zpět na blog

Krytina bez chybičky aneb jak zvolit správného pokrývače

Datum zveřejnění: 08.11.2017
0
5 minut

Plánujete výstavbu střechy nebo její rekonstrukci? Klíčem k úspěchu je nejen investování do kvalitních stavebních materiálů a profesionálního projektu, ale také volba odborného pokrývačského týmu, který bude provádět veškeré práce v souladu s řemeslem. Rádi vám poradíme, jak vybrat spolehlivého a profesionálního pokrývače.

Řemeslníci zdůrazňují, že střecha patří k těm stavebním prvkům, ve kterých při pracích dochází k nejvíce chybám. Proto, aby střecha sloužila po mnoho let a aby byla zajištěna bezpečnost domácnosti, je velmi důležité svěřit tyto práce do rukou odborníků.

Levnější střecha bude ve finále dražší

Jedním z hlavních parametrů pro každého investora je cena. Nicméně, před výběrem pokrývačského týmu je důležité zvážit, zda výběrem zdánlivě nejlevnějších služeb opravdu ušetříte. Pamatujte, že v případě pokládky střešních krytin může mít takové rozhodnutí vážné následky. Bohužel nízká cena jde velmi často ruku v ruce s nekvalitně odvedenými pracemi a nedostatkem zkušeností a znalostí, které jsou nutné pro správné provedení pokrývačských prací. Při výběru neověřeného pokrývače je nutné vzít v úvahu jak drobné opravy, tak i stržení střechy a její opětovné položení. S tím jsou samozřejmě spojeny veškeré výdaje, protože nepoctiví dodavatelé většinou nezajišťují záruku potvrzující životnost zhotovené střechy. Pamatujte, že chybné zastřešení může zdánlivě vypadat v pořádku. Účinky nesprávného provedení prací se mohou objevit teprve až po několika letech (např. plíseň je na střeše viditelná až po 10 letech). V tomto případě se nevyplácí šetřit a je lepší hned na začátku najmout prověřené odborníky, kteří zaručí vysokou kvalitu zastřešení – doporučuje Marcin Dyda, expert společnosti Blachotrapez.
Odborní řemeslníci nejen bezchybně zhotoví každý projekt, ale také investorům poskytnou rady a odpoví na jejich dotazy, týkající se např. volby střešní krytiny.

Doporučený pokrývač

Ukázalo se, že rovněž při hledání pokrývače je nejlepším způsobem reklama z úst do úst. Proto se v první řadě zeptejte přátel, zda vám může někdo doporučit prověřeného řemeslníka. Nejlepším potvrzením kvality a reklamou řemeslníka a jeho práce je spokojený zákazník. Alternativu činí hledání na internetu nebo portálech zaměřených na dané řemeslo. Pamatujte však, že informace uvedené na internetu se mohou lišit od skutečnosti – každý se přeci snaží reklamovat svoje služby co nejlépe. Pokud tedy zvolíte pokrývače z inzerátu, požádejte jej o kontakt na zákazníky, pro které vykonával práce, a ověřte si jeho reference. Vyplatí se také zeptat, zda pokrývač vlastní pokrývačské diplomy, např. výuční list nebo mistrovské zkoušky. Můžete také zkontrolovat, zda pokrývač vlastní tyto diplomy a to v katastru nemovitostí Řemeslnické komory.

Ověřte práci řemeslníka

Během stavby, a obzvláště na začátku, doporučujeme zkontrolovat výsledky práce pokrývačských řemeslníků. Pokud budete nespokojeni již ze začátku, je vhodné co nejdříve zvážit záměnu pokrývačského týmu. – Věnujte také pozornost tomu, jaké nářadí pokrývač používá. Dokonce i ten nejlepší pokrývač se špičkovými referencemi a kvalifikacemi neprovede dobrou práci, pokud nemá vhodné nářadí. Profesionální řemeslník musí mít tradiční nářadí, elektronářadí a bezpečné vybavení pro vytahování střešní krytiny na střechu – říká Marcin Dyda.

Nejdřív smlouva, pak faktura

Po zvolení vhodného pokrývače nezapomeňte před zahájením prací uzavřít s dodavatelem smlouvu, nejlépe v písemné formě. Měla by určovat smluvní strany, rozsah prací a měly by v ní být uvedeny celkové náklady služeb a termín provedení prací. Taková dokumentace je nezbytná, pokud dojde k nutnosti odstranění případných závad nebo vymáhání pohledávek u soudu. Neméně důležitá je faktura s DPH (vystavená po dokončení prací), která je základem pro získání záruky na zhotovenou střechu.

Komentáře