zpět na blog

Kvalitní střešní krytina chrání vaši střechu i dům před sezónními bouřkami

Datum zveřejnění: 15.07.2021
0
4 minuty

Nejkvalitnější plechová střecha něco vydrží

Občasné bouřky k létu patří a někdy po jejich skončení musí k poškozeným nemovitostem vyjíždět hasiči, aby zabezpečili majetek jejich obyvatel před dalším poškozením. Mezi častou příčinu výjezdu hasičů kvůli následkům bouřek patří střechy domů poničené silným větrem. 

Aby tato nepříjemná zkušenost nepotkala jednou i vaši nemovitost, je potřeba zajistit, aby vaše střecha byla plně odolná proti přírodním živlům. Ze střech poškozených za bouřky lze často hned po jejím skončení vyčíst, kde byl problém, který způsobil její poničení. Dále se dozvíte, co všechno může mít vliv na odolnost celé střechy. 

Náchylnost k poškození použitého materiálu

Prvním bodem je materiál, který byl použit pro realizaci střešního pláště. Zde je jasné, že cena plechové střechy zásadně ovlivňuje její odolnost. Dražší a nejkvalitnější plechové krytiny totiž mají často nejen větší měrnou hmotnost použitého materiálu, ale také disponují kvalitnější povrchovou úpravou, která má vliv na případné viditelné poškození střechy po větším krupobití. 

Obecně se dá říci, že v případě plechové střechy je lepší volit tu velkoformátovou, u které je menší množství spojů a tím pádem je zde i menší riziko jejího podfouknutí silným větrem. Na průmyslových budovách je jasnou volbou z hlediska odolnosti trapézová střešní krytina, která je přímo vyvinutá pro náročné prostředí a pokládku na velké plochy střech.

Kvalitně odvedená montáž je zásadní

Ať už však půjde o jakýkoliv typ střešní krytiny, bez správně odvedené montáže podle doporučení výrobce se vystavujete riziku brzkého poničení střešního pláště na vaší nemovitosti. 

Pokud se totiž pod nekvalitně instalované střešní plechy dostane silný poryv větru, výsledkem bude odtržený nebo minimálně srolovaný kus celé části střešního pláště. Pro pocit bezpečí je tak ve vlastním zájmu každého majitele nemovitosti, aby pokrývače osobně zkontroloval při práci, jestli na připevnění plechové střešní krytiny používají dostatečně dlouhé vruty ve správném rozmezí, které z plechové střechy udělají jeden velký nepropustný plášť. 

Myslete i na střešní příslušenství a klempířské doplňky 

Aby byla chráněna nejen střecha, ale také fasáda a ostatní části domu, je potřeba věnovat patřičnou pozornost i dalším klempířským částem střechy, které jsou nezbytné pro její správnou funkčnost i za bouřky. 

Kvalitní střešní krytina je spolehlivá ochrana vašeho domu


Prvky, které není vhodné přehlížet, jsou okapové žlaby se svody a hromosvody, pokud jich je potřeba vzhledem k ploše střechy větší množství než jenom jeden. U okapů je potřeba zvolit jejich vhodný průměr, aby i při větší průtrži mračen dokázaly bez problému odvést všechnu vodu ze střechy do kanálu nebo akumulačních nádrží, aniž by žlaby přetékaly a voda tak ničila fasádu domu. 

Doporučený počet instalovaných hromosvodů je individuální pro každou nemovitost. Existuje pravidlo, podle kterého by na každých 15 metrů obvodu nemovitosti měl připadat jeden hromosvod. 

Nezapomeňte na pojištění 

Chcete-li mít jistotu, že v případě neočekávané události, která při bouřce způsobí poškození vaší střechy, nebudete muset za nutnou opravu platiti ze svého, je vhodné uzavřít takové pojištění nemovitosti, které myslí i na škody způsobené některým z průvodních jevů bouřky. Běžně toto bývá součástí, již základních variant pojištění nemovitosti, vždy je však lepší si tuto skutečnost ještě osobně ověřit. 
 

Komentáře