zpět na blog

Jaké vybrat protisněhové zábrany?

Datum zveřejnění: 24.02.2016
0
4 minuty

České vyhlášky a zákony uvádějí povinnost zabránění vzniku škody, související se sněhem padajícím ze střechy. Mokrý a těžký sníh slehlý na střeše může způsobit mnoho potíží. Je nebezpečím pro lidi, vozidla i samotné budovy. Výrobci nabízejí mnoho střešního příslušenství pro zimní období.

Sněhové zachytávače

Těžký slehlý sníh může poškodit i bezchybně zhotovenou střechu, což může vést k drahým a složitým opravám. Padající sníh může poškodit okapový systém, fasádu i auto zaparkované u domu. Vyplatí se vyvarovat těchto škod montáží sněhových zachytávačů. Tyto prvky vyrobené z plechu v zimě chrání před pádem sněhu ze střechy. Sněhové zachytávače jsou připevňované na vrcholy trapézů nebo na vlny plechových střešních krytin. Rozmístění prvků závisí na projektu zastřešení. Nejčastěji jsou vytvářené dvě řady sněhových zachytávačů. Jedna řada bývá umístěna 50 cm nad okapem, druhá o cca 40 cm výše. Je důležité střídavě rozmisťovat prvky v jednotlivých vrstvách. V případě střechy s výškou delší než 5 metrů je vhodné namontovat třetí řadu. Nezabezpečená plocha nemůže překračovat 4 metry.

Někteří dávají přednost nepravidelnému rozložení sněhových zachytávačů na střeše, kdy každý zachytávač udržuje sníh z téměř 2 metrů střechy.

Protisněhové mříže

Mezi střešní příslušenství zabezpečující před padáním velkého množství sněhu ze střechy také patří protisněhové mříže. Mříže připevněné k střešní ploše pomocí podpěr zadržují sníh na střeše. Jejich počet závisí na úhlu sklonu a ploše střechy.  Protisněhové mříže jsou většinou vyrobené z pozinkované oceli nebo hliníkových prvků. Je jednoduché je sladit s barvou střešní krytiny, proto nijak neovlivňují vzhled zastřešení. Výrobci nabízejí protisněhové mříže pro každý typ střešní krytiny, od klasických tašek až po plechové střešní krytiny. Protisněhové mříže jsou dostupné v různých rozměrech a délkách. Připevňovány jsou pomocí speciálních držáků.

Na trhu jsou rovněž dostupné protisněhové mříže vyrobené z trubek z pozinkované oceli, mědi nebo hliníku. Mříže bývají namontovány na střešní krytinu pomocí speciálních svorek připevňovaných k stojatým zámkům. V závislosti na ploše a sklonu střechy jsou trubky montovány v několika řadách. Druh trubek závisí na druhu střešní krytiny. Na měděných krytinách se používají protisněhové mříže vyrobené z mědi, na střechách z pozinkovaných plechů se používají mříže buď z hliníku nebo z pozinkované oceli.

Výše jsou uvedené nejčastěji používané protisněhové zábrany. Na trhu jsou dostupné také protisněhové kulatiny, protisněhové háky nebo střešní krytiny s háky. Použití tohoto typu zabezpečení chrání před potížemi. Pamatujte, že stavební právo stanoví povinnost odstraňování sněhu ze střech a zajištění bezpečného obcházení budovy. Nedodržení právních předpisů hrozí nemalými pokutami.

Komentáře