zpět na blog

Keramická nebo plechová krytina – jakou střešní krytinu zvolit?

Datum zveřejnění: 06.05.2022
0

Pokud chcete provést rekonstrukci staré budovy, je možné že kvůli konstrukčním omezením nebudete moct volně rozhodovat o tom, jakou střešní krytinu použijete. Je tomu jinak, pokud se jedná o novou nemovitost – v tomto případě je volba na Vás. Většina investorů se obvykle soustřeďuje na dvě populární řešení: keramická nebo plechová krytina? 

Tento článek je věnován výhodám a nevýhodám těchto dvou druhů střešních krytin. Zaměříme se na rozdíly mezi nimi – nejen v ceně.

Plechová střešní krytina – kdy stojí za to ji zvolit?

Příznivá cena, pevnost a atraktivní vzhled – tyto tři vlastnosti rozhodují o velké popularitě plechových střešních krytin. Jsou vyrobeny ze speciálního profilovaného plechu a prodávají se v podobě krytin na míru a modulů. Právě proto jejich cena není vysoká, stejně jako náklady na montáž.

Lehkost, elegance a snadná montáž plechové krytiny

Plechové krytiny patří k nejpopulárnějším střešním krytinám. K jejich popularitě přispívá stylový vzhled, dlouhá životnost a atraktivní cena.

Jednoduchá montáž plechové krytiny a samotný materiál umožňují redukovat náklady na zhotovení střechy. Plechová krytina je lehká a nezpůsobuje nadměrné zatížení krovu. Je to důležité při rekonstrukci starších budov, kde konstrukce není příliš masivní. 

Pokud oceňujete nekonvenční styl a toužíte po originální barvě střechy, plechové krytiny určitě splní Vaše očekávání, jsou totiž dostupné v mnoha různých barevných odstínech. Kromě estetických předností je výhodou plechové krytiny schopnost účinně chránit konstrukci při silném sněžení. Sníh snadno sklouzává po jejím hladkém povrchu a nehromadí se na střeše. Toto řeší problém nevýhodného zatížení a nadměrné vlhkosti.

Nevýhody plechové střešní krytiny

Ideální střešní krytina neexistuje. Každý materiál má své nevýhody, tedy i plechová krytina. Zaprvé tento materiál nemá tak dlouhou životnost jako keramické tašky. Proto výrobci na tento druh krytiny obvykle poskytují záruku maximálně 20 let. Všechno ale záleží na ochraně, kterou je vybaven konkrétní druh plechové krytiny. Význam má také tloušťka oceli, z níž je krytina vyrobena. Při vhodné konstrukční praxi může plechová krytina vydržet i 60 let. Blachotrapez jako vedoucí výrobce střešních krytin ve střední a východní Evropě vysoce dbá na kvalitu svých výrobků. Tato kvalita byla potvrzena nezávislými znalci a prokázána vydáním certifikátu TUV – Ověřený výrobek. Záruka na krytiny poskytovaná společností Blachotrapez je až 60 let!

Je nutné si pamatovat, že plechová krytina nezajišťuje dobrou akustickou izolaci, což může být patrné zejména při intenzivním dešti. Proto se doporučuje používat dostatečně tlustou vrstvu izolačního materiálu, nejčastěji z minerální vlny. Často se rovněž používají PIR desky, které účinně chrání jak proti hluku, tak i proti příliš vysokým nebo nízkým teplotám.

Další určitá omezení jsou spojena s úhlem sklonu střechy. Plechovou krytinu lze montovat v případě, že sklon střechy činí minimálně 9º. Pokud je plechová krytina opatřena keramickým či minerálním posypem (např. Blachotrapez – plechová krytina), musí úhel sklonu činit minimálně 14º.

Keramická střešní krytina – charakteristika

Keramické tašky jsou velmi spolehlivou krytinu. Stačí se podívat na staleté budovy, které jsou často vybaveny právě keramickými taškami. Není divu – tento materiál se vyznačuje vysokou odolností proti působení nepříznivých atmosférických podmínek i velmi intenzivního větru. Jaké jsou další přednosti tohoto druhu krytiny?

Optimální teplota a bezproblémová údržba

Díky keramické krytině je teplota uvnitř budovy vždy optimální. Tato krytina totiž pomalu propouští teplo a stejně pomalu ho uvolňuje do okolí. Navíc stojí za to zmínit, že keramické krytiny účinně chrání proti hluku. Toto má velký význam pro prostory přímo pod střechou.

Další předností keramických krytin je bezproblémová údržba. To, že jsou velmi pevné, ovšem neznamená, že je nic nemůže poškodit. Slunce, sníh a déšť budou nevyhnutelně nepříznivě působit na barvu materiálu a způsobovat jemné rozdíly v odstínu.

Glazurované, engobované nebo přírodní střešní tašky?

Keramické střešní tašky jsou dostupné ve třech populárních druzích. Základní verzi představují přírodní tašky cihlové barvy, ty už se ale nepoužívají tak často, protože porůstají mechem a rychle se znečišťují. Řešení tohoto problému jsou tašky glazurované nebo engobované, tedy opatřené příslušnou ochranou. 

U glazurovaných tašek se používá spojení drobné skloviny a neorganických přísad. V případě engobovaných tašek se jedná o tekutou hliněnou hmotu s přísadami z oxidů kovů či minerálů. Glazurování a engobování má nejen ochrannou funkci, ale rovněž umožňuje vytvářet různé barevné verze tašek. Toto bohužel také znamená vyšší cenu krytiny.

Keramická nebo plechová střešní krytina?

Jak již bylo zmíněno, volba střešní krytiny není vždy na Vás. Často není možné namontovat keramické tašky, které jsou těžké a mohly by poškodit krov. Obvykle se to týká výměny stávající krytiny. Jinak tomu je tehdy, když budova teprve vzniká. V tomto případě můžete projednat druh krytiny s architektem, který bude schopen vypočítat parametry střešní konstrukce. Výběr bude samozřejmě větší v případě, že máte k dispozici neomezený rozpočet.

Proto se při volbě střešní krytiny musí především brát v úvahu hmotnost materiálu. Pokud kritérium hmotnosti neplatí, protože se Váš dům teprve staví, můžete přemýšlet, bude-li lepší keramická nebo plechová krytina. Čemu by se tedy měla věnovat pozornost?

Každý chce, aby byla investice do stavby domu co nejvýhodnější. Vzniká otázka, co bude lepší: levnější, ale méně pevná krytina nebo dražší krytina, která ale bude mít delší životnost? V případě plechových krytin a keramických tašek je těžké jednoznačně určit, která varianta bude výhodnější. Keramická krytina je mnohem spolehlivější než plechová krytina, ta ale může vydržet i 60 let. 

Keramická krytina pak může vydržet i 100 let, protože je vysoce odolná proti působení atmosférických vlivů. Určitě stojí za to zvolit keramickou krytinu v případě, že potřebujete dobrou tepelnou a akustickou izolaci. U plechové krytiny bude vždy nutné použít dodatečnou izolaci.

Co ovlivňuje cenu střešní krytiny?

Pro mnohé je rozhodujícím kritériem pro volbu střešní krytiny cena. Náklady na stavbu domu jsou vysoké a většina zákazníků hledá způsoby jejich minimalizace. Jak již bylo zmíněno, Plechová krytina je mnohem levnější než keramická krytina. Tento druhý druh krytiny si vyžaduje větší finanční náklady, zejména pokud jde o engobované a glazurované tašky se speciální ochranou. 

Keramické krytiny jsou sice elegantní, ale může se stát, že jejich barva nebude odpovídat očekáváním. Obvykle jsou totiž dostupné v šedých, hnědých a černých odstínech.  Perfektní alternativu tedy tvoří levnější a atraktivní plechové krytiny, dostupné v mnoha zajímavých barevných provedeních. Toto umožňuje volně přizpůsobit krytinu k obecnému stylu budovy.

Závěr

Pokud je konstrukce Vaší střechy pevná a odolná proti zatížení nebo se Váš dům teprve staví, můžete se volně rozhodovat o volbě střešní krytiny. Osoby, které přemýšlejí, zda bude lepší keramická nebo plechová krytina, musí zohlednit mnoho individuálních faktorů. Zaprvé se jedná o atmosférické podmínky na místě stavby – při intenzivních větrech i vichřicích bude bezpečnějším řešením keramická krytina. Je to také dobré řešení pro ty, kteří uvažují do budoucna a chtějí aby jim střecha sloužila dlouhá léta a dokonce i staletí.

Dalším významným faktorem při volbě střešní krytiny je samozřejmě cena. Z tohoto hlediska plechová krytina jasně vyhrává. Je mnohem levnější než keramická krytina a navíc je dostupná v mnoha originálních barevných provedeních. Životnost plechové krytiny činí podle odhadu většiny výrobců maximálně 20 let, ale v praxi může tato krytina vydržet i 60 let. Plechová krytina je lepší řešení než keramická krytina rovněž v případě, že je Váš dům postaven v blízkosti lesa a vysokých stromů. Přírodní keramické tašky totiž na rozdíl od plechové krytiny mohou porůst mechem.

Nízká cena, atraktivní vzhled a uspokojivá životnost, to jsou vlastnosti, kvůli nimž se plechové krytiny těší největší oblibě zákazníků. Keramické tašky pak oceňují lidé, kteří chtějí, aby střecha sloužila mnohos let. Doporučují se také v oblastech vystavených vichřicím. Na závěř ještě jednou zdůrazníme – volbu materiálu je nutné prodiskutovat s architektem a v případě výměny krytiny za novou je nutné zohlednit parametry konstrukce střechy.
 

Komentáře