zpět na blog

K čemu slouží horní a dolní závětrná lišta? Neopomeňte střešní doplňky

Datum zveřejnění: 25.10.2021
0
4 minuty

Dům s plechovou střechou a závětrnými lištami

Střešní konstrukce se skládá z mnoha důležitých prvků. Asi nejvýraznější částí je střešní krytina a krov, existují ale i další doplňky, které by na vaší střeše neměly chybět.

Střecha je výraznou investicí a očekává se, že zvládne bez úhony alespoň několik desetiletí. Životnost střechy záleží na typu zvolené krytiny, na její kvalitě a také na pevnosti krovu. Zásadní jsou ale i klempířské doplňky, které ochrání konstrukci střechy a celého domu před větrem i vlhkostí. Jinak by povětrnostní vlivy mohly střechu snadno narušit a omezit tak její životnost.

Štít potřebuje ochranu před větrem

Kromě vlhkosti je pro střechu nepříznivý právě silný vítr. Dokáže do její konstrukce vnášet chlad a vlhkost, která může narušit i kvalitní střešní krov.

Před větrem střechu ochrání horní a spodní závětrné lišty. To jsou klempířské prvky, které plní i estetickou funkci a celou střechu doplňují. Jde tak o ukončující prvek střešních rovin. Zásadním prvkem jsou tedy například plechové závětrné lišty. Střechu je třeba vybavit horní i spodní závětrnou lištou, přičemž každá má jiný tvar a způsob ukotvení.

Jako první se pokládá dolní závětrná lišta, kterou je nutné připevnit k bočnímu prknu krovu ještě před samotnou střešní krytinou. Lišta by měla oběma plochami přiléhat k prknu a být pevně ukotvena. Je určena pro místa, kde střecha přesahuje stavbu, především tedy ukončuje štít.

Blachotrapez spodní závětrná lišta

Montáž závětrné lišty by měla být precizní

V případě pálených tašek lze lištu nahradit takzvanými okrajovými taškami neboli tvarovkami, které se vyrábějí v levé a pravé variantě. Jejich cena je ale výrazně vyšší.

Po spodní liště a položení střešní krytiny přichází na řadu horní závětrná lišta, která plní stejný úkol jako ta spodní: chrání střešní konstrukci před větrem. Nezapomeňte oba typy lišt dostatečně ukotvit, měly by se stát pevnou součástí střešní konstrukce. Je třeba použít vruty s těsněním a připevnit lištu z boční pohledové hrany.

Blachotrapez horní závětrná lišta
 

Komentáře