zpět na blog

Která ze střešních krytin dovede pultovou střechu nejlépe ochránit?

Datum zveřejnění: 26.03.2021
0
4 minuty

Která ze střešních krytin dovede pultovou střechu nejlépe ochránit?

Plechová krytina

Doby, kdy byly pultové střechy považovány za problematická řešení, jsou pryč. Dnes se v souvislosti s nimi spíše mluví o příznivých nákladech na jejich výstavbu či o mimořádných schopnostech udržovat v budově teplo. Pultové střechy se zkrátka vyplatí ve všech ohledech. Jakým konkrétním materiálem pultové střechy pokrýt?

Pultové střechy se čím dál častěji běžně vykytují na rodinných domech. Lidé si tento typ krytiny oblíbili především díky méně obvyklému vzhledu, který nemovitosti dodává. Značné oblibě se těší i kombinace sedlové střechy spolu s pultovou.

Široký výběr jednotlivých řešení

Možností, čím vším lze pokrýt pultovou střechu, není na rozdíl od sedlové střechy tak mnoho. Je tomu tak především z důvodu nízké míry sklonu, který se pohybuje u tohoto typu střech nejčastěji od 9 ° výše. Tato nejnižší možná hranice pultové střechy platí pro trapézové plechy. U plechové krytiny s prolisem ve tvaru střešních tašek je nejnižší možný sklon střechy pro bezpečnou montáž 11 °.

Plechová krytina se pro pultový typ střechy jeví jako nejlepší možné řešení. Kromě její nízké hmotnosti, dlouhé životnosti a snadné instalace oceníte i její další vlastnosti. Plechové krytiny se vyrábějí s množstvím různých designových prolisů, které nejčastěji imitují klasické pálené tašky, případně dokonce dřevěné šindele.

Střešní krytina Estima

Výhodou navíc je, že u střešních plechů lze objednat výrobu přesně na míru, aby při realizaci pokládky krytiny nevznikal žádný odpad. Na rozdíl od jiných řešení může plechovou střechu instalovat zručný člověk i svépomocí za dodržování montážního postupu přímo od výrobce.

Správná střešní fólie pultovou střechu ochrání před vlhkostí

I pro plechovou krytinu pro pultovou střechu je nezbytným prvkem fungující hydroizolace, která má za úkol odvádět vodní kondenzát pryč ze střešní konstrukce. U plechové střechy se nejčastěji využívá takzvaná paropropustná fólie, jež vytváří mezi konstrukcí krovu a samotnou krytinou hydroizolační vrstvu. Chrání tak především jednotlivé dřevěné prvky střechy a zároveň tepelnou izolaci před vodou vzniklou kondenzováním vodní páry v prostoru mezi krovem a krytinou. Izolaci pultové střechy není vhodné podceňovat a zanedbat.

Důležitou ochranou před nepříznivými klimatickými podmínkami je i závětrná lišta pultové střechy. Jedná se o oplechování střechy na jejích hranách, které brání nejen vniknutí vody do střešní konstrukce, ale také znemožňuje proniknutí poryvu větru pod střešní plášť.

Na co si dát u pultové střechy pozor

Slabinou pultových střech bývá nejčastěji právě jejich mírný spád. Pro správný odtok vody z celé plochy krovu je nutné zajistit její optimální náklon, aby mohla být všechna voda ihned odvedena do kanalizace a nedržela se v prostoru střešního pláště. Množství pultových střech se také musí vypořádat s ostrými ohyby krytiny, které mohou být v případě nesprávného provedení důvodem prosakování vody do střešní konstrukce. Zejména v těchto místech je proto nezbytné postupovat při instalaci jakékoliv krytiny obezřetně a pečlivě.

Komentáře