kvůli ohýbání panelů a jeho přemisťování si vzhledem na jeho velikost vyžaduje více lidí.

Modulová plechová střešní

Modulová plechová střešní krytina

Modulová střešní krytina je ideální pro náročné konstrukce, jako jsou složité střechy s více sklony. V porovnaní s hliněnými taškami se vyznačuje nízkou hmotností a dobrým poměrem ceny a kvality. Je lehce skladovatelná. Modulová střešní krytina je k dispozici ve dvou verzích:

Jedno modulová plechová střešní krytina

Díky praktické funkci jednoho modulu se tento typ modulové plechové střešní krytiny bude moct klást tradičním způsobem nebo s přeložením, co nám umožní ještě více snížit zbytkový odpad. Jedno modulovou krytinou je například TYSENIA, pokládaná zleva doprava, poskytne esteticky vizuální efekt, v souladu s moderním stavebnictvím a současnými trendy. Asymetrická modulová střešní krytina tohoto typu je vhodná i na renovaci starších střech, můžete si libovolně vybrat barvy RAL v lesklé i matné variantě.

Jedno modulovou krytinou Tysenia

Dvou modulová plechová střešní krytina

Dvou modulová plechová střešní krytina má mnoho výhod včetně lehkosti a snadné montáže. Společnost Blachotrapez nabízí velký výběr dvou modulových plechových střešních krytinEstima, Enigma nebo Trend, které poskytují trvanlivou a odolnou povrchovou úpravu střechy.

Montáž modulové střešní krytiny

Montáž modulových krytin je poměrně rychlá a jednoduchá. Moduly se z pravidla pokládají zleva doprava od hřebene směrem k okapu, tak aby překrývali šířku hřebene vlny.

Před aplikací jednotlivých modulů se ujistěte, že jsou startovací pásy správně upevněny tak, aby tvořili rovnou linii. Každý střešní plech by měl být dostatečně pevně přitlačený k povrchu startovacího pásu a připevněný k latím s horním přesahem.

Modulové krytiny se často instalují na střechy se složitou konstrukcí. Nedochází k takovému plýtvání materiálu, jako při použití plechové krytiny v celých délkách.

Taškové krytiny na míru

Tašková krytina na míru je výrobek speciálně řezaný na objednávku zákazníka. Při měření střechy je důležité postupovat velmi přesně, aby nedošlo ke komplikacím. Standartní rozměry krytin na míru jsou šířka 1 – 1,2 m a délka až několik metrů.

Montáž taškových krytin na míru

Krytina na míru – vzhledem na délku – je střešní krytinou, která by se měla instalovat rychleji než modulové krytiny. Několika metrové plechy ulehčují práci pokrývačům, ale je nutné mít na paměti, že v případě střechy s větším počtem záhybů bude potřeba plechy řezat na místě. To způsobí ztrátu materiálu a prodlouží práci pokrývačů. Plechy se obyčejně montují na jednoduché nebo na sedlové střechy s jednoduchou konstrukcí. V nabídce Blachotrapez najdete nejprodávanější taškové krytiny na míru jako Diament, Kingas nebo Talia.

Modulová střešní krytina a tašková krytina na míru - přehled

Modulová střešní krytina je vhodná pro střechy s více sklony a záhyby, umožňuje rychle a efektivně dořezávat chybějících častí a omezuje plýtvání materiálem. Na druhé straně, krytina na míru je řešení, které se dobře hodí pro relativně velké střešní plochy, obyčejně jednoduché nebo sedlové střechy, s málo komplikovanou konstrukcí.

Komentáře